fbpx

Zemlje u Evropi moraju prestati doživljavati muslimane kao potencijalne kriminalce

U Ankari je putem interneta predstavljen Evropski izvještaj o islamofobiji za 2019. godinu, a Altun je u obraćanju kazao da svrha izvještaja nije okrivljivanje nekoga već pozivanje na otvoren i iskren dijalog među prijateljima

 

Šef Ureda za komunikacije Predsjedništva Republike Turske Fahrettin Altun izjavio je da su Turska i Evropska unija (EU) dosad blisko sarađivale u brojnim oblastima, dodajući da isto mogu uraditi u borbi protiv antimuslimanskih rasističkih pokreta, javlja Anadolu Agency (AA).

U Ankari je putem interneta predstavljen Evropski izvještaj o islamofobiji za 2019. godinu, a Altun je u obraćanju kazao da svrha izvještaja nije okrivljivanje nekoga već pozivanje na otvoren i iskren dijalog među prijateljima.

Izvještaj je pripremila Fondacija za politička, ekonomska i društvena istraživanja (SETA) sa sjedištem u Ankari.

Altun je istakao da izvještaj omogućava ljudima širom svijeta da temeljito prate razvoj antimuslimanskog rasizma u Evropi.

Naglasio je da antimuslimanski rasizam nije samo evropski problem, istakavši da su muslimani ili ubijani ili povređivani širom svijeta kao dio napora sistematskog raseljavanja i zastrašivanja.

Skrenuo je pažnju na činjenicu da se islamofobija u Evropi svakim danom dodatno pogoršava te kazao da je u Evropi primjetan porast napada na muslimane, džamije i centre islamske zajednice.

“Prema tome, borba protiv islamofobije treba početi upravo u Evropi”, rekao je.

Kritikovao je i pristup nekih Evropljana, naglasivši da zemlje u Evropi, intelektualci i donosioci odluka moraju prestati doživljavati islam kao sigurnosnu prijetnju, a muslimane kao potencijalne kriminalce.

Poručio je da evropski lideri ne bi trebali prihvatati antimuslimanski rasizam i ne ispunjavati zahtjeve ljudi iz ekstremne desnice.

PROČITAJTE I...

Bilo kako bilo, u Brčko distriktu BiH na sceni je homogenizacija srpskih političkih i nacionalnih subjekata i smušenost dijela bošnjačkog političkog i nacionalnog establišmenta. U sociološkom smislu, establišment je društveni, stručni ili politički sloj koji vlada određenim dijelom društvenog života.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!