Nekadašnji miljenik sarajevske ljevice nastavio je svoj nebulozni monolog, direktno se petljajući u unutrašnje stvari suverene države Bosne i Hercegovine riječima:

"Briselska birokratija, kontra. Tačno vidiš sistemsku opstrukciju, koji tamo posjednu u Neumu dva dana predstavnike Hrvata i predstavnike SDA i bošnjačkih stranaka. I onda vrše pritisak na Čovića da popusti. Svako popuštanje hrvatske strane, ne Čovića, znači propast. Doveden si do toga da si na rubu klisure i da tražiš milostinju. I onda ko je kriv? Kriv je hrvatski element. Zašto? Zato što stoji na putu uspjehu tih ćatologa, inače bi se vratili na bijelom konju kao neko ko je riješio problem. Ali šta nudiš? Nudiš pokvarenu robu. Hrvatski predstavnici kažu: Varate i muljate nas godinama, ne možemo to potpisati."

S obzirom na to da nema pametnija posla, a u njegovoj državi je izgubio i na uvjerljivosti i na značaju, prezren od ljevice, a nepoželjni insajder na desnici, svakodnevno nastavlja svoje političko potonuće, pritom se grčevito hvatajući obala Bosne i Hercegovine i bošnjačkog naroda. Milanović već mjesecima optužuje hrvatsku vladu da se "ne miješa dovoljno u "stvari koje ih se inače ne tiču", a to je bosanskohercegovačka politika.

On optužuje hrvatsku Vladu da u Bruxellesu nije uspješna u obrani zahtjeva Hrvata u Bosni i Hercegovini da se izmjenom izbornog zakona spriječi ponavljanje scenarija u kojem bošnjačka većina bira Hrvatima vlastitog predsjednika te izaslanike u Domu Federacije BiH, javila je Hina.

Hrvatski predstavnici imat će "moju punu podršku", rekao je Milanović koji je nedavno uspio skandalizirati i evropsku javnost svojim stavovima o Ukrajini, od kojih se morao ograđivati hrvatski premijer Plenković.