fbpx

Zemlje u Evropi moraju prestati doživljavati muslimane kao potencijalne kriminalce

U Ankari je putem interneta predstavljen Evropski izvještaj o islamofobiji za 2019. godinu, a Altun je u obraćanju kazao da svrha izvještaja nije okrivljivanje nekoga već pozivanje na otvoren i iskren dijalog među prijateljima

 

Šef Ureda za komunikacije Predsjedništva Republike Turske Fahrettin Altun izjavio je da su Turska i Evropska unija (EU) dosad blisko sarađivale u brojnim oblastima, dodajući da isto mogu uraditi u borbi protiv antimuslimanskih rasističkih pokreta, javlja Anadolu Agency (AA).

U Ankari je putem interneta predstavljen Evropski izvještaj o islamofobiji za 2019. godinu, a Altun je u obraćanju kazao da svrha izvještaja nije okrivljivanje nekoga već pozivanje na otvoren i iskren dijalog među prijateljima.

Izvještaj je pripremila Fondacija za politička, ekonomska i društvena istraživanja (SETA) sa sjedištem u Ankari.

Altun je istakao da izvještaj omogućava ljudima širom svijeta da temeljito prate razvoj antimuslimanskog rasizma u Evropi.

Naglasio je da antimuslimanski rasizam nije samo evropski problem, istakavši da su muslimani ili ubijani ili povređivani širom svijeta kao dio napora sistematskog raseljavanja i zastrašivanja.

Skrenuo je pažnju na činjenicu da se islamofobija u Evropi svakim danom dodatno pogoršava te kazao da je u Evropi primjetan porast napada na muslimane, džamije i centre islamske zajednice.

“Prema tome, borba protiv islamofobije treba početi upravo u Evropi”, rekao je.

Kritikovao je i pristup nekih Evropljana, naglasivši da zemlje u Evropi, intelektualci i donosioci odluka moraju prestati doživljavati islam kao sigurnosnu prijetnju, a muslimane kao potencijalne kriminalce.

Poručio je da evropski lideri ne bi trebali prihvatati antimuslimanski rasizam i ne ispunjavati zahtjeve ljudi iz ekstremne desnice.

PROČITAJTE I...

Ako pogledamo rezultate izbora za Kantonalnu skupštinu 2018. godine, imali smo oko 2.500 glasova više, dakle, kada saberemo glasove koje su dobile te dvije koalicije. Naravno, rezultat će puno zavisiti i od izlaznosti birača, puno će zavisti i od broja registriranih u inostranstvu. Na izborima 2018. svi smo išli samostalno, ovaj put kroz ove dvije koalicije ćemo, nadam se, dobiti većinu u Gradskom vijeću. S druge strane, imamo značajna četiri politička subjekta s hrvatskim predznakom prijavljena za izbore, ovaj put ne izlaze u okviru HNS-a, te očekujemo zanimljivu političku borbu za glasove građana Mostara, u kojoj će, uvjeren sam, pobijediti Koalicija za Mostar 2020.

U Konakovićevim istupima da se naslutiti pokušaj blefiranja i smekšavanja mogućih budućih “papaka” – a njih, sudeći po svemu, trenutno ipak neće naći u Stranci demokratske akcije. Zašto? Pa naprosto zato što su dovoljno zreli i razumni da uvide kako prolaze i neki ozbiljniji “SDA disidenti” u svojim političkim karijerama. O Čampari i ne govorimo, jer on je, barem u ovom trenutku, i dalje član SDA – makar njegovo ponašanje posljednjih mjeseci ličilo na “izlazak u ratama”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!