Povratak crvenog vojvode

Eto, takva bi bila nova “istorijska” država u kojoj bi Bošnjaci izgubili sve, a ne bi dobili ništa. Čak ni izlaz na more, kako to sugerira Bačanović, zaboravivši da Bošnjaci u svojoj državi već imaju Neum. 

 

Na portalu vijesti.ba osvanuo je 3. septembra članak Etnopsihologija idiotizma i kako je pobijediti autora Vuka Bačanovića, u kojem ovaj omiljeni ljubimac sarajevske građanske ljevice ponovo nasrće na teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, pozvavši na ukidanje državotvornosti. On to naziva mogućnošću “razdruživanja Bosne i Hercegovine”, a sve to s plemenitim ciljem i u najboljoj vučijoj namjeri.

“Zaista, zašto ne reaktuelizirati Srpsko-bošnjački sporazum i to ne samo u okvirima Bosne i Hercegovine? Zašto umjesto na vječno trošenje energije na revitalizacije trauma i međusobna okrivljivanja i satiranja ne dati šansu istorijskom pomirenju? Strjemljenju jednoj većoj, nešto manje, ali ipak, kompleksnoj državi jednog naroda sa dva imena? U kojoj bi se, vremenom našle i Crna Gora i Srbija i Bosna i Hercegovina, državi ne oktroiranog nego ‘odozdo’, postepeno i kulturološki sprovedenog pomirenja, državi bogatog rudogorja, moćnih plovnih rijeka, državi sa izlaskom na more, državi koja bi, u globalnim razmjerama mogla postati primjer kako se može i mora pomiriti”, pita se Bačanović.

“Možda će neko ovo moje promišljanje nazvati etnopsihologijom utopijskog idiotizma”, dodaje on, ne primijetivši da bi njegove fantazme utopijom mogli smatrati samo četnici ili srbokomunisti.

Možda bi neupućen čitalac mogao u Bačanovićevim stavovima prepoznati dobronamjernan prijedlog za rješenje balkanskih političkih kriza, ali iza ušminkanog komesara krije se, ustvari, vojvoda. U utopijskim fantazmama vukova Bošnjaci imaju status ovaca.

To se jasno može razaznati iz Bačanovićevih ranijih tekstova. Preporođeni Bačanović u ove je dvije godine dobrovoljnog egzila iz Sarajeva bosanski jezik nazvao verzijom srpskog jezika, Bošnjake bivšim Srbima, agresiju na BiH građanskim ratom, uzroke za početak rata našao u referendumu za nezavisnost, relativizirao genocid, zagovarao osamostaljenje manjeg bh. entiteta i kliktao mu u čast…

Također, prije nego mu je naumpala mogućnost uskrsnuća Srboslavije pod imenom srpsko-bošnjačkog dogovora, Vuk je predlagao modalitete srpsko-hrvatskog političkog i kulturološkog saveza protiv Bošnjaka, a Hrvati su se nekako ovaj put zagubili.

Eto, takva bi bila nova “istorijska” država u kojoj bi Bošnjaci izgubili sve, a ne bi dobili ništa. Čak ni izlaz na more, kako to sugerira Bačanović, zaboravivši da Bošnjaci u svojoj državi već imaju Neum.

PROČITAJTE I...

Niko, pak, nema pravo da određuje što je za Drugog uvredljivo i niko nema pravo da bude nasilan ili da poziva na nasilje. Naime, ne mogu se promovirati evropske vrijednosti na putu Bosne i Hercegovine prema EU, a da istom na drugoj strani ponižavate vrijednosti velikog broja građana. Primjerice, traži se i tražit će se tolerancija prema spolnim i rodnim različitostima. Tražit će se da ih društvo prihvati kao ravnopravne građane.

Skupština Medžlisa bira Izvršni odbor, a ovi izbori održat će se u subotu 22. decembra. Delegati džemata u tijelu za izbor sabornika u Sabor Islamske zajednice imat će izbore u nedjelju, 23. decembra, a verifikacija mandata sabornicima bit će upriličena sedmicu ili dvije kasnije, nakon što u Rijaset pristignu konačni rezultati izbora s terena. Stoga su ovi izbori veoma važni jer na njima ne samo da se bira rukovodstvo džemata i medžlisa, kao ćelija iz kojih se grana struktura Islamske zajednice, već i Sabor IZ BiH kao najviše predstavničko i zakonodavno tijelo IZ BiH s veoma širokom paletom ovlasti.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!

error: Sadržaj je zaštićen!