Čestitke Sloveniji, dobili su prvu damu Amerike

Trumpu čestitke stižu sa svih strana, a Francuzi su imali mali problem jer su očekivali sigurnu pobjedu Hillary Clinton te su pripremili čestitku naslovljenu samo na njeno ime. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je iz Brisela, gdje se nalazi u službenoj posjeti, Trumpu čestitao pobjedu i poželio da SAD vodi na najbolji mogući način te izrazio nadu u nastavak saradnje SAD i BIH.

Donald Trump novi je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Ovaj neočekivani rasplet događaja mnogima je utjerao „strah u kosti“, što ni ne treba čuditi s obzirom na Trumpovu kampanju koja je kontinuirano bila na rubu incidenta i skandala.

Trump je koješta govorio, a optuživan je za rasizam, seksizam, islamofobiju, antiimigrantsku politiku itd. No, njegov pomirljivi ton u prvom obraćanju, nakon što je postalo jasno da je izbore dobio, sasvim se razlikuje od dosadašnje retorike. Obećao je da će „biti predsjednik svih Amerikanaca“ i da će „obnoviti američki san“.

Stoga, mala je vjerojatnost da će se strah njegovih protivnika uistinu obistiniti i da, kako su tvrdili, s Trumpom srljamo u Treći svjetski rat. Ni Hillary Clinton nije ostalo ništa drugo nego da damski čestita i prizna poraz.

Trumpu čestitke stižu sa svih strana, a Francuzi su imali mali problem jer su očekivali sigurnu pobjedu Hillary Clinton te su pripremili čestitku naslovljenu samo na njeno ime. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je iz Brisela, gdje se nalazi u službenoj posjeti, Trumpu čestitao pobjedu i poželio da SAD vodi na najbolji mogući način te izrazio nadu u nastavak saradnje SAD i BIH.

Ono što je sigurno jest da „ništa neće biti isto“ i da će društvo spektakla u 21. stoljeću doživjeti svoj uzlet. Trump, kao milijarder sklon reality nastupima, neće se libiti da populistički pristup u politici digne na viši nivo, do sada vjerojatno neviđen u historiji.

Treba i zabilježiti da su uz slavlje Trumpovih pristaša širom SAD-a, slavili i u malešnoj Sloveniji. Doduše, činili su to u pauzama izgradnje visokih ograda na svojoj granici koja bi trebala spriječiti navalu novih imigrantskih valova, ako ih bude.

Stanovnici Sevnice, rodnog mjesta buduće prve dame SAD-a Melanije Trump, noćas su u lokalnom kafiću uz slavlje popratili novi uspjeh najpoznatije sevničke emigrantice i manekenke.

Portal Siol.net uživo je pratio situaciju u Sevnici gdje se još noćas oko četiri sata ujutro u glavnom kafiću okupila nekolicina stanovnika. Među njima se našla Melanijina prijateljica iz djetinjstva, Mirjana Jelančič, koja je rekla da ju je strašno pogodila negativna kampanja usmjerena prema supruzi Donalda Trumpa, pogotovo stoga što je ona poznaje kao veliku prijateljicu, uvijek dobronamjernu i spremnu pomoći. ‘Ako je to ono što želi, bit će mi drago ako uspije’, komentirala je Mirjana.

Sevnica je danas na nogama, a nije ni čudo, jer Slovenija je dobila prvu damu najmoćnije države na svijetu. Melania je druga prva dama rođena van SAD-a. Prva je Louise Adams, supruga šestog predsjednika SAD-a, Johna Quincyja Adamsa, koji je bio predsjednik od 1825. do 1829.

 

 

PROČITAJTE I...

Đul-baba (turski: Gūl baba) bio je osmanski pjesnik, derviš i sljedbenik bektašijskog derviškog reda. Nakon osvajanja Budima i Pešte, sultan Sulejman Veličanstveni proglasio je Đul-babu zaštitnikom grada. Evlija Čelebi zabilježio je u svom Putopisu da je na Đul-babinoj dženazi bilo 200.000 muslimana. Njegovo turbe svake godine posjećuje veliki broj turista, među njima i dosta muslimana s Balkana. Unutrašnjost turbeta ukrašena je lehvama (islamska kaligrafija), a pokrov kojim je prekriven mezar ispisan je ajetima iz četiriju kur’anskih sura. Nakon obnove turbeta i završetka drugih planiranih radova, jedinstvenu cjelinu čine turbe, muzej i park. Projekt obnove Đul-babinog turbeta i preuređenja kompleksa finansirala je Turska razvojna agencija (TIKA), a turbe je 10. oktobra otvorio predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan

Carigradska patrijaršija, po hijerarhijskoj tradiciji najviša pravoslavna crkva u svijetu, prošlog četvrtka priznala je neovisnu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, te odlučila vratiti na funkciju patrijarha Filareta Denisenka. Nakon neovisnosti Ukrajine 1991. godine i raspada Sovjetskog Saveza, Filaret je osnovao Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i proglasio se patrijarhom, nakon čega ga je Moskva ekskomunicirala. Pravoslavci u Ukrajini su podijeljeni, dio pripada crkvi pripojenoj Moskovskoj patrijaršiji, a drugi dio vjeran je Kijevskoj, samoproglašenoj nakon neovisnosti zemlje 1992. godine, koju do sada nije priznavala nijedna pravoslavna crkva u svijetu. Ruska pravoslavna crkva prekinula je u septembru dio svojih veza s Carigradskom patrijaršijom, s kojom je i do tada imala teške odnose. Ruska crkva također je upozorila na moguće nemire u Ukrajini nakon odluke ekumenskog patrijarha, jer su neki crkveni dužnosnici vjerni Moskvi pozvali svoje vjernike da budu spremni braniti crkve i manastire.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!