Omladinskim vozom Srebrenica – Istanbul na Marš mira dolazi 100 turskih omladinaca

Kako bi se podsjetilo na stravične zločine počinjene prije dvadeset dvije godine nad Bošnjacima Srebrenice, širom svijeta održavaju se različite manifestacije. Tim će se povodom u turskom gradu Bursa zasaditi 8.372 bijela cvijeta, a kako bi učestvovali na Maršu mira i prisustvovali dženazi u Potočarima, iz Istanbula su krenuli motociklisti kluba “MotoBosna” i stotinu omladinaca u organizaciji turskog Udruženja “Djeca svijeta”

Učenjem mevluda, održavanjem konferencija, otvaranjem spomenika, izložbom fotografija ili na neki drugi originalan i prigodan način, svake se godine u Republici Turskoj obilježi godišnjica genocida u Srebrenici, najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, u kojem je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka. Broj učesnika na Maršu mira iz ove zemlje svake se godine povećava, a do sada nisu izostale ni posjete visokih državnih zvaničnika na dženazama koje se svake godine 11. jula klanjaju u Potočarima.

Istim će se povodom ove godine u turskom gradu Bursi 6. jula, sadnjom 8.372 bijela cvijeta, koji će imati oblik srebreničkog cvijeta, a u organizaciji počasnog bosanskohercegovačkog konzula u Turskoj Muzaffera Çileka i Grada Burse, obilježiti 22. godišnjica genocida. Uz prigodan program i obraćanja, između ostalog, gradonačelnika Burse Recepa Altepea i ambasadora Bosne i Hercegovine u Turskoj Bakira Sadovića, predviđen je i ispraćaj za učesnike Marša mira koji će tu noć iz Burse krenuti prema Srebrenici.

Kako bi prisustvovali kolektivnoj dženazi 11. jula u Potočarima, na isti će dan ka Bosni i Hercegovini iz Istanbula krenuti konvoj motociklista “MotoBosna”, oformljen uz pomoć humanitarne organizacije IHH.

“U Srebrenici bol i dalje traje. Ekipa ‘MotoBosna’ krenut će s motociklima na put kako bi još jednom osudila genocid koji svima nama predstavlja veliku bol”, poručili su iz ekipe “MotoBosna”.

Istim je povodom u organizaciji Udruženja “Djeca svijeta” u Istanbulu 29. juna na Željezničkoj stanici Sirkeci počela trodnevna izložba fotografija pod nazivom “Genocid u Srebrenici”. Riječ je o fotografijama na kojima su zabilježeni detalji o genocidu u Srebrenici, s Marša mira i s dženaza u Potočarima. Osim toga, posjetioci su na velikom ekranu mogli pogledati i kratke dokumentarne filmove o onome što se u julu 1995. godine događalo u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Posljednji dan izložbe, 1. jula, s ove najstarije istanbulske željezničke stanice krenuo je voz simboličnog naziva “Omladinski voz Istanbul – Srebrenica”. Udruženje “Djeca svijeta” organiziralo je putovanje za stotinu mladih iz svih dijelova Turske, preko Bugarske, Makedonije, Kosova i Srbije do Bosne i Hercegovine, kako bi učestvovali na Maršu mira, odali počast srebreničkim žrtvama i saznali što više o genocidu koji se dogodio u Srebrenici.

Ayhan Biçici, zamjenik predsjednika Udruženja “Djeca svijeta”, ističe da oni već sedam godina organiziraju putovanja mladih iz Turske koji odlaze kako bi učestvovali na Maršu mira.

“Mladi iz Turske zajedno s drugima tokom tri dana pješače oko 110 kilometara. Treći dan stižu u Srebrenicu, gdje prisustvuju dženazi. Svake smo godine ondje kako bismo podijelili bol i tugu s našom braćom u Bosni”, kaže Biçici, smatrajući izuzetno važnim organiziranje različitih aktivnosti kojima se postiže to da genocid u Srebrenici nikada ne bude zaboravljen.

“Želimo da omladina iz Turske redovno odaje počast žrtvama srebreničkog genocida i da nikada ne zaborave šta se Bošnjacima u tom gradu dogodilo”, kazao je Biçici.

Ovo omladinsko udruženje osnovano je 1989. godine. Prošle godine osigurali su učešće na Maršu mira za sedamdeset turskih omladinaca, a organizirali su i biciklističku turu od Istanbula do Srebrenice dužine 1.600 kilometara kako bi odali počast srebreničkim žrtvama.

“Na Marš mira s omladinom je prije osam godina išao i Bahaddin Yıldız. Nakon njegove pogibije u Afganistanu, dok je nosio pomoć jetimima u toj zemlji, ovaj je način obilježavanja sjećanja na srebrenički genocid dodatno aktualiziran u Turskoj”, pojašnjava Biçici.

 

PROČITAJTE I...

Kandidaturu Mostara za evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine gradonačelnik Ljubo Bešlić pokušao je iskoristiti da izgradi zgradu HNK, koja niti ima niti može imati valjanu građevinsku dozvolu bez Gradskog vijeća. Prema procjenama, realizacija projekta “Mostar 2024.” trebala bi koštati oko 20 miliona maraka, što za grad veličine Mostara nikako nije mali novac

Prvi čovjek Jajca, načelnik Općine Edin Hozan u intervjuu za Stav ističe kako se nada da ćemo svi skupa svojim radom i angažmanom iz dana u dan stvarati sve bolje uvjete za život kako u Jajcu, tako i u cijeloj “jedinoj nam domovini Bosni i Hercegovini”. Za život u BiH, kaže on, treba malo više odlučnosti i hrabrosti, možda malo i žrtve u jednom periodu dok se neke stvari ne poslože. Njegova je poruka da se ovdje, uz dovoljno truda, malo više patriotizma, malo više ljubavi prema našoj zemlji, mogu ostvariti sve želje koje jedan običan čovjek može imati

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!