BOŠNJACI U HRVATSKOJ: Hamalski odnos Ishaka Hodžića

Ovakav podanički, rekli bismo hamalski odnos, ovakvo samoponižavajuće ponašanje Ishaka Hodžića samo pokazuje da je doista sazrelo vrijeme za korjenite promjene među Bošnjacima u Hrvatskoj. Ili će se promjene dogoditi, ili će Bošnjaci u Hrvatskoj nestati u nekom obliku samonegacije i asimilacije. Treće solucije nažalost nema. 

 

Bošnjaci u Hrvatskoj uglavnom šute na sve što se tiče ne samo njihove matične domovine Bosne i Hercegovine nego i svega ostalog, a tiče se njihovog manjinskog položaja u Hrvatskoj. S jedne strane, riječ je o kukavičkom odnosu korumpirane bošnjačke kvazielite koja vodi bošnjačka udruženja, a s druge strane o nemoći ostatka Bošnjaka pred hrvatskim represivnim sustavom kojem je u interesu da bošnjačka nacionalna manjina ostane politički nijema i slijepa.

Šutjelo se dok su se po Hrvatskoj palile svijeće i održavale mise zadušnice za presuđenog ratnog zločinca i samoubicu Slobodana Praljka, a šutjelo se i ovih dana kada je Albanka Ermina Lekaj‑Prljaskaj, saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, slovenske i makedonske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, koja politički djeluje u Klubu zastupnika Milana Bandića, u Hrvatskom saboru podržala Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH. To je bio povod za žestoku reakciju mladog aktiviste i bošnjačkog političara u Hrvatskoj Armina Hodžića.

“Politiku koju vodite ne vodite u ime Bošnjaka Hrvatske”, poručio je hrabro u otvorenom pismu Hodžić, koji je do sada jedini viđeniji Bošnjak u Hrvatskoj, a da djeluje unutar nacionalnih institucija, koji je reagirao na događaje u Hrvatskom saboru.

“Od Vas se u najmanju ruku očekivao minimum pristojnosti prema Bošnjacima koje navodno zastupate, primjerice, da se odredite kao suzdržana. Međutim, gospođo Lekaj Prljaskaj, Vi niste bili među njima, i to je ono što nas žalosti. Ovim činom, smatramo, kompromitirali ste svaku mogućnost da na bilo koji način predstavljate Bošnjake u Hrvatskoj. Iz toga razloga, lično ću pokrenuti inicijativu prema bošnjačkim organizacijama i vijećima sa ciljem da Vam se onemogući da budete gost na događanjima koje iste organiziraju.

Vaše prisustvo na svakom budućem mjestu okupljanja Bošnjaka trebalo bi se smatrati kao uvreda nacionalnom dostojanstvu bošnjačkog naroda, ali i uvreda ljubavi koju Bošnjaci osjećaju prema svojoj domovini – nezavisnoj i suverenoj, tisućljetnoj zemlji Bosni i Hercegovini”, poručio je Hodžić, pozvavši Bošnjake u Hrvatskoj na bolje političko organiziranje na narednim izborima.

Međutim, na dan kada je Hodžić poslao svoje pismo, Ermina Lekaj-Prljaskaj dobila je u Velikoj Gorici pored Zagreba priznanicu za svoj rad iz ruke Ishaka Hodžića, tajnika Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata, tajnika Udruženja “Sabah” i čovjeka koji slovi za desnu ruku Mirsada Srebrenikovića, vjerovatno jednog od politički najzaslužnijih za otužno stanje u kojem se Bošnjaci u Hrvatskoj nalaze.

Ovakav podanički, rekli bismo hamalski odnos, ovakvo samoponižavajuće ponašanje Ishaka Hodžića samo pokazuje da je doista sazrelo vrijeme za korjenite promjene među Bošnjacima u Hrvatskoj. Ili će se promjene dogoditi, ili će Bošnjaci u Hrvatskoj nestati u nekom obliku samonegacije i asimilacije. Treće solucije nažalost nema.

Prethodni članak

Konceptualni SDP

PROČITAJTE I...

Te “greške” u tabuliranju glasova toliko su providna krađa da podsjećaju na slabog đaka koji na putu od škole do kuće prepravi ocjene u svjedočanstvu. Naime, ovdje se krađa desila između izvještaja o glasačkoj kutiji i provincijske izborne komisije. Nije čudo da se opozicija i rukama i nogama borila protiv cjelokupnog ponovnog prebrojavanja glasova

S obzirom da mu ni sveti mjesec Ramazan nije pomogao razbistriti dvolične misli, izgleda da je riječ o nekoj vrsti patologije jer se i danas na stranici Vlade Kantona Sarajevo može pročitati kako je ugovor sa firmom Hering d.d, koja danas izvodi radove na Prvoj transferzali, potpisan još 28. septembra 2018. godine. To znači da je u mandatu premijera Adema Zolja i resornog ministra Muje Fiše, a ne u mandatu Forte i Konakovića, posao pripremljen i dodijeljen izvođaču. Od tog trenutka, potpisivanja ugovora, projekat ne realizira Vlada, pa ni ministar Šteta, kako to iluzionist Konaković uzvikuje, nego građevinska firma koja je dobila posao, u skladu sa potpisanim ugovorom

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!