Hamdija Abdić Tigar pukovnik je Armije Republike Bosne i Hercegovine, komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i jedna od najprepoznatljivijih lica borbe protiv agresije na Bosnu i hercegovinu, Danas je Abdić privatni poduzetnik i zastupnik Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Ovih dana Abdić je podigao puno prašine u javnosti svojim otvorenim pismom upućenim Mustafi Ružniću, premijeru Unsko-sanskog Kantona u kojem odgovara na Ružnićeve prozivke u vezi sa Abdićevim i angažmanom ostalih dužnosnika SDA u migrantskoj krizi.  

O migrantskoj krizi u Bihaću i Bosanskoj Krajini, odnosu sa kantonalnim premijerom i bihaćkim gradonačelnikom, ulozi međunarodne zajednice, optužnicama protiv generala Armije Republike Bosne i Hercegovine i angažmanu u Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine Hamdija Abdić govori za Stav.

"Volio bih imati vjere u Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine. Atifu Dudakoviću je, recimo, zabranjeno da se sastaje samnom i sa drugim ljudima sa kojima je surađivao. To nema nikakve veze sa mozgom, prošlo je 25 godina od rata, da smo htjeli imati neke dogovore i da smo htjeli nešto skrivati, do sada bi to obavili stotinu puta. Konačno, ako smo htjeli nešto dogovarati, lako bi našli kanale za to. To je za mene obično maltretiranje", kaže Abdić za Stav.

"Hapšenje Atifa Dudakovića i ostalih koji su sa njim optuženi je bio udar na Armiju i Bosnu i Hercegovinu. Bojim se da će proces protiv generala Dudakovića trajati još dugo, bojim se da se to namjerno radi i nisam siguran hoće li on uopće doživjeti kraj procesa i oslobađajuću presudu. Blizak sam Dudakoviću, često sam bio sa njim i mogu staviti obje ruke i glavu na panj da ih sijeku ako je on odgovoran za ono za šta su ga optužili.

Nikada nisam svjedočio stvarima za koje ga optužuju. Imate ljude koji su sada u postupku a bili su glavni u montaži procesa protiv Atifa Dudakovića. Imate jednog čovjeka, neću mu ja sada spominjati ime, imam snimke njegovih razgovora i znam za sve šta je radio. Još jednom kažem, proveo sam puno vremena sa Dudakovićem tokom rata, tamo gdje sam ja bio stvari za koje je optužen nisu se dešavale. Također sam bio pod istragom, ali se na to nisam puno obazirao jer sam znao da me nemaju za što optužiti niti se protiv mene može pojaviti nekakav lažni svjedok."

Cijeli intervju sa Hamdijom Abdićem možete pročitati u novom broju magazina Stav koji je u prodaji od danas širom Bosne i Hercegovine.