fbpx

Zastava

Današnja zastava usvojena je po prijedlogu i modifikacijama drugog po redu visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Carlosa Westendorpa. Njegovu odluku potvrdila je Parlamentarna skupština BiH, koja je  četvrtog februara 1998. godine donijela Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine.

 

Svoj grb i zastavu Bosna i Hercegovina imala je tokom srednjeg vijeka kao banovina, a poslije i kao kraljevina. Onda je osmanskim osvajanjem ostala bez obilježja, s tim da su pojedini njeni dijelovi i gradovi imali svoje zastave i koristili ih u borbama. Husein-kapetan Gradaščević također je imao zastavu pod kojom se borio za autonomiju Bosne.

Postojale su i zastave tokom bosanskohercegovačkog ustanka 1875. godine, kao i tokom otpora austrougarskoj okupaciji, a tokom burnog 20. stoljeća Bosna i Hercegovina čak je četiri puta mijenjala državna obilježja. Najstariji njen službeni grb jeste onaj dinastije Kotromanića, koji je bio zvanični grb Bosne od 12. stoljeća do 1463. godine, u doba njenih banova i kraljeva.

Prije današnje, koja je državnom zastavom Bosne i Hercegovine proglašena 4. februara 1998. godine, vjerovatno najpoznatija bila je prva zastava nezavisne Bosne i Hercegovine, usvojena vrlo brzo nakon proglašenja nezavisnosti 1992. godine.

Poznata “zastava s ljiljanima” preuzeta je sa štita prvog bosanskog kralja Tvrtka Kotromanića iz 14. stoljeća, a zamijenjena je današnjom zastavom jer dotadašnju, osim bošnjačkih predstavnika, zastupnici i lideri drugih dvaju konstitutivnih naroda nisu željeli prihvatiti kao svoju.

Današnja zastava usvojena je po prijedlogu i modifikacijama drugog po redu visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Carlosa Westendorpa. Njegovu odluku potvrdila je Parlamentarna skupština BiH, koja je  četvrtog februara 1998. godine donijela Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine.

Zakon je kasnije mijenjan i dopunjavan, ali je ostao isti opis zastave: “Zastava Bosne i Hercegovine je plave boje. Desno od centra nalazi se trougao žute boje. Paralelno lijevoj strani trougla, od gornjeg ruba zastave do donjeg ruba, proteže se red bijelih petokrakih zvijezda. Zastava je pravougaonog oblika. Odnos između dužine i širine zastave je 1:2.”

Zastava, u narodu poznata i kao bajrak, u modernom društvu simbolizira i neovisnost jedne zemlje. Nastala je još u starom vijeku, kada ratnici nisu imali posebne uniforme, pa je prilikom okršaja bilo teško razlikovati svoje od neprijateljskih vojnika. Onda bi se okupljali oko visoko podignutih bajraka koji su im pokazivali smjer kretanja. Danas svaka država ima svoju službenu zastavu, a iza svake od njih stoji bogata ili manje bogata historija.

PROČITAJTE I...

U trenutku osnivanja, pa i dosta vremena u narednom periodu, SDA je više ličila na politički pokret nego na političku stranku. Ustvari, ona je predstavljala ostvarenje želja i ideja različitih generacija da Bošnjaci budu subjekt, a ne objekt u Bosni, kao što su do tada to uglavnom bivali. Naravno, ne mogu negirati da Bošnjaci nisu bili prisutni, naročito od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, u javnom, kulturnom, pa i političkom i ekonomskom životu, ali ne na onoj razini na kojoj su to bili zaslužili i što im je uostalom i pripadalo

Nisu postojale bilo kakve prepreke, niti na unutrašnjem niti na vanjskom planu, da se SDA u stanju najveće krize i opasnosti koja može zadesiti neki kolektiv ne opredijeli za jednopartijski politički model i dugoročnu suspenziju bilo kakve demokratije. To je, štaviše, prvi instinkt svakog društva koje se nađe pred egzistencijalnom prijetnjom pred kakvom se našlo bošnjačko. SDA time ne bi napravila nikakav poseban presedan, tek bi nastavila s dotadašnjom uvriježenom (komunističkom) političkom praksom. Umjesto toga, odlučila se na promjenu dotadašnje društveno-političke paradigme i formiranje nove demokratske političke kulture, često i na štetu vlastitih interesa

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!