Za Mehmeda nema zime

Mehine komšije i prijatelji za njega vele da mu studen ne može ništa.

 

Malo ko u Bosanskoj Krupi i njenoj okolini nije čuo za Mehmeda Ramića Mehu. Ovaj šezdesetdvogodišnji Krupljanin među svojim sugrađanima poznat je po dvije stvari: harmonici s kojom se druži od djetinjstva i zimskom kupanju u rijeci Uni svakog 13. januara.

Kupanje prakticira već četrdeset i dvije godine. I ove godine, u ponedjeljak 13. januara, iako je izjutra izmjerena temperatura od minus 6,5 stepeni, Mehmed je smjelo zaplivao Unom, dok su ga s obližnjeg starog drvenog mosta prolaznici zbunjeno promatrali.

Iako je već zagazio u sedmu deceniju života, Meho s ponosom ističe da nema zdravstveni karton i knjižicu jer mu nisu potrebni. Svoje zdravlje, kaže, testira svake godine kupanjem u hladnoj rijeci Uni .

Kada ga upitate kako se odlučio na ovakvu praksu i zašto baš 13. januara, čelični Krajišnik odgovara: “Bilo je to 13. januara 1979. godine. Siđem ja u grad da nani kupim kuhinjsku krpu. Desi se, tako, da sam se slučajno okupao u hladnoj Uni. Nije mi se tad ništa desilo niti sam imao kakvih zdravstvenih smetnji, pa sam nastavio s ovom praksom. Svake zime se kupam u Uni i fino se osjećam”, ispričao je Mehmed, čovjek za kojeg u šali kažu da umjesto krvi u sebi ima antifriz.

Mehine komšije i prijatelji za njega vele da mu studen ne može ništa.

“Njemu ne treba bojler jer se stalno kupa ledenom vodom. Nikad ga i ne pali. Još dok smo bili djeca znao se skinuti samo u gaćice i skočiti u dubok snijeg i u njemu se valjati i plivati”, ispričao nam je Alija Salkić, Mehin komšija i prijatelj iz djetinjstva. /J. Grošić/

Prethodni članak

Norveške milijarde

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!