Eksperimentalni Hadžikadić

Hadžikadić je putovao iz Mostara ka Sarajevu autocestom i valjda mu je tu negdje pukla guma. Onda se dosjetio malog eksperimenta kojim bi pokazao kako je on rješenje za vađenje iz učmalosti i zaostalosti nacije primitivaca koji ne žele pomoći ni ljudima u nevolji. Održat će nam svima lekciju.

Odavno niko od ovdašnjih političara nije više zabavio pučanstvo statusom na Facebooku od Mirsada Hadžikadića, profesora na privremenom radu u inostranstvu, koji sebe vidi na mjestu “predsjednika BiH”. Hadžikadić je tako na profilu postavio fotografiju na kojoj se vide on, izvjesna djevojka, poluraspali Renault Megane i hudi uposlenik BIHAMK-a koji pokušava zamijeniti točak na automobilu.

Hadžikadić je putovao iz Mostara ka Sarajevu autocestom i valjda mu je tu negdje pukla guma. Onda se dosjetio malog eksperimenta kojim bi pokazao kako je on rješenje za vađenje iz učmalosti i zaostalosti nacije primitivaca koji ne žele pomoći ni ljudima u nevolji. Održat će nam svima lekciju.

“S druge strane, čekajući BIHAMK, pokušali smo ispitati svijest vozača koje smo zaustavljali kako bi nam eventualno pomogli, ali niti jedan vozač, od njih 40ak, nije zaustavio vozilo i ponudio pomoć”, napisao je Hadžikadić i pokušao poentirati: “Vi ste ogledalo onoga što radite i načina na koji to radite! Moramo mijenjati sebe kako bi svima bilo bolje.”

Odlično. Onda bi profesor trebao poći od mijenjanja sebe pa prvo naučiti prometne propise države koju želi voditi. Da ih je naučio, znao bi prvo da je morao na sebe navući fluorescentni prsluk čije je nošenje obavezno prilikom kvara vozila. Drugo, mora naučiti da je na autocesti strogo zabranjeno zaustavljanje vozila koja nisu u kvaru i da bi svako od tih “40ak” vozača koji nisu stali platio kaznu da je to učinio. Zaustavljati se mogu i smiju samo vozila u kvaru i vozila BIHAMK‑a, to bar zna svako ko je položio vozački ispit.

Osim toga, Hadžikadić bi morao znati da su rezervni točak, ključ, dizalica ili set za reparaciju gume obavezna oprema u svakom vozilu te da oni koji to nemaju, a on je jedan od takvih, plaćaju kaznu. Konačno, komično je, ali i pomalo tužno da osoba koja ne zna promijeniti točak na svom vozilu misli da bi znala voditi državu. I to državu Bosnu i Hercegovinu.

PROČITAJTE I...

Liberalniji krug intelektualaca smatra da sada nije vrijeme potezati ovo pitanje iz nekoliko razloga. Prvi je zbog osjetljivosti Srbije na trenutna dešavanja s Kosovom. Bošnjaci bi u svemu tome mogli biti kolateralna šteta. Podsjećaju da u ovom momentu ovo ne odgovara ni Bošnjacima u BiH, odnosno da jača separatističke težnje političkog vrha entiteta RS. Umjesto ovih tema, smatraju, trebalo bi učiniti sve da se u okviru sadašnjeg pravnog okvira i mogućnosti u Srbiji i Crnoj Gori poboljša stanje prava i sloboda Bošnjaka

Mnogobrojne su indicije da je na sceni zajedničko, ujedinjeno i koordinirano djelovanje Rusije, Srbije i vladajućih lidera bh. entiteta RS-a s ciljem da se, na štetu teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, uveća Srbija. U mnoštvu takvih indicija zanimljivi su razlozi i osnova za odluku Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) da početkom septembra 2018. godine zabrani ulazak u BiH Jevgeniju (Zaharu) Prilepinu, navodno, piscu i novinaru, jer “predstavlja prijetnju sigurnosti BiH, pravnom poretku i međunarodnim odnosima”. OSA je tako odlučila na osnovu provjerenih podataka da je Prilepin, komandant jednog paravojnog bataljona, aktivno angažiranog na strani proruskih separatista u Donecku. Proizlazi da je OSA imala provjerene podatke da Prilepina identificira kao vođu terorista

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

 • Elvis 05.06.2019.

  Jako manipulativan tekst.

  Odgovori
  • Amir 07.06.2019.

   Onaj ko zna da mjenja gume je vulkanizer.

   Prosto sumjam da bi neki državnik pristao da mijenja gumu na sred magisrale.

   Gospodinu Hadžikadiću svaka čast. Kapa dole za njegovo, znanje, zvanje, zalaganje i iskren nijet.

   Odgovori
 • Nedzad 07.06.2019.

  Dragi nas Nedim. Eto vo je na FB bilo prije par sedmicam, a njemu eto samo toliko trebalo da nauci saobracajne propise, pa napise tekst, pa pita svoje gazde za odobrenje da objavi, pa da tekst napravi malo ostrijim, pa opet odobrenje i na kraju eto naseg Nedima i na Internetu. To je pravo istrazivacko novinarstvo.

  Odgovori

Podržite nas na Facebooku!