fbpx

Armenija vrši ratni zločin

U našoj regiji postoje agresivne države. Agresija Armenije prema Azerbejdžanu još nam je jednom pokazala tu činjenicu, rekao je šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu

 

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je kako je 20 posto azerbejdžanskog teritorija već 30 godina pod armenskom okupacijom, kako Armenija danas napada i azerbejdžanski teritorij koji nije pod okupacijom i da to predstavlja vršenje ratnog zločina, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu je govorio na ceremoniji povodom početka nove univerzitetske godine na Međunarodnom tursko-kazahstanskom univerzitetu “Hoca Ahyet Yesevi”, a tom prilikom se dotakao i armenskih napada u Nagorno-Karabahu.

Turski ministar je kazao kako u okruženju Turske ima mnogo potencijalnih sukoba, te dodao: “U našoj regiji postoje agresivne države. Agresija Armenije prema Azerbejdžanu još nam je jednom pokazala tu činjenicu.”

Napomenuo je da je 20 posto azerbejdžanskog teritorija pod armenskom okupacijom već 30 godina.

“Armenija također napada azerbejdžanske teritorije koje nisu pod okupacijom. Ovi postupci Armenije su ratni zločin”, rekao je Cavusoglu.

Podvukao je kako je potpuno legitimno da Azerbejdžan u jednoj takvoj situaciji štiti svoj teritorij i svoj narod. Prema njegovima riječima, pojedini akteri su šutjeli na činjenicu da je Azerbejdžan u ovoj situaciji žrtva i poistovijetili su “okupatora i žrtvu”.

Cavusoglu je podvukao kako će Turska uvijek biti uz azerbejdžansku braću u njihovoj pravednoj borbi.

Govoreći i o prijetnji terorističke organizacije FETO, odgovorne za pokušaj puča 15. jula 2016. godine u njegovoj zemlji, Cavusoglu je rekao kako FETO predstavlja opasnost po brojne bratske zemlje Republike Turske, među kojima i Kirgistan.

“Iza dešavanja (u Kirgistanu) jedan od glavnih aktera je FETO i njegova struktura u toj zemlji. Nakon izdajničkog pokušaja puča u Turskoj, lično sam upozorio na vrlo rasprostranjenu strukturu FETO-a u bratskom Kirgistanu i da jednog dana može nanijeti štetu toj zemlji. Naša braća u Kirgistanu su to danas vidjela svojim očima”, rekao je Cavusoglu.

PROČITAJTE I...

U dvorištu porodične kuće 1997. godine sagradio je tekiju. Prije toga oko 20 godina u kući je organizirao mevlude, zikr. I tada je dolazila ulema sa svih strana. Tekija može primiti oko 600 osoba. Zikr se obavlja uoči petka i uoči ponedjeljka, a priređuju se i mevludi, Jevmul-ašura, Lejletul-miradž, Lejletul-regaib... U tekiji se obavljaju teravih-namaz i bajram-namaz. Tekiju su posjetili reisul-uleme i Mustafa ef. Cerić i Husein ef. Kavazović. O tekiji šejh Sirrija ef. kaže: “Gradeći tekiju, ni od koga nisam tražio sredstva, a bilo je ljudi koji su mi pomogli u građevinskom materijalu. Allah mi je dao kuveta da to privedem kraju”

“Mislio sam da će mi jednog dana dosaditi to spavanje kod drugih ljudi, u tuđim zemljama, ali, evo, još mi nije dosadilo, a tako živim 11 godina. Štaviše, sve je zanimljivije, posebno sada u doba pandemije. Učiš strane jezike, upoznaješ druge ljude i kulture. Šta još čovjek da poželi? Putovanja mi nikad nisu dosadila. Nekad dosadi pisanje bloga, nekad mi se naprosto ne da, i to je možda izazov. Ali, s druge strane, kad vidiš kakve benefite imaš od tog pisanja, onda shvatiš da vrijedi”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!