NOVI STAV! Kako je uništen sarajevski Klinički centar

Poslovanje bivšeg menadžmenta sarajevskog KCUS-a bilo je nedavno i predmetom istrage inspektora SIPA-e i Finansijske policije FBiH. Istragom su obuhvaćeni rezultati poslovanja od vremena kada je Kliničkim centrom gazdovao Faris Gavrankapetanović pa do prošle godine, kada je na dužnosti generalnog direktora bio Rusmir Mesihović.

Pred vama je novi, 92. broj magazina Stav.

U ovom broju istražili smo poslovanje menadžera sarajevskog Kliničkog centra, šta su napisali federalni revizori, a šta inspektori Finansijske policije i SIPA-e u svojim izvještajima.

Ured za reviziju institucija Federacije BiH prije nekoliko dana objavio je negativan izvještaj o poslovanju Kliničkog centra u 2014. i 2015. godini. Revizori su utvrdili milionska dugovanja, sumnjive tendere o nabavci aparata i materijala sklapanim s firmama čiji su vlasnici bliski bivšim menadžerima KCUS-a. Negativno mišljenje o poslovanju KCUS-a dali su revizori i zbog imenovanja srodnika i najbližih suradnika na nekoliko dobro plaćenih pozicija u isto vrijeme, zbog plaćenih odsustava doktora koji su vrijeme provodili u (svojim) privatnim klinikama… Takav način poslovanja doveo je KCUS na ivicu opstanka.

Poslovanje bivšeg menadžmenta sarajevskog KCUS-a bilo je nedavno i predmetom istrage inspektora SIPA-e i Finansijske policije FBiH. Istragom su obuhvaćeni rezultati poslovanja od vremena kada je Kliničkim centrom gazdovao Faris Gavrankapetanović pa do prošle godine, kada je na dužnosti generalnog direktora bio Rusmir Mesihović. Ono što stoji u njihovom izvještaju poražavajuće je. Pod posebnom su lupom bile nabavke materijala, aparata, medicinske opreme, ali i krediti poput onoga kojeg je rukovodstvo Kliničkog centra uzelo od Vlade Saudijske Arabije…

U ovom broju pišemo i o Danu RS. Da se u RS-u poštuju zakoni samo onda kada to odgovara vladajućoj strukturi, pokazuje i slučaj referenduma. Vlasti RS-a poništile su praktično same rezultate održanog neustavnog referenduma o Danu RS-a u ovom entitetu jer ih nisu objavili u formi izvještaja u Službenom glasniku RS-a, iako je istekao za to propisani rok od trideset dana, piše naš urednik Jakub Salkić.

Muhamed Nametak u tekstu pod naslovom „Istraga poturica na omladinskim radnim akcijama“ je istražio arhivske dokumente koji pokazuju da broj ratnih zarobljenika na prisilnom radu na omladinskim radnim akcijama nije bio zanemariv. Na pruzi Brčko – Banovići radilo je ukupno 1.500 ratnih zarobljenika, a na pruzi Šamac – Sarajevo njih 15.000

Donosimo prikaz knjige “Hrvatska Republika Herceg-Bosna – agresija i zločin”, autora Mesuda Here i Fuada Kovača.

U ovom broju Stava objavljujemo i redovne kolumne Farisa Nanića, Nebojše Šerića Šobe, Samedina Kadića…

Za Stav govore Haldun Koç, Zijad Krnjić, Dubravka Zrnčić –Kulenović, Kemal Ken Kujundžić…

Novi broj Stava u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 8. decembra širom BiH.

 

 

 

 

 

PROČITAJTE I...

Jedna od središnjih tema 202. broja Stava je skandal sa neizdavanjem svjedočanstava učenicima sarajevskih škola zbog naziva jezika kojim djeca govore. Stav donosi članak o tome kako su kantonalne vlasti riješile taj problem, te autorski tekst Halida Bulića.

Broj 201, prvi u 2019. godini, donosi priču o Seadu Bekriću, čije su oči utkane u temelje Republike Srpske. Sead Bekrić teško je ranjen 12. aprila 1993. godine u Srebrenici od eksplozije granate na igralištu ispred škole. Od posljedica ranjavanja četrnaestogodišnji Sead izgubio je vid, a potresni snimci i fotografije tada su obišli svijet i postali jedan od sinonima patnje i stradanja za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Sead Bekrić u razgovoru za Stav pričao je o životu prije rata, o ratnim dešavanjima, ranjavanju i životu nakon ranjavanja.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!

error: Sadržaj je zaštićen!