LUMPENPROMETEJCI I NJIHOVA TURKOFOBIJA

Prohrvatski neomarksistički portal Prometej.ba objavio je u kratkom roku seriju tekstova svojih istomišljenika koji ovu antiterorističku operaciju, ali i samu Tursku, pokušavaju prikazati u najcrnjim bojama. Nije ni potrebno spominjati da su se tom prilikom poslužili zamjenama teza, dvostrukim standardima, šovinizmom i najobičnijim lažima.

Antiteroristička operacija oružanih snaga Republike Turske nazvana “Maslinova grančica”, usmjerena ka otklanjanju terorističke prijetnje koju za Tursku predstavlja sirijski ogranak PKK-a, te podrška koju takva borba protiv terorizma ima u našoj državi, naišli su na negodovanje nekih krugova u Bosni i Hercegovini.

Prohrvatski neomarksistički portal Prometej.ba objavio je u kratkom roku seriju tekstova svojih istomišljenika koji ovu antiterorističku operaciju, ali i samu Tursku, pokušavaju prikazati u najcrnjim bojama. Nije ni potrebno spominjati da su se tom prilikom poslužili zamjenama teza, dvostrukim standardima, šovinizmom i najobičnijim lažima.

Tako su, recimo, na Prometeju demokratski izabranu tursku vlast nazvali “režimom”, terorističku organizaciju PKK i njene ogranke poistovjetili s čitavim kurdskim narodom, antiterorističku operaciju prozvali “agresijom”, a legalno i legitimno izabranog turskog predsjednika Erdoğana uporedili sa zločincem Slobodanom Miloševićem.

Saradnici su, naravno, iskoristili prostor da liječe svoje mnogobrojne frustracije optužujući bošnjačke političke i vjerske institucije, u najboljem maniru i rječniku antibošnjačkog šovinizma, za prodaju “vjere za večeru”, turkofiliju, podaništvo, servilnost, nacističke simpatije itd., a grozeći se podrške koju Turska ima među Bošnjacima, indirektno su se poslužili i Karadžićevom prijetnjom, preformulirajući njegovu izjavu da se “muslimanski narod na ovim prostorima ne može odbraniti” u ideju da “Zapad neće dozvoliti muslimansku fildžan državicu u srcu Evrope”.

Naravno, ni oni nisu propustili pokušati poistovjetiti PKK i njegove filijale s čitavim kurdskim narodom, a sve da bi predstavili legitimnu antiterorističku operaciju kao vojnu agresiju na čitav jedan narod. U suštini, prometejce, kao i korisne idiote koje oni upotrebljavaju, malo zanima šta se tačno dešava na Bliskom istoku, ko je ondje ko i šta je šta. Prometejevo harangiranje protiv Turske i tamošnje demokratski izabrane vlasti isključivo je pokrenuto radi domaće upotrebe, a ima za to barem dva razloga.

Prvi je prohrvatska orijentacija ovog portala, koji, u skladu s dominantnim hrvatskim političkim narativnom, izuzetno negativno posmatra djelovanje Turske u Bosni i Hercegovini jer Turska, po njihovom mišljenju, podržava bošnjačku politiku i ojačava bošnjačke političke pozicije. Drugi je neomarksistička ideologija koju baštine na Prometeju pa se legitimiziranjem marksističke, ekstremističke i terorističke PKK kao slobodarskih “Kurda” ustvari legitimizira i amnestira vlastiti marksistički svjetonazor, a pogotovo njegova krvava totalitaristička historija na ovim prostorima.

Koliko je javnosti degutantna ovakva kombinacija šovinističkih fobija koje se pokušavaju prodati pod legitimnu kritiku, najbolje se moglo vidjeti po ogromnom broju negativnih komentara što su ih ovakvi članci dobili, a koje su na Prometeju, sasvim u skladu s totalitarnom “kulturom dijaloga” koju baštine, promptno uklonili, kako to redovno i čine na ovom portalu.

PROČITAJTE I...

Za Hrapovića su “narodi napali jedni druge”, “napali smo sebe iznutra”, “narodi i narodnosti su preko noći postali jedni drugima neprijatelji”. Nigdje u tekstu nema dugo spremane velikosrpske agresije, ne spominje da se JNA, koja je od početka osamdesetih razoružavala republike i spremala se za vojnu intervenciju, ukopavala oko gradova, ne spominje se da je napala Sloveniju i Hrvatsku itd.

Knjiga Bosna i Hercegovina u spisima Ahmeda Dževdet-paše, koju je prevela i priredila Kerima Filan, predstavlja zanimljivu, ali i veoma važnu arhivsku građu koja može pomoći u rekonstruiranju političke, ekonomske, društvene i kulturne klime u Bosni i Hercegovini sredinom 19. stoljeća. Dževdet-paša je deset godina bio na položaju zvaničnog historiografa Osmanskog carstva, a jedno od njegovih djela jeste Tezakir. Knjiga Bosna i Hercegovina u spisima Ahmeda Dževdet-paše sadrži prijevod onih dijelova Tezakira koji govore o boravku Dževdet-paše u Bosni, gdje je u svojstvu visokog državnog povjerenika proveo period od početka ljeta 1863. do jeseni 1864. godine. S obzirom na politološku, kulturološku i antropološku vrijednost njegovih spisa, još u ovom broju Stava donosimo dijelove Dževdet pašinih zapažanja

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!

error: Sadržaj je zaštićen!