"Danas je umro legendarni obavještajac George Blake. Iskreno je volio našu zemlju, divio se podvizima našeg naroda tijekom Drugog svjetskog rata", rekao je glasnogovornik ruske obavještajne službe SVR, Sergej Ivanov.

Blake je bio zatvorenik Sjeverne Koreje tijekom Korejskog rata i sam je ponudio svoje usluge Sovjetima nakon što je svjedočio američkom bombardiranju civilnog stanovništva.

Zatim je KGB-u dao imena nekih agenata obavještajnih službi i otkrio tajni tunel u Istočnom Berlinu koji je korišten za špijuniranje Sovjeta. Odao ga je jedan poljski dvostruki agent i George Blake je 1961. osuđen na 42 godine zatvora u Velikoj Britaniji, ali je pet godina kasnije pobjegao iz zatvora i zauvijek otišao na Istok, te stigao u Moskvu kao heroj i dobio čin pukovnika u ruskoj obavještajnoj službi.

"Da ne vjerujem u socijalističke ideale u njih ne vjerujem bio bih već mrtav", rekao je Blake par godina prije smrti za ruski državni TV Rossia 1.

"To je vjerojatno kraj mog života, ali ne i kraj puta koji čovječanstvo treba prijeći do ideala socijalističkog društva", naglasio je.

Posljednji preživjeli iz slavne generacije britanskih dvostrukih agenata koji je od sovjetskog doba živio u Rusiji, istaknuo je prije smrti da se nada da su raspad SSSR i pad komunističkog režima samo etapa na dugom putu prema pravom socijalizmu.

"Uspomene na prošlost, zbog kojih ne žalim ni u kojem trenutku, potiču me da optimistično gledam prema budućnosti", naveo je Blake u jednom od svojih posljednjih intervjua kojega su uoči njegovog rođendana objavile ruske obavještajne službe.