Amir Zukić osuđen je na tri Safet Bibić na šest, Ramiz Karavdić na dvije godine a Esad Džananović na tri godine zatvora. Presuda je to sarajevskog Općinskog suda u predmetu “Bosna.

Asim Sarajlić je oslobođen svih optužbi.

Zukić, bivši generalni sekretar Stranke demokratske akcije, i ostali su bili optuženi za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Zukić i Bibić su tokom 2016. godine, kako je stajalo u optužnici, organizirali grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako te Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u podružnicama Elektrodistribucije pri Elektroprivredi BiH. Nakon toga su, prema optužnici, koristeći svoj uticaj, preko Eseda Džananovića realizirali nezakonita zapošljavanja u Elektroprivredi.

Istom optužnicom bio je obuhvaćen i Mirsad Kukić, kojeg je Tužilaštvo teretilo za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, ali je njegov predmet razdvojen zbog zdravstvenog stanja, te je on krajem 2020. osuđen na godinu dana zatvora.

Suđenje u predmetu Bosna počelo je 2017. godne