Ovdašnje javne ličnosti imaju zanimljiv običaj. Uglavnom dan ranije čestitaju kakav praznik, što državni, što vjerski. Većina njih tako izbjegne obavezu slanja priopćenja na sam dan praznika, ne remeteći tako mir slobodnog dana koji se uglavnom spoji s vikendom pa postane fini mali odmor.

Sličnu su nam čestitku ovih dana poslali i iz Fudbalskog saveza BiH. Samo što njihova nije izazvana kombinacijama o sastavljanju slobodnih dana nego brigom za sponzorskim novcima. Nastavlja se, naime, krajem februara fudbalska Premijer liga, a iz Saveza su odlučili da se najveća utakmica bh. fudbala, ona između “Željezničara” i “Sarajeva”, koja se igra u prvom kolu nastavka, odigra 1. marta, dan nakon svih drugih utakmica.

U Savezu ne haju previše što je to Dan nezavisnosti, dan kada je Bosna i Hercegovina obnovila svoju državnost nakon pet stoljeća pod tuđim zastavama. Važan je televizijski prijenos, a on će biti na kanalu Arena, odnosno na njihovom cloudu, koji, nakon gratis probnog perioda, oni koji se odluče za njega moraju platiti. Koje li slučajnosti, baš od 1. marta.

Tako je zbog novaca od televizijskih prava Dan nezavisnosti Fudbalskom savezu postao nebitan. I nije prvi put da se u FS ponašaju tako, da zakazuju utakmice na neke od najvećih praznika koje ova zemlja ima. To je očito postala tradicija.

A kada zvanično Savez preuzme sestrić Milorada Dodika, državne praznike više neće niko definitivno spominjati. On će samo nastaviti onako kako su mu pokazali prethodnici.