NOVI STAV! Kako je uništen sarajevski Klinički centar

Poslovanje bivšeg menadžmenta sarajevskog KCUS-a bilo je nedavno i predmetom istrage inspektora SIPA-e i Finansijske policije FBiH. Istragom su obuhvaćeni rezultati poslovanja od vremena kada je Kliničkim centrom gazdovao Faris Gavrankapetanović pa do prošle godine, kada je na dužnosti generalnog direktora bio Rusmir Mesihović.

Pred vama je novi, 92. broj magazina Stav.

U ovom broju istražili smo poslovanje menadžera sarajevskog Kliničkog centra, šta su napisali federalni revizori, a šta inspektori Finansijske policije i SIPA-e u svojim izvještajima.

Ured za reviziju institucija Federacije BiH prije nekoliko dana objavio je negativan izvještaj o poslovanju Kliničkog centra u 2014. i 2015. godini. Revizori su utvrdili milionska dugovanja, sumnjive tendere o nabavci aparata i materijala sklapanim s firmama čiji su vlasnici bliski bivšim menadžerima KCUS-a. Negativno mišljenje o poslovanju KCUS-a dali su revizori i zbog imenovanja srodnika i najbližih suradnika na nekoliko dobro plaćenih pozicija u isto vrijeme, zbog plaćenih odsustava doktora koji su vrijeme provodili u (svojim) privatnim klinikama… Takav način poslovanja doveo je KCUS na ivicu opstanka.

Poslovanje bivšeg menadžmenta sarajevskog KCUS-a bilo je nedavno i predmetom istrage inspektora SIPA-e i Finansijske policije FBiH. Istragom su obuhvaćeni rezultati poslovanja od vremena kada je Kliničkim centrom gazdovao Faris Gavrankapetanović pa do prošle godine, kada je na dužnosti generalnog direktora bio Rusmir Mesihović. Ono što stoji u njihovom izvještaju poražavajuće je. Pod posebnom su lupom bile nabavke materijala, aparata, medicinske opreme, ali i krediti poput onoga kojeg je rukovodstvo Kliničkog centra uzelo od Vlade Saudijske Arabije…

U ovom broju pišemo i o Danu RS. Da se u RS-u poštuju zakoni samo onda kada to odgovara vladajućoj strukturi, pokazuje i slučaj referenduma. Vlasti RS-a poništile su praktično same rezultate održanog neustavnog referenduma o Danu RS-a u ovom entitetu jer ih nisu objavili u formi izvještaja u Službenom glasniku RS-a, iako je istekao za to propisani rok od trideset dana, piše naš urednik Jakub Salkić.

Muhamed Nametak u tekstu pod naslovom „Istraga poturica na omladinskim radnim akcijama“ je istražio arhivske dokumente koji pokazuju da broj ratnih zarobljenika na prisilnom radu na omladinskim radnim akcijama nije bio zanemariv. Na pruzi Brčko – Banovići radilo je ukupno 1.500 ratnih zarobljenika, a na pruzi Šamac – Sarajevo njih 15.000

Donosimo prikaz knjige “Hrvatska Republika Herceg-Bosna – agresija i zločin”, autora Mesuda Here i Fuada Kovača.

U ovom broju Stava objavljujemo i redovne kolumne Farisa Nanića, Nebojše Šerića Šobe, Samedina Kadića…

Za Stav govore Haldun Koç, Zijad Krnjić, Dubravka Zrnčić –Kulenović, Kemal Ken Kujundžić…

Novi broj Stava u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 8. decembra širom BiH.

 

 

 

 

 

PROČITAJTE I...

"Oni hoće još jednom da osloba­đaju već oslobođenu Bosnu, a onaj njen nesretniji, neoslobođeni dio os­tavljaju drugima. Eto zašto kažem da se radi o borbi za vlast. Istina, borba za vlast u de­mokratskoj Bosni, u ovakvoj kakvu smo je mi napravili, legalna je stvar, pa neka im je sretno. Ali borbu za vlast ne treba brkati s patriotizmom“

Stav donosi detaljnu analizu izbornog procesa i rezultata izbora te predviđa na koji će se način formireati vlast u našoj zemlji. Ne pretjerano očekivana pobjeda Željka Komšića, potpuni poraz Fahrudina Radončića i njegove stranke, dolazak na političku scenu nekoliko novih i de facto nestajanje nekih starih stranaka, te jačanje HDZ-a BiH i ostajanje SDA na pozicijama iz 2014. godine, unatoč unutarstranačkim turbulencijama završenim nekoliko mjeseci pred izbore, osnovna su im obilježja.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!