Na drugom mjestu je Nacionalni muzej Kine koji se nalazi u Pekingu s otprilike 1,6 miliona posjetilaca. Muzej je rezultat spajanja Muzeja kineske revolucije i Nacionalnog muzeja kineske historije osnovanih 1950. i 1912. godine. Spajanje se desilo 2003. godine. Čak i ako je suditi o starosti prema najstarijem odjeljenju, ova državna institucija i dalje je najmlađa na listi. Vatikanski muzeji su, s druge strane, tek na šestom mjestu po broju posjetilaca, iako ih je osnovao papa Julije II 1506. godine, što ih čini jednim od najstarijih muzeja Evrope.

Sveukupno gledano, posjećenost muzeja opala je za otprilike 78 posto u 20 najposjećenijih muzeja u svijetu, sa samo 22,4 miliona ljudi koji su posjetili te vrste institucija u 2020. godini. Prema istraživanju Međunarodnog vijeća muzeja provedenom u septembru i oktobru 2020. godine, utjecaj Covid-19 bit će najvidljiviji u smanjenju javnih programa i izložbi - 67 posto, odnosno 62 posto ispitanika navelo je ove posljedice pandemije kao vjerovatne, dok samo šest posto vjeruje da se njihov muzej mora zauvjek zatvoriti.

Tokom pandemije muzejski radnici u Bosni i Hercegovini često su isticali podatak da je broj posjetilaca u muzejima zbog koronavirusa smanjen za oko 70 posto.

U pretpandemijskoj 2019. godini u Bosni i Hercegovini aktivna su bila 22 muzeja, koja u svojim kolekcijama drže 3,6 miliona muzejskih predmeta, pokazuju podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine. Ukupno su muzeji organizirali 121 izložbu tokom 2019. godine. Za tu godinu Agencija za statistiku nije dala podatke posjetama muzejima, ali jeste za 2017. godinu. U toj, već dalekoj 2017. godini, muzeje u Bosni i Hercegovini posjetilo je nešto više od pola miliona ljudi.

Najznačajniji muzej u Bosni i Hercegovini svakako je Zemaljski muzej u Sarajevu, koji u saradnji s ASA bankom, nastoji privući posjetitelje nudeći besplatan ulaz nedjeljom.

Od danas pa do kraja juna svake nedjelje potpuno besplatno posjetite ovaj muzej, gdje ćete moći da “prošetate” kroz prošlost Bosne i Hercegovine i pogledate eksponate iz najstarijih vremena pa do perioda srednjovjekovne kulture i bosanske kraljevske dinastije Kotromanić.