Ali šta je ustvari Boxing Day? Boxing Day je dobio ime kada je kraljica Viktorija bila na prijestolju 1800-ih i nema nikakve veze s boksom. Naziv potječe iz vremena kada su bogati spremali darove da bi ih davali siromašnima. Boxing Day je tradicionalno bio slobodan dan za poslugu – dan kada su od svojih gospodara dobijali posebnu božićnu kutiju (box). Sluge bi također odlazile kući na Boxing Day da bi svojim porodicama dale božićne kutije.

Taj dan također ima vjerske veze i slavi se kao Dan svetog Stjepana u Irskoj i španskoj regiji Katalonija. U nekim evropskim zemljama - poput Mađarske, Njemačke, Poljske i Nizozemske - Boxing Day slavi se kao drugi Božić.

Crkve su također imale ulogu u stvaranju Boxing Daya. Tokom godine uzimali bi novac od vjernika i dijelili ga za Božić. Mnogi od njih su prikupljeni novac pohranjivali u kutiju (box), koju su otvorili na Božić. Novac je potom dijeljen siromasima sljedećeg dana - na Boxing Day.

Boxing Day je dan nakon Božića i pada 26. decembra. To je također državni praznik u Velikoj Britaniji.

Za mnoge ljude Boxing Day zapravo znači samo jedno – rješavanje ostataka! Naime, mnogi ljudi pripreme previše hrane za Božić i na kraju je jedu sljedeću sedmicu! Poznati recept na Boxing Day jeste sendvič s puretinom, s obzirom na to da je tuka česta na božićnom meniju.