fbpx

Vučić proglasio pobjedu na izborima: Dobili smo više od dva miliona glasova

Kako je naveo, lista "Ivica Dačić - SPS - JS - Dragan Marković Palma" i lista "Aleksandar Šapić - Pobeda za Srbiju" sigurni su u parlamentu

Večeras smo dobili ogromno poverenje naroda, najveće ikad u Srbiji, te na nešto manje od 3,3 miliona izašlih građana dobili smo više od dva miliona glasova, izjavio je predsednik Srbije i lider liste “Aleksandar Vučić – Za našu decu” Aleksandar Vučić, javlja Anadolu Agency (AA),

Nakon objavljenih preliminarnih rezultata, Vučić je rekao da je ogromno povjerenje naroda dobila njegova lista, lista broj jedan u “uslovima kada je malo ko u to verovao”.

Vučić je kazao da su dobili 63,4 odsto, ali da očekuje da bude više od 64 odsto kada stignu rezultati glasanja na Kosovu.

Kako je naveo, lista “Ivica Dačić – SPS – JS – Dragan Marković Palma” i lista “Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju” sigurni su u parlamentu, te i manjinska stranka “SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin”, lista “Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja – Demokratska partija Makedonaca”, “Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor” i “Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina”, dok je lista “Za Kraljevinu Srbiju – Žika Gojković” “na ivici” gde “to zavisi od 2.000, 3.000 glasova”, te da ne može da isključi mogućnost da u parlament uđu “Suverenisti” i “Metla 2020”.

Prema njegovim riječima, njegova lista dobila je veliko upozorenje naroda da moraju da budu još odgovorniji, ozbiljniji i marljiviji i da moraju da naprave najbolje moguće rezultate za građane.

“Mi smo večeras na nešto manje od 3,3 miliona izašlih građana kao lista broj jedan dobili više od dva miliona glasova”, naveo je.

Vučić je kazao da su “pobedili svuda, svuda gde su gubili, u svakom mestu u inostranstvu, tamo gde nikada nisu pobedili”.

Predsjednik Srbije je kazao i da je njegova lista dobila 90 odsto glasova u bh. entitetu Republika Srpska gdje je glasalo 87 odsto birača.

On je najavio da će u narednom sazivu Vlade Srbije uzimati i ljude koji nisu sa lista koje su prešle cenzus.

Aktivisti Srpske napredne stranke pozdravili su njegov govor aplauzom i uzvicima “Srbija”, a prije njegovog govora u prostorijama SNS bili su i trubači, što su funkcioneri te vladajuće stranke ispratili tradicionalnim plesom.

Prema preliminarnim rezultatima Republičke izborne komisije Srbije objavljenim sinoć, lista “Aleksandar Vučić – Za našu decu” osvojila je 63,35 odsto glasova, dok je drugo mjesto lista “Ivica Dačić – SPS – JS – Dragan Marković Palma” sa 10,67 odsto glasova.

Prema rezultatima na 2,32 odsto biračkih mjesta, lista “Za Kraljevinu Srbiju – Žika Gojković” osvojila je 2,57 odsto glasova, zatim sledi “Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju” sa 2,17 odsto.

“Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka” ima 1,58 odsto, “Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor” 0,83 osto, “Ujedinjena demokratska Srbija” 0,32 odsto, “Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja – Demokratska partija Makedonaca” 0,53 odsto, “Metla 2020” 1,16 odsto.

Lista “Milan Stamatović – Zdravo do pobede – Dragan Jovanović – Bolja Srbija – Zdrava Srbija” ima 1,29 odsto, zatim sledi “SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin” sa 0,26 odsto, “Milica Đurdević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici” sa 1,11 odsto.

“Narodni blok – Velimir Ilić – general Momir Stojanović” ima 0,31 odsto glasova, “Sergej Trifunović – Pokret slobodnih građana” 0,78 odsto, “Suverenisti” 1,16 odsto, “Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina” 7,39 odsto, “Grupa građana: 1 od 5 miliona” 0,37 odsto, “Nek maske padnu – Zelena stranka – Nova stranka” 0,11 odsto, “Čedomir Jovanović – Koalicija za mir” 0,28 odsto, “Ruska stranka – Slobodan Nikolić” 0,11 odsto i “Pokret Levijatan – Živim za Srbiju” 0,44 odsto.

PROČITAJTE I...

U redovnim intervalima na bh. političkoj sceni javljaju se političke stranke koje s čarobnim štapom nude instant-rješenja za navedene strukturalne probleme i imaju mnogo zajedničkih karakteristika. Kao prvo, to su stranke jednog lica vođene harizmatičnim ličnostima. Posebno na početku imaju snažnu podršku od medija i međunarodnih faktora s ciljem rušenja nacionalnih stranaka; u ovom slučaju SDA. Iako se osnivaju samo u Sarajevu i djeluju isključivo na područjima gdje su Bošnjaci većina, oni obećavaju radikalne promjene u državi; ekonomski prosperitet, državu bez etničkih podjela, društvo bez korupcije i nepotizma. Drugim riječima, obećavaju raj na zemlji samo kad oni dođu na vlast

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES)[1] iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku, Balkanu i po svijetu. IFIMES je povodom potpisivanja mirovnog sporazuma između Armenije i Azerbajdžana posredstvom Rusije o okončanju oružanog sukoba u spornoj regiji Nagorno-Karabakh/Artsakh pripremio analizu aktualnih događanja. Iz analize „Sukob Azerbajdžana i Armenije 2020: Povratak Rusije na Kavkaz - kraj rata između Armenije i Azerbajdžana“ objavljujemo najvažnije i najzanimljivije dijelove.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!