Kako preživjeti kad ti ukradu invalidninu

M. se tog dana pojavio pred mojim vratima kasno popodne: blijed, iznuren, ispaćenog lica i zgaslog pogleda. Avet. Jedva je stajao na nogama, pa sam priskočio, obgrlio ga, uveo u kuću, a on je, nakon što sam ga pažljivo posjeo za kuhinjski sto, na jedvite jade prošaputao: “Umirem od gladi. Pomozi”

Komšija M. sjedi za kuhinjskim stolom u mojoj kući i halapljivo jede, guta zapravo. Da ga ne povrijedim, nesmotrenim pogledom ili gestom, pravim se da to ne primjećujem, okrećem mu leđa, pa prčkam nešto po kuhinjskim elementima, perem već oprane tanjure i escajg. I tužan sam, pretužan.

M. se tog dana pojavio pred mojim vratima kasno popodne: blijed, iznuren, ispaćenog lica i zgaslog pogleda. Avet. Jedva je stajao na nogama, pa sam priskočio, obgrlio ga, uveo u kuću, a on je, nakon što sam ga pažljivo posjeo za kuhinjski sto, na jedvite jade prošaputao: “Umirem od gladi. Pomozi.”

Kasnije, dok pijemo kahvu, a on izgleda mrvicu bolje, priča mi da je izgubio invalidninu, skroman i jedini prihod, ili mu ju je, veli, neko ukrao, nije baš siguran, pa kad je od ionako skromnih zaliha hrane pojeo sve što se moglo pojesti, preostala mu je samo kila šećera u kocki, i to je, veli, jeo posljednja tri dana. Šokiran i u nevjerici, bez riječi gledam u njegovo ispaćeno, obamrlo lice.

M. je demobilizirani pripadnik Armije RBiH i “demobilizirani” zatočenik koncentracijskog logora Batković. Živi sam u skromnoj, neuvjetnoj kućici, narušenog je zdravlja i budući da je, između ostalog, šećeraš, u šećer ne bi smio ni pogledati, a kamoli jesti ga tri dana. A, eto, jeo je. Sugeriram mu da idemo do ljekara, ali odbija. Ne insistiram, dobro ga poznajem. Kad nešto neće – neće. I obrnuto.

– Do nove invalidnine, dok ne prevladaš krizu u kojoj jesi, ovdje ćeš jesti, piti i sve drugo šta ti treba, a ti najbolje znaš šta ti sve treba. Imat ćeš to. I ni slučajno ne odbijaj ovaj prijedlog, uvrijedit ćeš me – rekoh.

– U redu. Hvala ti – prošaputa iznenađujuće pomirljivo.

Tog je dana bio petak, džuma, a i ja u džamiji, skrajnut u ćošku, oborene glave i zagledan u floralne motive na tepihu. U prigodnom obraćanju prisutnima koje se hutbom zove, a nakon neobavezujuće i bajkovite srednjovjekovne priče o nekome ili nečemu, što je, valjda, imalo za cilj relaksirati i psihološki pripremiti džematlije za udar koji slijedi, mlađahni imam, najprije oprezno i okolišajući, a potom sasvim otvoreno, obavještava prisutne, a i one koji nisu tu, da su u obavezi plaćati porez, zekat, na poljoprivredne proizvode.

Čuo sam samo to, a dalje ga nisam slušao, nisam mogao, naprosto sam se isključio.

Poslije džume, u džamijskom haremu žamor, nimalo prijatan i prepun nezadovoljstva koje se može gotovo pa opipati. Dok prolazim, čujem:

– Ovo je prevršilo svaku mjeru – reče prvi.

– Tačno! Nadavat’ im se ne može! Samo traže, traže, traže – reče drugi.

– Džamiju smo izgradili! Plaćamo struju, vodu, grijanje, a sad još i ovo! Šta je sljedeće? Šta li će smisliti – reče treći.

– Čekajte, ljudi! Ovo veze s mozgom nema! Pa, ovo je grad, zaboga! Otkud nama njive i krave?! Znaju li oni to?!

– Znaju, ali ih ne zanima – reče peti.

– Ljudi, ja moram platiti porez – reče šesti.

– Šta – graknuše svi.

– Priznajem – nastavi šesti – moja je žena na balkonu u saksijama posijala i uzgojila mrkvu, peršun i drugo začinsko bilje! Za peršun i začinsko bilje ne znam, nisam siguran, morao bih to provjeriti, ali mrkve, brat bratu, ima sigurno dvije kile!

Svi spontano prasnuše u smijeh, mrgodna lica umah se ozariše, baš kao što treba, kao što priliči lijepom mubareć petku, danu radosti i veselja, pa se i ja nasmijah, a zatim polahko, nogu pred nogu, ka kući ili nečemu što se kućom zove.

A hodže? Šta je s njima? Ništa, ne bih ih “kupao”, neka čine ono što misle da trebaju činiti, a ja ću ovako: nastavit ću biti u hizmetu mojoj ostarjeloj majci, pomagat ću od gladi obamrlog komšiju M., hranit ću pse, mačke, ptice, ježa koji već godinama obitava u mojoj avliji, a pritom zauzvrat neću tražiti ništa, ama baš ništa.

Eto, ja tako, drugi kako hoće.

Prethodni članak

POZNANICI NA ULICI

Sljedeći članak

SVI SMO IZIŠLI IZ KNJIGA

PROČITAJTE I...

Ova apelacija nije niti najmanje naivna niti neusklađena s ključnim međunarodnim faktorima. Ona ne samo da prebacuje lopticu gdje joj je mjesto, u entitet RS, i ukazuje na kršenje ljudskih prava, odnosno Evropske konvencije, već i skreće pažnju na nerad i neaktivnost Valentina Inzka, OHR-a u cjelini, koji je po Daytonu odgovoran za civilni dio provedbe mirovnog sporazuma i zaštitu i provođenje svih njegovih aneksa, pa i aneksa 4. i 7. (Ustava i povratka) i svih odluka ustavnih i međunarodnih sudova

Ulazim u Dom zdravlja. Ispred ordinacije mog porodičnog ljekara velika gužva. Ostavljam zdravstvenu knjižicu na šalteru, pronalazim slobodnu stolicu na kraju hodnika, sjedam i čekam. Pacijenti su uglavnom srednje dobi i stariji. Gledam u njihova zgasla, ispaćena lica. Svi šute, neki od njih sa šakom na čelu, zamišljeni, zabrinuti i netremice zagledani u imaginarnu tačku. Dok ih gledam, razmišljam kako su, osim zdravstvene tegobe zbog koje jesu tu, kod kuće ostavili još najmanje deset takvih, možda i gorih. I da su ih tih deset kod kuće ostavljenih tegoba, ustvari, i nagnali da danas budu ovdje, šutljivi, zamišljeni, zabrinuti i netremice zagledani u imaginarnu tačku

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!