Venecijanski izdavač i štampar Aldo Manuzio (Aldus Pius Manutius), koji je umro na današnji dan 1515. godine, poznat je po tome što je prvi upotrijebio kurzivna slova (italic) i uveo mali praktičan format. Njegova izdanja (aldine) danas su bibliofilske rijetkosti. Ali Manuzio nije bio taj koji je izumio kurzivni font, za njega je to učinio slovorezač Francesko Griffo da Bologna. Tim fontom Manuzio je štampao Vergilija.

Kurziv (njem. kursiv od lat. cursus) u tipografiji tip je udesno nakošenih slova koja izgledaju gotovo kao da su pisana rukom, koji služi za isticanje pojedinih riječi, navoda ili u druge stilske svrhe.

Naslovi se u knjigama obično pišu ili većim fontom, ili svim velikim slovima (ili oboje), no kad neka knjiga ima dijelove, naslove poglavlja i podnaslove, često u pomoć uskače i kurziv. Osim pisanja naslova, kurzivom se ponekad pišu navodi (citati), a ponekad i predgovori knjiga. Ukoliko je u tekstu iz bilo kojeg razloga potrebno navesti riječi iz stranih jezika, one se najčešće pišu u zagradi i u kurzivu.

Po Aldu Manuziu ponegdje se umjesto riječi kurziv ili italic za ukošenu vrstu slova koristi naziv "aldino". Postoje i posebni fontovi Aldino, također nazvani po ovom izdavaču i štamparu.