Djeca i njihovi nastavnici, s balonima i zastavicama u rukama te prigodnim transparentom, u šetnju su krenuli sa Trga "Alije Izetbegović".

"S obzirom na to da se radi o 30. godišnjici od stjecanja nezavisnosti naše domovine, svim direktorima osnovnih i srednjih škola u našem kantonu poslao sam obavijest da, u skladu sa značajem ovog datuma za našu historiju te zbog važne godišnjice, ove godine organiziraju obilježavanje Dana nezavisnosti BiH" kazao je za Fenu resorni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Spahija Kozlić.  

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona je pokrovitelj, a Aktiv direktora osnovnih i srednjih škola Grada Zenica organizator današnjih turnira u odbojci, malom nogometu i košarci za srednjoškolce, koji se danas održava u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” u Zenici, kao i kulturno-umjetničkog programa te koncerta učenika Osnovne i Srednje Muzičke škole Zenica, koji je održan u Velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.  

"Željeli smo na ovaj način da obilježimo 30 godina od nezavisnosti BiH. Smatramo da je ovo izuzetan datum, izuzetna godišnjica pa želimo na ovaj način da potaknemo svijest kod naših učenika o važnosti očuvanja državnosti BiH. Sigurni smo da ćemo ovim današnjim događajem i postići željeni cilj" kazao je Tarik Salčinović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola ZDK.

Salčinović je istakao kako je iz svake škole u defileu sudjelovalo po 20 učenika, koji su se, nakon šetnje Gradom, zaputili na priredbu u BNP-u. Svečanost s pomenutim koncertima trebala je biti održana u gradskom parku kod Muzičke škole, ali je zbog hladnoće premještena u Veliku salu BNP-a.

(FENA)