Il’ si “BOSS”, il’ si hadžija

Ali zato, nevjerovatno ali istinito, u domovima zdravlja nema RTG filmova jer su istekli ugovori za njihovu nabavku. Ako vas, dakle, zaboli zub, “možete se slikati”. U privatnoj ambulanti. I nije to jedini medicinski materijal kojeg nedostaje. Ako se, pak, razbolite toliko da neko iz doma mora doći do vas, neće moći ni to.

Sarajevski domovi zdravlja u stanju su haosa i pred raspadanjem. Tvrde to sagovornici Stava upoznati s načinom poslovanja ove javne zdravstvene institucije od dana kada je na mjesto generalnog direktora imenovan Fuad Husić, navodno, kadar stranke BOSS, koje se više ne sjeća ni njezin osnivač Mirnes Ajanović. U ovoj javnoj ustanovi, naime, već dugo nedostaje stručnog kadra, liječnika i medicinskih sestara. Nemedicinskog kadra ne nedostaje, svako malo pa se neko mjesto za njih nađe.

Ali zato, nevjerovatno ali istinito, u domovima zdravlja nema RTG filmova jer su istekli ugovori za njihovu nabavku. Ako vas, dakle, zaboli zub, “možete se slikati”. U privatnoj ambulanti. I nije to jedini medicinski materijal kojeg nedostaje. Ako se, pak, razbolite toliko da neko iz doma mora doći do vas, neće moći ni to.

Automobila ima dovoljno, ali već odavno stoje parkirani jer nema novaca za registraciju. Kantonalno ministarstvo, naime, kupilo je osam ganc novih Peugeota za Dom zdravlja, ali Dom nije ukalkulisao da ta vozila treba i registrirati da bi se mogla koristiti. Isto tako, tvrde naši sagovornici, iako su kupljena siva, na volšeban su se način ta vozila na parkingu pojavila obmotana bijelom folijom. Navodno, kasnije su vraćena na farbanje ili skidanje folije, šta li već, i sada stoje nepokretna.

Pacijenti koji žive u starom dijelu Sarajeva više se i ne mogu naručiti na preglede. Telefonska centrala pokvarena je i već odavno ne radi. Uprava domova još je uvijek ne popravlja, već čeka da neko donira novu centralu.

Mnoštvo je problema u domovima zdravlja, od ogromnih razlika u plaćama ljekara i medicinskih sestara, ponašanja predsjednika Sindikata, navoda o stimulacijama i sličnom, no o tome se uglavnom u našim medijima ne izvještava. Domovi zdravlja nisu valjda KCUS niti je direktor nečija supruga da bi bilo kome njegovo (ne)poslovanje bilo zanimljivo.

PROČITAJTE I...

O stručnim aspektima skraćenice BHS, bhs, b/h/s, b./h./s.... može se opširnije govoriti. Prije svega, smatram da je svaki oblik spomenute skraćenice izuzetno štetna pojava i da treba učiniti što je više moguće da se ona povuče iz upotrebe u svim kontekstima u Bosni i Hercegovini. To je jedna administrativna konstrukcija i prigodna “štaka” koja u nauci nema šta tražiti. A školski predmeti, vjerujem, treba da se zasnivaju na nauci

“Žalosno je da potpuno jasne i eksplicitne činjenice o agresivnim pohodima na našu državu moramo uvijek iznova ponavljati, no, bez obzira na takvo stanje, pozitivna strana ove priče jeste da imamo intelektualce i akademike koji su svjesni ovog zadataka koji se stalno stavlja pred nas. S ovom pričom oko toga da li je bila agresija ili građanski rat treba konačno jednom za sva vremena završiti, makar ovdje u Sarajevu i ostalom dijelu Bosne i Hercegovine gdje su Bošnjaci većina”, ocijenio je Mulaosmanović

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!

error: Sadržaj je zaštićen!