fbpx

Zemlje u Evropi moraju prestati doživljavati muslimane kao potencijalne kriminalce

U Ankari je putem interneta predstavljen Evropski izvještaj o islamofobiji za 2019. godinu, a Altun je u obraćanju kazao da svrha izvještaja nije okrivljivanje nekoga već pozivanje na otvoren i iskren dijalog među prijateljima

 

Šef Ureda za komunikacije Predsjedništva Republike Turske Fahrettin Altun izjavio je da su Turska i Evropska unija (EU) dosad blisko sarađivale u brojnim oblastima, dodajući da isto mogu uraditi u borbi protiv antimuslimanskih rasističkih pokreta, javlja Anadolu Agency (AA).

U Ankari je putem interneta predstavljen Evropski izvještaj o islamofobiji za 2019. godinu, a Altun je u obraćanju kazao da svrha izvještaja nije okrivljivanje nekoga već pozivanje na otvoren i iskren dijalog među prijateljima.

Izvještaj je pripremila Fondacija za politička, ekonomska i društvena istraživanja (SETA) sa sjedištem u Ankari.

Altun je istakao da izvještaj omogućava ljudima širom svijeta da temeljito prate razvoj antimuslimanskog rasizma u Evropi.

Naglasio je da antimuslimanski rasizam nije samo evropski problem, istakavši da su muslimani ili ubijani ili povređivani širom svijeta kao dio napora sistematskog raseljavanja i zastrašivanja.

Skrenuo je pažnju na činjenicu da se islamofobija u Evropi svakim danom dodatno pogoršava te kazao da je u Evropi primjetan porast napada na muslimane, džamije i centre islamske zajednice.

“Prema tome, borba protiv islamofobije treba početi upravo u Evropi”, rekao je.

Kritikovao je i pristup nekih Evropljana, naglasivši da zemlje u Evropi, intelektualci i donosioci odluka moraju prestati doživljavati islam kao sigurnosnu prijetnju, a muslimane kao potencijalne kriminalce.

Poručio je da evropski lideri ne bi trebali prihvatati antimuslimanski rasizam i ne ispunjavati zahtjeve ljudi iz ekstremne desnice.

PROČITAJTE I...

Državno izborno povjerenstvo (DIP) potvrdilo je kandidacijske liste za izbor 151 zastupnika za Hrvatski sabor na parlamentarnim izborima 5. srpnja. Sudjelovat će 192 liste s 2.669 kandidata od kojih 41 posto čine žene. Na dan izbora bit će otvoreno 6.999 biračkih mjesta u zemlji i inozemstvu.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!