Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić istakao je kako su počinoci poznati, te da je to organizirana grupa neofašista koji se predstavljaju kao navijači.

“Sve što se u Mostaru dešava kada je u pitanju antifašističko nasljeđe i njegovo skrnavljenje, prava adresa je Dragan Čović, čija politika kontinuirano podstiče ovakva dešavanja. Tu je kriva i policija koja kontinuirano kaže: nije niko prijavio. Mi vjerujemo da ovakav način uništavanja partizanskog spomenika je terorizam. Zna se odakle dolaze ti koji to rade, prostorije su im prekoputa partizanskog spomenika. To je organizovana grupa neofašista koji se predstavljaju kao navijači”, kazao Đulić za N1.

Đulić ističe da je vrlo lako sve ispitati i sankcionisati, samo ako za to postoji i volja.

Na Facebooku se povodom ovih dešavanja oglasio i direktor Festivala književnosti i kulture "Poligon" Mirko Božić rekavši da nisu djeca kriva, već oni koji se nisu htjeli opržiti o vruć politički krompir i spriječiti vandalizam.

“Nisu djeca kriva. Ovo se dogodi kad narativ o antifašizmu ukradu neofašisti. Parafrazirat ću: nit je snijeg, nit su labudovi, već odgoj kućni. Nije fašizam pao s neba, ljude se dugo i polako, od mladih dana, navikava da je ovo normalan način razmišljanja”, napisao je, između ostalog, Božić.