fbpx

Više principa, manje Gavrila

Iako je nesumnjivo riječ o historijskom trenutku koji je Sarajevo gurnuo na naslovnice svih tadašnjih novina i stranice većine historijskih knjiga, možda bi bolje bilo ne svoditi historiju više od pola milenija starog grada na jedan jedini nesretni dan, koji, u suštini, nije imao toliko veze sa samim Sarajevom.

Piše: Mustafa DRNIŠLIĆ

 

Ideja da se turisti i posjetioci Sarajeva bolje upoznaju s historijom ovog grada tako što će dobiti priliku fotografirati se s glumcima kostimiranim u neke od historijskih ličnosti ovog grada nije loša u teoriji, ali je pomalo sporna u praksi.

Dok je u jednu ruku logično da se izaberu dva s estetske i kostimografske strane najživopisnija perioda historije Sarajeva, osmanski i austrougarski, pomalo je čudno što se izbjeglo nešto reći o onom možda i najvažnijem periodu historije grada, vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada se odlučivalo hoće li ovaj grad nestati u orgiji krvi i plamena ili će preživjeti.

Mogao se naći barem jedan glumac, obučen u uniformu “Zelenih beretki”, Patriotske lige, Teritorijalne odbrane ili Armije Republike Bosne i Hercegovine. Sigurni smo da bi to bilo naročito zanimljivo i atraktivno turistima koji Sarajevo najbolje znaju po njegovoj barbarskoj opsadi, ali i herojskoj odbrani.

Također, pomalo je sporan i izbor ličnosti koje će se prikazati kao relevantne.

Kako je moguće da istu vrijednost za Sarajevo mogu imati najveći sarajevski vakif Gazi Husrev-beg i austrijski nadvojvoda Franz Ferdinand, koji je Sarajevo posjetio prvi i posljednji put, te pogotovo terorist Gavrilo Princip, čiji je suludi čin gurnuo svijet u rat, a Sarajevo u decenije tavorenja i propadanja pod Kraljevinom Jugoslavijom.

Iako je nesumnjivo riječ o historijskom trenutku koji je Sarajevo gurnuo na naslovnice svih tadašnjih novina i stranice većine historijskih knjiga, možda bi bolje bilo ne svoditi historiju više od pola milenija starog grada na jedan jedini nesretni dan, koji, u suštini, nije imao toliko veze sa samim Sarajevom.

Da ne spominjemo što se time rehabilitiraju i amnestiraju teroristički lik i djelo Gavrilo Principa i velikosrpskih ideja koje je on zastupao, a kojima u današnjem slobodnom Sarajevu ne bi trebalo biti počasnog mjesta.

Jer danas Gavrilo Princip, a sutra opet hajduk Veljko, vojvode Stepa i Sinđelić, Miloš Obilić, car Dušan…

PROČITAJTE I...

“Nismo mnogo vremena potrošili spremajući ga zato što je bio poprilično spreman jer je hifz naučio još kao malo dijete. Kada sam mu predložio da zajedno ponovimo hifz i da ga pripremimo za komisiju, povjerio mi se da je odmah nakon toga razgovarao sa svojom majkom, koja je ostala u Maroku, i da mu je rekla da je usnila san u kojem je on obukao odjeću imama, onako kako se oblače u Maroku. U to je došao njegov otac koji je već ranije preselio na ahiret i dao joj Mushaf, kazavši joj da taj Mushaf da Abdelaliju”, kaže hafiz Hašim ef. Zahirović, imam Centralne džamije u Hadžićima

Osoblje koje je tokom pandemije boravilo u inostranstvu, u zemljama s visokom stopom zaraženih, među njima i doktori, vraćalo se na posao bez da je ijedan dan provelo u izolaciji. No, sve je kulminiralo slučajem žene zaražene virusom korona koja je preminula u Sarajevu prošle sedmice.  

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • Amir Čamdžić 12.04.2019.

    Mentalitet je takav da se ne može samostalno živeti bez okupacije, okupatora i tutora sa strane, bilo to da su Osmanlije, Austrougari, Nemci tokom okupacije 1941-1945 godine ili danas u “instituciji Visokog predstavnika međunarodne zajednice, Evropske unije i NATO-a, samo samostalno nikako, uvek treba neko “sa strane da komnduje i upravlja” i naravno taj neko je posle “poštovan i cenjen” a onaj ko se bori za samostalnost bez okupacije je “terorista” poput Gavrila Principa. Mislim da imate “iskrivljen sistem vrednosti”, pa veličate okupatore a ponižavate borce sa samostalnost. Ali eto “vi znate bolje” vaša vlast na određenoj teriritoriji, pa vaša i pravila i svetonazor.

    Odgovori
  • Mustafa Nedrnišlić 12.04.2019.

    Jeste, ovaj velikoturski agresor i genocidaš Husrev-beg, koji je načinio genocid nad nama Bošnjanima i oni koji su ga postavili kad su nam mučki ubili kralja, on ti je bolji od Gavrila Principa koji je bio za ujedinjenje naših naroda i ubio okupatora. E moj imenjače, Husein-kapetan se u mezaru prevrće dok čita ovo, eee… Izgleda da tebi četnici nisu krivi što su nas ubijali, nego što nas nisu dovoljno ubijali i porobili i što se Sarajvo danas ne nalazi u Velikom Slobinom carstvu, da bi onda takvi kao ti mogli voljet i Gavrila i Karađića i Miloševića pisati im vake hvalospjeve.

    Odgovori

Podržite nas na Facebooku!