Prof. dr. Šemsović podnio je neopozivu ostavku na mjesto vijećnika BNV-a

Usljed novonastalih okolnosti unutar liste „Samoopredjeljenje“, a samim tim i unutar Bošnjačkog nacionalnog vijeća na Sandžaku, univerzitetski profesor Sead Šemsović je podnio neopozivu ostavku na mjesto vijećnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Njegova ostavka dolazi nakon višesedmične krize u ovom najvišem predstavničkom tijelu Bošnjaka u Republici Srbiji

Ostavka prof. dr. Seada Šemsovića je upućena na ruke Dr. Sulejmana Ugljanina koji je bio nosilac liste „Samoopredjeljenje“ i predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esada Džudže.

Prenosimo je u cijelosti:

„Moja saradnja s Vijećem traje već dvanaest godina i isključivo je bila usmjerena ka provođenju sistema obrazovanja na bosanskom jeziku u Sandžaku. U ovom sam periodu, ne žaleći ni vremena ni truda, okupljao zainteresirane bošnjačke intelektualce da što bolje ostvarimo svoja Ustavom i zakonima zagarantirana prava u Republici Srbiji. Obrazovanje na bosanskom jeziku unutar sistema državnog obrazovanja najbolje je obrazovanje na bosanskom jeziku na prostoru bivše Jugoslavije. Izrađeni su ishodi i standardi obrazovanja za bosanski jezik kako za osnovnu tako i za srednju školu, izrađeno je preko 200 udžbenika, održane su desetine seminara, tri godine zaredom imamo malu maturu na bosanskom jeziku i u pripremi je Državna matura za školsku 2020/2021. godinu; u realizaciji je pokretanje studijskog programa za bosanski jezik i književnost pri Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Trenutno je u procesu obrazovanja na bosanskom jeziku uključeno preko 17.000 učenika na prostoru Sandžaka.

Ulazak na listu „Samoopredjeljenje“ bio je u cilju moje profesionalne pomoći Bošnjacima Sandžaka da steknu svoja Ustavom i zakonima zagarantirana prava iz oblasti obrazovanja. Trenutno stanje unutar Liste i unutar Vijeća nije prostor za moje dalje djelovanje, jer je moja pozicija vijećnika u nizu navrata bila zloupotrijebljena, a moj diginitet univerzitetskog profesora grubo narušen. Uprkos molbama da se iznađe središnje rješenje, strane u sukobu nisu iskazale dovoljno spremnosti za ozbiljnim traganjem ka rješenju, a ja u ovom slučaju ne želim birati stranu.

Ukoliko Vijeće smatra da je moja stručna pomoć i dalje potrebna, tu vrstu saradnje možemo nastaviti.“

Više o temi na:

Sandžak i BNV između “specijalnog statusa” i pucanja koalicije

BNV i SDA Sandžaka između opstanka i nestanka

PROČITAJTE I...

Tokom izborne kampanje za predsjedničke izbore 2017. godine građanima Sandžaka Vučić i njegovi saradnici obećavali su nove puteve, domove zdravlja, industrijske zone, fabrike... Dvije godine nakon izbora, od obećanog nema ni trafostanice u Tutinu. Sve na kraju “plaćeno” transfernim “infuzijama” na kraju godine. Umjesto rješenja statusnih pitanja, nove negacije jezika, tradicije, kulture, identiteta Bošnjaka

Sa svojim avijatičarskim naočalama i crnim čipkanim hidžabom izgleda kao da bi mogla biti glumica u arapskoj sapunici. Ima samo 23 godine, ali govori rječito. Prvih 13 godina života provela je iza zidova roditeljske kuće jer je vani bjesnio rat. Nabiha je odrasla u Mogadišu, glavnom gradu Somalije. Jedne noći prije deset godina njezin je otac došao kući i rekao: “Spakirajte sve, napuštamo zemlju.” Porodica se tri dana skrivala među robom koju je prevozio veliki kamion.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!