Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović boravi danas u službenoj posjeti Bijeljini, a u Gradskoj upravi održao je radni sastanak s gradonačelnikom Ljubišom Petrovićem i njegovim saradnicima. Razgovarali su o aktuelnim projektima koji su započeti i koji se trebaju realizovati u ovoj lokalnoj samoupravi, kao i o ekonomskim pitanjima i povratničkoj populaciji, javlja Anadolu Agency (AA).

"Zahvaljujem se gradonačelniku na svemu što čini ovdje u Gradu Bijeljini, a to sam čuo iz svih mogućih izvora kada je u pitanju briga o povratnicima. On vodi računa o svakom građaninu ovog grada i tako treba da radi svaki, ne samo čelnik lokalne zajednice, nego i svaki funkcioner u Bosni i Hercegovini. Pozivam sve načelnike u BiH i sve rukovodioce drugih nivoa vlasti u BiH da posebno vode računa o povratnicima i da vode posebno računa o ravnopravnosti svih nas koji živimo u cijeloj BiH", kazao je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH je istakao kako je veoma bitan razvoj svake lokalne zajednice.

Gradonačelnik Petrović je upoznao Džaferovića o planiranim projektima te je dobio obećanje da će pomoći implementaciji svakog projekta.

"Mi danas živimo u jednoj uzavreloj situaciji. Vrlo je bitno, vrlo je važno da to nema bitan utjecaj na svakodnevni život ljudi. Ljudi, živite svoje živote, borite se, sarađujte, međusobno poštujte jedne druge i ja pozivam sve u BiH da se tako svi odnosimo prema svakom čovjeku ove zemlje", istakao je Džaferović izrazivši nadu da će se sadašnja kriza prevazići.

Dotakao se i zastoja BiH na putu evropskih integracija te je pozvao da se političari bave rješavanjem svakodnevnih problema građana kao i projektima, između ostalih, izgradnje autoputa Sarajevo - Beograd, vodovoda od Bijeljine do Janje, zaustavljanja odlaska mladih iz BiH...

Gradonačelnik Ljubiša Petrović je na sastanku upoznao Džaferovića o projektima koji se u bliskoj budućnosti planiraju realizovati, a to su vodovod od Bijeljine do Janje i sela iza Janje prema Zvorniku, izgradnja nasipa na rijeci Drini kao i poboljšavanje uslova za život svih građana, od djece do penzionera.

"Imamo s Federalnim ministarstvom izbjeglih i raseljenih lica potpisan sporazum o sufinansiranju 50:50, odnosno 130.000 KM. Taj sporazum se realizuje i na taj način realizujemo ono što je potpisano. Zbog poboljšanja sportske i školske infrastrukture, razgovorali smo oko projektovanja dječijeg igrališta u blizini srednjoškolskog i osnovnoškolskog centra u Janji. Izgradnje ovog vodovoda zbog Patkovače, Ljeskovca, Kojčinovca, Čardačina i Janje i svih onih mjesnih zajednica koji se nalaze iza Janje. Moram to da vam kažem, dali ste mi odličan šlagvort, sve one mjesne zajednice poslije Janje duži niz godina čekaju ta prazna obećanja da će voda stići do njih. Jedna od konstatacija ovdje je bila da dovedemo vodu i do tih mjesnih zajednica, jer bojim se ako budemo dugo čekali da je nećemo imati kome dovesti", kazao je Petrović.

Petrović je bio izložen salvama kritika bijeljinske javnosti što je upriličen prijem Džaferovića u Gradskoj upravi, ali je naveo kako je razgovarao s članom Predsjedništva BiH i da tu nije ništa sporno. Nakon sastanka u Gradskoj upravi, Džaferović je razgovarao s čelnicima Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, a potom je svoju posjetu nastavio u mjesnoj zajednici Janja.