U srcu Sultanahmeta, usred živopisnog kulturnog centra Istanbula, renomirani turski umjetnik udahnjuje novi život tradicionalnim ćilimima i flanelskim tkaninama na svojim platnima i podstiče umjetnički rast kroz svoje sedmične umjetničke kurseve u Istanbulskom centru za dizajn.

Ilhami Atalay, 75-godišnji umjetnik, tkač tapiserija i dizajner tepiha, koristi svoje 55 godina stručnosti u umjetnosti i zanatima kako bi inspirirao raznoliku grupu umjetnika i entuzijasta iz svih sfera života.

Tokom otvaranja zajedničke izložbe, Atalay i njegovi učenici su za TRT World govorili o svom zanatu i svojoj strasti prema umjetnosti. Bilo je očigledno divljenje mladih šegrta Atalajevim vodstvom.

Atalayeva inspiracija

Umjetnik veteran crpi inspiraciju iz bogatih uzoraka i živih boja tradicionalnih turskih ćilima i tkanina, unoseći njihovu suštinu u svoja savremena umjetnička djela različitih medija. Sa dinamičnim stilom koji spaja tradiciju i inovaciju, Atalajeve kreacije prikazuju njegovu jedinstvenu perspektivu života, nudeći gledaocima uvid u dušu turske kulture.

˝Tokom mog boravka na Univerzitetu umjetnosti u Berlinu, specijalizirao sam se za slikarstvo i tkanje tapiserija. Istražujući carstvo boja, inspiraciju sam pronašao u tradicionalnim turskim ćilimima, anadolskim ženskim tkaninama i minijaturama. Ono što me najviše fasciniralo je to kako su se boje u ovim elementima harmonično uklopile, a svaka je uljepšavala ljepotu druge˝, kaže Atalay.

Spajanjem tradicionalnih turskih motiva sa savremenim konceptima, on nastavlja pomicati umjetničke granice, istovremeno njegujući osjećaj inkluzivnosti i pripadnosti unutar umjetničke zajednice u Istanbul Design Centru.

Svake subote ovaj dizajnerski centar se pretvara u utočište kreativnosti dok Atalay kroz kurseve dijeli svoju umjetničku mudrost.

U zgradi, sagrađenoj 1692. godine, ranije je bila smještena loža derviša bukharskih Uzbeka (na turskom Ozbekler Tekkesi), koji su tražili duhovno prosvjetljenje i spokoj. Danas služi kao prostor u kojem pojedinci hrane svoju dušu kroz transformativnu moć umjetnosti.

Allahov blagoslov

Upitan o izvoru njegove nepokolebljive predanosti dijeljenju svoje umjetničke ekspertize, Atalay ukazuje na duboki islamski koncept zekata, oblika milostinje.

U islamu, zekat se proteže dalje od pukog finansijskog dobročinstva i obuhvata različite dimenzije davanja. Obuhvaća zekat zdravlja, mladosti, talenta i znanja, utjelovljujući holistički pristup dijeljenju blagoslova.

Atalay svoje umjetničke talente i stručnost doživljava kao rezultat njegovih nemilosrdnih napora i blagoslova koje mu je Bog dao.

Vođen dubokim osjećajem zahvalnosti, on kaže da ispunjava svoju dužnost zekata prenošenjem svoje umjetničke mudrosti i smjernica pojedincima koji teže ka umjetnosti, njegujući njihov kreativni rast i njegujući naslijeđe umjetničke izvrsnosti.

Atalayevo uvjerenje bilo je očigledno u njegovom govoru na ceremoniji otvaranja.

˝Ovdje donosimo umjetnost, a pozivamo svakoga ko ima kreativni duh ili se zanima za umjetničko područje, da dođe i prepusti se svojoj strasti. Više od 90 nevjerovatnih umjetničkih djela krasi ovaj prostor, a svi su završeni za nešto manje od tri mjeseca. To je jasan pokazatelj obilja i posvećenosti na ovom mjestu, zahvaljujući mojim talentovanim studentima˝, rekao je.

'Zaista inspirativno'

Atalayeva posvećenost očuvanju tradicionalnog odnosa majstor-šegrt u turskoj umjetnosti i zanatu je srž njegovih sedmičnih kurseva.

Njegovi učenici, profesionalni i amateri, željno se okupljaju da upijaju znanje od njega. Kroz otvoreno i inkluzivno okruženje koje stvara, Atalay njeguje raznolikost u svijetu umjetnosti, pozdravljajući pojedince iz različitih sredina i iskustava.

On podstiče svoje učenike, baš kao i on, da pogledaju turske ćilime, anadolske tkanine i minijature kako bi ˝mogli otkriti tajne boja i dizajna, učeći kako se različiti elementi spajaju da bi stvorili nešto zaista izvanredno˝.

Njegovi učenici su ponovili ovaj osjećaj, dijeleći svoje uvide u transformativnu moć Atalayovog mentorstva.

˝Stvaranje umjetničkog djela uz mentorstvo Ilhamija Atalaya bilo je zaista inspirativno iskustvošto je u skladu sa značenjem njegovog imena (ilham znači inspiracija na turskom). Za mene je on bio ključ koji je otvorio vrata mog kreativnog potencijala˝, kaže Kerime Elibüyük, bivša hemijska inženjerka koja je nakon pohađanja školovanja odlučila nastaviti karijeru slikarstva.