BOŠNJACI U HRVATSKOJ: Hamalski odnos Ishaka Hodžića

Ovakav podanički, rekli bismo hamalski odnos, ovakvo samoponižavajuće ponašanje Ishaka Hodžića samo pokazuje da je doista sazrelo vrijeme za korjenite promjene među Bošnjacima u Hrvatskoj. Ili će se promjene dogoditi, ili će Bošnjaci u Hrvatskoj nestati u nekom obliku samonegacije i asimilacije. Treće solucije nažalost nema. 

 

Bošnjaci u Hrvatskoj uglavnom šute na sve što se tiče ne samo njihove matične domovine Bosne i Hercegovine nego i svega ostalog, a tiče se njihovog manjinskog položaja u Hrvatskoj. S jedne strane, riječ je o kukavičkom odnosu korumpirane bošnjačke kvazielite koja vodi bošnjačka udruženja, a s druge strane o nemoći ostatka Bošnjaka pred hrvatskim represivnim sustavom kojem je u interesu da bošnjačka nacionalna manjina ostane politički nijema i slijepa.

Šutjelo se dok su se po Hrvatskoj palile svijeće i održavale mise zadušnice za presuđenog ratnog zločinca i samoubicu Slobodana Praljka, a šutjelo se i ovih dana kada je Albanka Ermina Lekaj‑Prljaskaj, saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, slovenske i makedonske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, koja politički djeluje u Klubu zastupnika Milana Bandića, u Hrvatskom saboru podržala Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH. To je bio povod za žestoku reakciju mladog aktiviste i bošnjačkog političara u Hrvatskoj Armina Hodžića.

“Politiku koju vodite ne vodite u ime Bošnjaka Hrvatske”, poručio je hrabro u otvorenom pismu Hodžić, koji je do sada jedini viđeniji Bošnjak u Hrvatskoj, a da djeluje unutar nacionalnih institucija, koji je reagirao na događaje u Hrvatskom saboru.

“Od Vas se u najmanju ruku očekivao minimum pristojnosti prema Bošnjacima koje navodno zastupate, primjerice, da se odredite kao suzdržana. Međutim, gospođo Lekaj Prljaskaj, Vi niste bili među njima, i to je ono što nas žalosti. Ovim činom, smatramo, kompromitirali ste svaku mogućnost da na bilo koji način predstavljate Bošnjake u Hrvatskoj. Iz toga razloga, lično ću pokrenuti inicijativu prema bošnjačkim organizacijama i vijećima sa ciljem da Vam se onemogući da budete gost na događanjima koje iste organiziraju.

Vaše prisustvo na svakom budućem mjestu okupljanja Bošnjaka trebalo bi se smatrati kao uvreda nacionalnom dostojanstvu bošnjačkog naroda, ali i uvreda ljubavi koju Bošnjaci osjećaju prema svojoj domovini – nezavisnoj i suverenoj, tisućljetnoj zemlji Bosni i Hercegovini”, poručio je Hodžić, pozvavši Bošnjake u Hrvatskoj na bolje političko organiziranje na narednim izborima.

Međutim, na dan kada je Hodžić poslao svoje pismo, Ermina Lekaj-Prljaskaj dobila je u Velikoj Gorici pored Zagreba priznanicu za svoj rad iz ruke Ishaka Hodžića, tajnika Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata, tajnika Udruženja “Sabah” i čovjeka koji slovi za desnu ruku Mirsada Srebrenikovića, vjerovatno jednog od politički najzaslužnijih za otužno stanje u kojem se Bošnjaci u Hrvatskoj nalaze.

Ovakav podanički, rekli bismo hamalski odnos, ovakvo samoponižavajuće ponašanje Ishaka Hodžića samo pokazuje da je doista sazrelo vrijeme za korjenite promjene među Bošnjacima u Hrvatskoj. Ili će se promjene dogoditi, ili će Bošnjaci u Hrvatskoj nestati u nekom obliku samonegacije i asimilacije. Treće solucije nažalost nema.

Prethodni članak

Konceptualni SDP

PROČITAJTE I...

Tužilaštvo kojim rukovodi Gordana Tadić podiglo je u vrijeme njenog v. d. mandata optužnice protiv trojice generala Armije BiH i jednog komandanta specijalnih policijskih snaga MUP-a RBiH. Nije u pitanju samo dojam javnosti nakon svih tih slučajeva, pravni stručnjaci sada već izravno govore o tome kako se radi o direktnim pokušajima revizije historije i izjednačavanja odgovornosti za sve ono što se dešavalo na početku i tokom agresije na BiH. Posebice zato što se u nekim optužnicama nalaze teške kvalifikacije kakva je “udruženi zločinački poduhvat”

Nakon 7 mjeseci, Ministarstvo uprave RH legitimira postupke Mirsada Srebrenikovića i priznaje (legalizira) sve njegove rabote. Uvidom u zapisnike koje je Srebreniković dostavio Ministarstvu, vidljivo je kako su kao prisutni upisani ljudi koji uopće nisu sudjelovali u radu sjednice. Jedan je od njih i Fehim Vukotić iz Dubrovnika, koji za Stav kaže: “Iako je moje ime upisano u zapisnik famozne sjednice Predsjedništva od 20. maja 2018. godine, ja nisam sudjelovao u njenom radu niti sam glasao za bilo kakve odluke. Dakle, moje ime se u tom zapisniku našlo iako ja nisam sudjelovao u radu sjednice, niti telefonske niti bilo koje druge”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!