Zlatan Begić, državni parlamentarac, potpredsjednik Demokratske fronte, profesor ustavnog prava, najpopularniji član DF-a u Državnom parlamentu s osvojenih 9.605 glasova, bio je gost Hayatove emisije 7 Plus u kojoj je govorio o izbornom rezultatu te stranke te koalicijama u vlasti.

"U DF-u smo zadovoljni i čekali smo potvrdu naroda da li je ispravno ono što smo do sada radili. Narod je to potvrdio, imamo veliki skok u skoro svim izbornim jedinicama i to nam je potvrda da smo na dobrom putu sa kojeg nećemo skrenuti. Uvijek može bolje, ali imajući u vidu strašan udar na DF i ono što smo zastupali, možemo biti zadovoljni. Bez obzira na sve, narod nikada ne treba potcjenjivati, jasno je rekao šta misli o DF-u i mi nastavljamo dalje", poručio je Begić.

Smatra da je izlaznost građana bila dosta veća od zvaničnih podataka.

"Imao sam drugačiji lični dojam. Svaka apstinencija više od 15-20 posto je zabrinjavajuća, s tim se ne možemo pohvaliti. Moramo graditi građansku svijest, zemlja je u teškoj situaciji. Mi nemamo probleme karakteristične za druge zemlje, ovdje je situacija dosta složenija. Mora se izaći na izbore i svojim glasom usmjeriti politički koloplet u normalnom pravcu", navodi Begić.

Dodaje kako su se izborima desile neke promjene, gdje su određene političke partije doživjele ozbiljan pad.

"Mali broj stranaka je napravio skok. Time je narod jasno poslao svoju poruku koju ćemo poštovati. Imamo promjenu u Predsjedništvu i to je volja naroda koju treba poštovati. Naša demokratija se ostvaruje u sistemu koji podsjeća na aparthejd. Šta gorivo ima sa vitalnim nacionalnim interesima konstitutivnih naroda?! To je odluka koja se tiče svakog građanina i njegovog budžeta. To ide u Dom naroda i Dom naroda to sve blokira. Zato što se nisu pojavili oni koji su izabrani na izborima. Malo je i do građana. Taj dio građana koji je u institucije poslao političku partiju koja koči procese ima pravo da se ljute samo na sebe", jasno je poručio Begić.

Što se tiče budućih koalicija, Begić ističe da treba sačekati zvanične izborne rezultate, ali i obećava da njegova stranka i on neće skrenuti sa puta na koji su krenuli.

"Spremni smo na beskompromisnu borbu kada je u pitanju država, jer je prethodne četiri godine država bila na udaru i iz vana i iznutra. Čekaju nas brojni izazovi u budućnosti", upozorava.

Naglašava kako stranke ne bi trebale biti bitne, niti iznad države, te je za našu Hayat ispričao jednu zanimljivu, kako on kaže, anegdotu.

"U to vrijeme nije bilo popularno ući u koaliciju sa SDA i u jednom momentu se desilo da niko živ nije htio u tu koaliciju. Međutim, to je bio dio projekta, ali došli su u pitanje interesi države. Govorilo se o Izbornom zakonu, mi smo to primijetili i shvatili da su ugroženi državni interesi. Tada me predsjednik Komšić kasno u noć nazvao i kazao mi: 'Profesore, interesuje me tvoje mišljenje. Hoćemo li graditi i braniti državu ili ćemo raditi na stranačkim interesima?' Stranački interesi u tom momentu su bili u smislu da mi ne trebamo da idemo u koaliciju nego da se sklonimo i sa tribina posmatramo te procese. Ja sam rekao da stranka postoji radi države, a ne država radi stranke. Predsjednik Komšić je tada kazao: 'Nisam ni mislio da ćeš mi drugačije odgovoriti, samo sam zatražio mišljenje ljudi oko sebe'. Tada smo ušli u koaliciju sa SDA i trpili udarce sa svih strana. Mislim da smo ispravno postupili i da je to narod prepoznao. Sve što zahtjevaju interesi Bosne i Hercegovine su kriteriji kojim ćemo se voditi. Nismo se pokajali, ponovo bi uradili isto i spremni smo na nove izazove. Pri tome je najmani izazov s kim ćemo u koaliciju", kazao je Begić.