fbpx

Vjerovali ili ne: Ivana Marić tek neznatno promašila u analizi

Bošnjaci nisu stereotipni glupani koje se može prevariti takvim jeftinim političkim trikovima. Žalosno je da su takve predrasude spram Bošnjaka dio računice ne samo kojekakvih “analitičara” nego i političkih stranaka na vlasti.

 

Piše: Mustafa DRNIŠLIĆ

 

Baš kako ćorava kokoš ubode pokoje zrno, tako i “politička analitičarka” Ivana Marić ponekad napiše nešto što je sasvim slučajno donekle tačno.

Ovih se dana poduhvatila analize ponešto komičnog skandala koji je izazvao novi premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, i to ponajviše svojom nesposobnošću da se odupre primamljivom sirenskom zovu nezasluženih paušala. No, suština se ne tiče toliko Forte koliko Dine Konakovića, tj. onoga što je Marićka napisala na kraju svog statusa na Facebooku.

Ona smatra da je Naša stranka pogriješila tražeći za sebe mjesto premijera Kantona Sarajevo, umjesto da je to prepustila Dini Konakoviću, koji navodno “ima više iskustva u borbi protiv SDA”. Prema mišljenju Ivane Marić, Dinu Konakovića ne bi se moglo optužiti da “uništava bošnjački identitet”, a za to bi vrijeme Naša stranka mogla mirno djelovati u njima interesantnim oblastima, poput obrazovanja, i bez mnogo buke provoditi svoje ideje u djelo.

Marićka je ovim postom zapravo razotkrila jedan od postojećih scenarija koji je bio u opticaju prije formiranja vlasti i od kojeg se odustalo formom, ali ne i suštinom. Osnovna premisa zadržana je i glasi: Konaković je bošnjački živi zid čija je svrha da posluži kao zaklon od kritika za antibošnjačko djelovanje dok se provode partikularne agende na štetu bošnjačkog naroda.

Ono što zbog vlastitog cinizma, oportunizma i potcjenjivanja bošnjačke javnosti nisu razumjeli ni politički scenaristi iz Naše stranke, ni Dino Konaković, a što ne razumije ni Ivana Marić, jeste to da Bošnjaci nisu glupavi šovinisti koje se može prevesti žedne preko vode. Bošnjačka javnost nije skup primitivnih budala koji će režati na nekoga zbog drugačijeg imena i prezimena, a koji će mirno i nezainteresirano ispratiti grube zahvate u vlastita prava, slobode pa i sami identitet ako ih, eto, formalno provodi Elmedin umjesto Peđe.

Bošnjaci već odavno nisu politički nepismeni pa da ne znaju razlikovati politikantstvo vladajuće koalicije od autentičnog političkog zastupanja nacionalnih interesa kakvo pokazuje SDA pa da ih se može obmanuti cinizmom i zamjenama teza.

Upravo zbog toga, nisu uspjele namjere nove vlasti da potpuno poništi efekte instrukcije Ministarstva obrazovanja iz vremena prošle vlasti i vrati BHS na velika vrata baš kako ne bi uspjele ni da je Konaković i formalno premijer.

Bošnjaci nisu stereotipni glupani koje se može prevariti takvim jeftinim političkim trikovima. Žalosno je da su takve predrasude spram Bošnjaka dio računice ne samo kojekakvih “analitičara” nego i političkih stranaka na vlasti.

PROČITAJTE I...

Proces registracije za lokalne izbore 2020. je završen, ali ostao je veliki broj otvorenih pitanja. Iz dijaspore su danima upozoravali da se sve veći broj osoba iz Srbije nelegalno prijavljuje, koristeći pri tome identitet Bošnjaka iz Srebrenice, Bratunca, Zvornika i drugih gradova. S druge strane, bilježi se veliki broj neopravdano odbijenih bošnjačkih prijava. Veliki broj aktivista u dijaspori učestvovao je u agitiranju, prije svega Bošnjaka koji su protjerani s teritorije manjeg entiteta, pokušavajući ukazati na značaj registracije. Sagovornici na temu procesa registracije, značaja dijaspore i budućih projekata s kojima se želi sačuvati bošnjački identitet dokazani su borci i patriote koji Bosnu i Hercegovinu nose u srcu

Malezija je uplovila u nestabilnu političku klimu u martu 2020. godine nakon što je došlo do preslagivanja na političkoj sceni zbog iznenadne i neočekivane ostavke tadašnjeg premijera Mahathira Mohamada. Iako egzistira bez čvrstog izbornog mandata, Jasinova Vlada u početku je bila popularna, ali je proteklih mjeseci izgubila podršku građana, između ostalog i zbog pogoršanja situacije s pandemijom

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!