Čestitke Sloveniji, dobili su prvu damu Amerike

Trumpu čestitke stižu sa svih strana, a Francuzi su imali mali problem jer su očekivali sigurnu pobjedu Hillary Clinton te su pripremili čestitku naslovljenu samo na njeno ime. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je iz Brisela, gdje se nalazi u službenoj posjeti, Trumpu čestitao pobjedu i poželio da SAD vodi na najbolji mogući način te izrazio nadu u nastavak saradnje SAD i BIH.

Donald Trump novi je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Ovaj neočekivani rasplet događaja mnogima je utjerao „strah u kosti“, što ni ne treba čuditi s obzirom na Trumpovu kampanju koja je kontinuirano bila na rubu incidenta i skandala.

Trump je koješta govorio, a optuživan je za rasizam, seksizam, islamofobiju, antiimigrantsku politiku itd. No, njegov pomirljivi ton u prvom obraćanju, nakon što je postalo jasno da je izbore dobio, sasvim se razlikuje od dosadašnje retorike. Obećao je da će „biti predsjednik svih Amerikanaca“ i da će „obnoviti američki san“.

Stoga, mala je vjerojatnost da će se strah njegovih protivnika uistinu obistiniti i da, kako su tvrdili, s Trumpom srljamo u Treći svjetski rat. Ni Hillary Clinton nije ostalo ništa drugo nego da damski čestita i prizna poraz.

Trumpu čestitke stižu sa svih strana, a Francuzi su imali mali problem jer su očekivali sigurnu pobjedu Hillary Clinton te su pripremili čestitku naslovljenu samo na njeno ime. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je iz Brisela, gdje se nalazi u službenoj posjeti, Trumpu čestitao pobjedu i poželio da SAD vodi na najbolji mogući način te izrazio nadu u nastavak saradnje SAD i BIH.

Ono što je sigurno jest da „ništa neće biti isto“ i da će društvo spektakla u 21. stoljeću doživjeti svoj uzlet. Trump, kao milijarder sklon reality nastupima, neće se libiti da populistički pristup u politici digne na viši nivo, do sada vjerojatno neviđen u historiji.

Treba i zabilježiti da su uz slavlje Trumpovih pristaša širom SAD-a, slavili i u malešnoj Sloveniji. Doduše, činili su to u pauzama izgradnje visokih ograda na svojoj granici koja bi trebala spriječiti navalu novih imigrantskih valova, ako ih bude.

Stanovnici Sevnice, rodnog mjesta buduće prve dame SAD-a Melanije Trump, noćas su u lokalnom kafiću uz slavlje popratili novi uspjeh najpoznatije sevničke emigrantice i manekenke.

Portal Siol.net uživo je pratio situaciju u Sevnici gdje se još noćas oko četiri sata ujutro u glavnom kafiću okupila nekolicina stanovnika. Među njima se našla Melanijina prijateljica iz djetinjstva, Mirjana Jelančič, koja je rekla da ju je strašno pogodila negativna kampanja usmjerena prema supruzi Donalda Trumpa, pogotovo stoga što je ona poznaje kao veliku prijateljicu, uvijek dobronamjernu i spremnu pomoći. ‘Ako je to ono što želi, bit će mi drago ako uspije’, komentirala je Mirjana.

Sevnica je danas na nogama, a nije ni čudo, jer Slovenija je dobila prvu damu najmoćnije države na svijetu. Melania je druga prva dama rođena van SAD-a. Prva je Louise Adams, supruga šestog predsjednika SAD-a, Johna Quincyja Adamsa, koji je bio predsjednik od 1825. do 1829.

 

 

PROČITAJTE I...

Knjiga Unutar Bratstva Hazema Kandila govori o velikom društvenom i političkom pokretu Muslimanska braća, kojeg je osnovao Hasan el-Benna u Egiptu 1928. godine. Članovi ovog pokreta decenijama su hapšeni, šikanirani, zatvarani i ubijani, a u očima muslimana širom svijeta uživali su status revnosnih vjernika. Autor ove knjige dobio je priliku da pripadnike pokreta promatra u njihovom prirodnom okruženju punih pet godina, a onda je 2013. godine obavio intervjue s nekim od njih. Tada mu je omogućen pristup dokumentima pokreta iz njihovog ličnog arhiva, a svoja zapažanja u iskustvima s pripadnicima ovog pokreta zabilježio je upravo u knjizi Unutar Bratstva. Ona nam može pomoći da razumijemo zbog čega se reputacija Bratstva, uspostavljana tokom osam decenija, srušila za kraće od osam mjeseci. Cilj ove kritičke knjige jeste dati odgovor na pitanje kako su ideje Bratstva osnažile i ograničile ovaj pokret u njegovoj borbi za političku moć Unutar Bratstva, Hazem Kandil; “Bookline”, Sarajevo, 2016. godine; s engleskog prevela: Nazifa Savčić

S obzirom na to da je kandidatkinja Demokrata Hillary Clinton predstavljala kontinuitet politike predsjednika Baracka Obame, s možda tvrđim stavovima i mogućim akcijama u vezi s temama koja su u Turskoj presudna pitanja nacionalne sigurnosti, ona nije uživala podršku većine turskog stanovništva

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!