Bosnu nikada nećemo ostaviti samu

"Pružat ćemo podršku BiH na svim poljima, Turska nikada nije imala skrivenu namjeru u BiH osim prosperiteta i razvoja BiH. Posebno kada je u pitanju ekonomija."

„Imamo odlične odnose sa Turskom, ona je uz nas u našim aspiracijama ka EU i NATO paktu, uz nas je kada je u pitanju ekonomija. BIH je uz Tursku kada je u pitanju stabilnost tog dijela svijeta“, kazao je Bakir Izetbegović na konferenciji za novinare nakon sastanka sa turskim predsjednikom Redžepom Taibom Erdoanom.

Izetbegović je čestitao Turskoj na snazi, dna stabiliziranju prilika u Turskoj i cijeloj Evropi.

“Uspjeli ste se brinuti o tri miliona izbjeglica. Borite se sa teroristima. Vaše vojne akcije su bile uspješne”.

Izetbegović je kazao da Turska i BiH imaju najveći broj sporazuma kada je BiH u pitanju.

„Oko 800 miliona dolara je naša razmjena što je duplo više nego prije četiri godine. Potpisaćemo novi sporazum o slobodnoj trgovini pa ćemo imati razmjenu višu od milijardu eura.”

Izetbegović je kazao da su delegacije BiH i Turske razgovarale o najznačanijem projektu, a to je izgradnja autoputa koji vodi iz Sarajeva za Beograd preko Tuzle i Bijeljine.

„Izgradnja prstena auto puta je najznačajniji projekat o kojem smo razgovarali danas. Urađena je fizibiliti studija i dogovorili smo da na ljeto ide tender za izvođača i investitora autoputa. Potpisali smo pismo namjere sa osnovnim elementima tog ugovora. Nadam se da cemo krajem juna imati zajedničku posjetu Beogradu kako bi dogovorili detalje tog posla“, kazao je Izetbegović, dodadvši:

“Upoznao sam predsjednika sa situacijom koju imamo u BiH, puno je bolje stanje nego što to mediji prikazuju. Došli smo u predvorje EU i NATO saveza, ne zaostajemo ekonomijom kada je u pitanju regija. Raste broj zaposlenih, najmanje smo zaduženi i to je dobar rezultat.”

Predsjednik Erdoan je kazao da mu je čast što je opet u BiH.

„Imali smo veoma konstruktivne razgovore, razgovarali smo o raznim temama, od politike do turizma, šta mozemo uraditi da još poboljšamo odnose.

Razgovarali smo i o  brojnim drugim temama, o namjenskoj industriji i ekonomiji i želimo unaprijediti saradnju. Turska će pomagati stabilnost i mir u BiH, ovdje želim reći kako je važno da podržavamo jedinstvo i teritorijalni integritet BiH. Bosnu nikada nećemo ostaviti samu na putu ka EU integracijama.”

Turski predsjednik je kazao i kako se nada da će izbori u BiH i Turskoj ove godine biti prilika za jačanje odnosa.

„Nadam se da će  biti održani u skladu sa demokratskim pravilima i na transparentan način. kako u BiH tako i u Turskoj”, rekao je Erdoan i nastavio:

“Turske kompanije će vise ulagati i raditi na projektima infrastrukture u BiH  a auto put Sarajevo-Beograd će biti najbolji primjer saradnje. Važni su nam regionalni odnosi, povjerenje između BIH, Hrvatske i Srbije.”

“Zahvalio bih na solidarnosti koju je BiH pokazala Turskoj nakon pokušaja državnog udara. FETO postoji kao hobotnica koja zahvaća sve slojeve društva i zato moramo voditi veliku borbu. Napori da se njihove aktivnosti u BiH okončaju su veliki i spremni smo sarađivati sa institucijama BiH u realizaciji tih koraka”, kazao je Erdoan, dodajući: “Pružat ćemo podršku BiH na svim poljima, Turska nikada nije imala skrivenu namjeru u BiH osim prosperiteta i razvoja BiH. Posebno kada je u pitanju ekonomija.”

Na pitanje o vijesti da se na njega sprema atentat tokom boravka na Balkanu, Erdogan je kazao: “Čuo sam za to i upravo zato sam došao u Sarajevo, zbog tih prijetnji. Te prijetnje nas ne mogu spriječiti i maknuti sa našeg puta. Idemo dalje na svom putu, na hiljade ljudi dolaze u Sarajevo iz cijele Evrope, ako oni ne vide onoga koga žele vidjeti, to ne bi bilo dobro za mene. Mi ćemo se vidjeti sa njima. Naš put je bez ikakvog stajanja, kao i one noći 15. jula.”

PROČITAJTE I...

Ermina Lekaj Prljaskaj je saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, slovenske i makedonske nacionalne manjinu u Republici Hrvatskoj. Ova pripadnica albanske nacionalne manjine politički djeluje u Klubu zastupnika Milana Bandića i podržala je Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH. To je bio povod za žestoku reakciju mladog aktiviste i bošnjačkog političara u Hrvatskoj Armina Hodžića. „Politiku koju vodite ne vodite u ime Bošnjaka Hrvatske“, poručuje Hodžić koji je do sada jedini viđeniji Bošnjak u Hrvatskoj, a da djeluje unutar nacionalnih institucija, koji je reagirao na događaje u Hrvatskom saboru. Otvoreno pismo Armina Hodžića prenosimo u cijelosti:

Niko, pak, nema pravo da određuje što je za Drugog uvredljivo i niko nema pravo da bude nasilan ili da poziva na nasilje. Naime, ne mogu se promovirati evropske vrijednosti na putu Bosne i Hercegovine prema EU, a da istom na drugoj strani ponižavate vrijednosti velikog broja građana. Primjerice, traži se i tražit će se tolerancija prema spolnim i rodnim različitostima. Tražit će se da ih društvo prihvati kao ravnopravne građane.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!

error: Sadržaj je zaštićen!