fbpx

Zahvaljujući Turskoj kućama se vratilo više od 414.000 Sirijaca

Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Suleyman Soylu rekao je kako su se Sirijci dobrovoljno vratili kućama zahvaljujući sigurnoj sredini uspostavljenoj prekograničnim antiterorističkim operacijama Turske

 

Uspjeh prekograničnih antiterorističkih operacija Turske omogućio je dobrovoljni povratak za više od 414.000 Sirijaca, rekao je ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Suleyman Soylu u četvrtak, javlja Anadolu Agency (AA).

”Zahvaljujući sigurnosti omogućenoj našim prekograničnim operacijama, u svoju zemlju se dobrovoljno vratilo 414.061 Sirijaca“, rekao je Soylu.

Podaci UN-ove agencije za izbjeglice pokazuju kako Turska trenutno pruža dom za oko 3,6 miliona registriranih sirijskih izbjeglica i blizu 370.000 osoba iz drugih zemalja.

Sirija je ratom razorena od 2011. godine. Do sada je ubijeno na stotine hiljada ljudi, dok je raseljeno više od 10 miliona, pokazuju podaci UN-a.

Od 2016, Turska je organizirala četiri uspješne antiterostičke operacije na sjeveru Sirije, a u cilju obezbjeđivanja sigurne sredine za lokalno stanovništvo i sprečavanja formiranja terorističkog koridora. Riječ je o operacijama ”Štit Eufrata“ (2016.), ”Maslinova grana” (2018.), ”Izvor mira” (2019.) i ”Proljetni štit” (2020.).

PROČITAJTE I...

Praktično, posljednji dan, kada smo mi rekli porodici da se očekuje smrtni ishod predsjednika Izetbegovića za dan-dva, on je primio tadašnjeg predsjednika turske Vlade Recepa Tayyipa Erdogana. Ta njegova snaga je bila fascinantna, rekao je ranije u ekskluzivnom intervjuu za AA prof. dr. Enver Raljević, dugogodišnji šef Klinike za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam KCUS-a i šef konzilija koji je liječio Izetbegovića

Boraveći u zatvoru u Foči nakon sudskog procesa na nivou Okružnog suda u Sarajevu, zatim Vrhovnog suda BiH i na kraju Saveznog suda Jugoslavije, Alija Izetbegović je 8. aprila 1986. godine podnio saveznom javnom tužiocu Zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv presude Saveznog suda 1985., i Okružnog suda u Sarajevu 1983. i Vrhovnog suda BiH 1984. godine. Ovaj dokument, koji je Izetbegović ispisao rukom pa prekucao na pisaćoj mašini i koji je, treba to naglasiti, bio posljednje pravno sredstvo kojim se Izetbegović uopće mogao braniti nakon presude Saveznog suda, na najbolji način svjedoči njegovu nevjerovatnu upućenost u detalje krivičnog prava. Istovremeno, ovaj dokument otkriva Aliju Izetbegovića i kao izuzetnog “čitaoca” koji je kadar dekonstruirati tri presude tako moćno i uvjerljivo da se postavlja pitanje kako je uopće bilo moguće donijeti osuđujuću presudu, čak i u jednom montiranom procesu kakav je bio Sarajevski proces. Dokument je ispisan na četrdeset stranica, pa ćemo, zbog dužine teksta, jedan njegov dio prepričati, a drugi citirati. Posebno je zanimljivo što se Izetbegović u tekstu ponajviše bavi Islamskom deklaracijom, djelom koje je i dalje predmetom javnih rasprava. Izetbegović ne ostavlja prostora sumnji da to nije njegovo autorsko djelo, već potvrđuje autorstvo i uvjerljivo brani svoja stajališta

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!