Konaković optužio Aliju Izetbegovića i SDA da su etnički očistili Srbe u Sarajevu

Konaković je danas Aliju Izetbegovića i SDA na N1 optužio za etničko čišćenje Srba u Sarajevu, čime imitira ili potvrđuje teze i podvale velikosrpske politike o ulozi Alije Izetbegovića, SDA i uopće Bošnjaka početkom rata u BiH. Nažalost, ovakva vrsta Konakovićeve retorike se ponavlja, čime se on otkriva kao osvetom i mržnjom motivirani političar niskoga profila, ili čak nešto gore

Nakon što je danas otkriveno da je Elmedin Dino Konaković, uz premijera Vlade KS Edina Fortu i ministricu obrazovanja Zinetu Bogunić, grubo slagao građane na novinskoj konferenciji u vezi s nazivom predmeta “Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost” (VIŠE NA: Pred medijima jedno, u odluci drugo), danas je nastupajući na N1 televiziji, ni više ni manje nego optužio SDA, a time i njenog osnivača i tadašnjeg lidera Aliju Izetbegovića, da su uz SDS devedesetih godina 20. stoljeća u Sarajevu proveli etničko čišćenje Srba.

Konaković konstatira da je multietnička slika Sarajeva danas narušena, a na pitanje novinara ko je za to kriv, odgovara da je kriv SDS koji je devedesetih pozivao Srbe da iseljavaju iz Sarajeva, ali i stranka koja im danas spočitava napade na bosanski jezik, pritom misleći na SDA i njenog tadašnjeg lidera Aliju Izetbegovića. “To su dvije krajnosti, u kojima sam ubjeđen, naravno da su agresori mnogo više krivi, ali i ovi drugi”, rekao je bivši dugogodišnji visokopozicionirani član SDA.

Treba podsjetiti da se Elmedin Konaković tokom predizborne kampanje, a i nakon nje, dok je lovio priključak za koaliciju s Našom strankom i SDP-om, javnosti servirao da su ustvari upravo on i njegova stranka Narod i pravda autentični i iskreni sljednici misli i ideje rahmetli Alije Izetbegovića. Međutim, kontradiktoran u svemu, Konaković je danas Aliju Izetbegovića praktički optužio za etničko čišćenje Srba u Sarajevu, čime imitira ili potvrđuje teze i podvale velikosrpske politike o ulozi Alije Izetbegovića, SDA i uopće Bošnjaka početkom rata u BiH.

Svojedobno ga je sedmični časopis STAV prozvao da koristi sintagmu „dešavanje naroda“ čime direktno imitira miloševićevsku retoriku iz tzv. antibirokratske revolucije koja je vodila u genocid nad Bošnjacima. Konakovića je ovaj napis u STAV-u poprilično naljutio te je svojedobno preko svojih aktivista pokrenuo pravu harangu protiv uredništva STAV-a.

Nažalost, ovakva se vrsta retorike ponavlja, čime se Konaković otkriva kao osvetom i mržnjom motivirani političar niskog profila, koji ne preza ni od iznošenja velikosrpskih teza ne bi li naštetio svojoj bivšoj stranci. Isključena je mogućnost da je Konaković u neznanju u vezi s temeljnim činjenicama koje se tiču odbrane Bosne i Hercegovine od agresije.

Da nije prošao kakav kurs alternativnog čitanja historijskih događaja u prostorijama Naše stranke? Ne znamo. Ali znamo da su činjenice sasvim suprotne od onoga što tvrdi Dino Konaković. SDA ne samo da nije “etnički očistila” Srbe iz Sarajeva nego je, bez obzira na teške ratne uvjete, radila sve da sačuva multikulturalnu supstancu i Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Trebao bi to znati Konaković koji se toliko voli pozivati na Aliju Izetbegovića.

Osim motiva osvete, kada je već retorikom i imitira, moguće je da Konaković i direktno provodi velikosrpsku politiku. Ako uzmemo u obzir da su ciljevi subverzivne velikosrpske propagande već duže vrijeme koncentrirani na pitanja ukidanja i preimenovanje bosanskog jezika, kao i preinake karaktera rata u Bosni i Hercegovine u periodu 1992–1995, s obzirom na trenutne aktivnosti i zahvate Konakovića u obrazovanju i s obzirom na izjave koje daje u vezi etničkog čišćenja, ništa nije isključeno.

 

PROČITAJTE I...

Liberalniji krug intelektualaca smatra da sada nije vrijeme potezati ovo pitanje iz nekoliko razloga. Prvi je zbog osjetljivosti Srbije na trenutna dešavanja s Kosovom. Bošnjaci bi u svemu tome mogli biti kolateralna šteta. Podsjećaju da u ovom momentu ovo ne odgovara ni Bošnjacima u BiH, odnosno da jača separatističke težnje političkog vrha entiteta RS. Umjesto ovih tema, smatraju, trebalo bi učiniti sve da se u okviru sadašnjeg pravnog okvira i mogućnosti u Srbiji i Crnoj Gori poboljša stanje prava i sloboda Bošnjaka

Mnogobrojne su indicije da je na sceni zajedničko, ujedinjeno i koordinirano djelovanje Rusije, Srbije i vladajućih lidera bh. entiteta RS-a s ciljem da se, na štetu teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, uveća Srbija. U mnoštvu takvih indicija zanimljivi su razlozi i osnova za odluku Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) da početkom septembra 2018. godine zabrani ulazak u BiH Jevgeniju (Zaharu) Prilepinu, navodno, piscu i novinaru, jer “predstavlja prijetnju sigurnosti BiH, pravnom poretku i međunarodnim odnosima”. OSA je tako odlučila na osnovu provjerenih podataka da je Prilepin, komandant jednog paravojnog bataljona, aktivno angažiranog na strani proruskih separatista u Donecku. Proizlazi da je OSA imala provjerene podatke da Prilepina identificira kao vođu terorista

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!