Zamislite da se osjećate nesigurno u svom susjedstvu dok vas stranci snimaju kako hodate ulicom. Ili vas ismijavaju jer jedete halal hranu, ili vam se prijete smrću jer nosite hidžab. Ovo je svakodnevna stvarnost mnogih muslimanki, a nova studija otkriva rodnu prirodu islamofobije u Australiji.

Analiza Islamophobia Register objavljen ove sedmice u Australiji je otkrio da su 78 posto žrtava islamofobije bile žene, dok su većina počinitelja bili muškarci (70 posto).

Izvještaj, sastavljen u saradnji sa Univerzitetom Charles Sturt (CSU) i Akademijom islamskih nauka i istraživanja (ISRA), pokriva izvještajni period 2020.-2021. godine, kao i prijavljena iskustva islamofobije od pokretanja Registra 2014. godine. Ovim je obuhvaćeno 930 potvrđenih događaja, a analizirajući podatke tokom osam godina, pokazalo je kako se islamofobija manifestirala u Australiji tokom vremena.
 
Tokom ovog perioda, verbalno zastrašivanje je bilo najčešći oblik zlostavljanja (45%), zatim grafiti i vandalizam (12%), te diskriminacija od strane vlasti u službenim zgradama, radnim mjestima i školama (10%).

U izvještaju se navodi da žene i djeca i dalje snose najveći teret zlostavljanja, uz psovke i komentare koji su upućeni ženama u hidžabi "zbog potčinjavanja takozvanoj mizoginoj vjerskoj dogmi".

Dvoje od deset djece i tri od deset ugroženih žrtava (osim djece) bile su izložene fizičkom napadu, dok je polovina ženskih žrtava bila sama, a svaka peta žena s djecom.

"Iz ovog izvještaja je jasno da postoji hitna potreba da se aktiviraju posmatrači, kako u stvarnom svijetu tako i na mreži", rekla je Sharara Attai, izvršna direktorica Islamophobia Register Australia u službenoj izjavi za medije, ističući da je došlo do pada svjedoka izvještavanje.

"Ono što je također zabrinjavajuće je to što ovaj izvještaj potvrđuje činjenicu da islamofobija nesrazmjerno pogađa muslimanske žene."

Attai je rekao da je potrebna akcija vlade kako bi se "osigurale veće zaštite za muslimane u Australiji", sa čim se slaže zamjenik lidera Zelenih, senator Mehreen Faruqi.

"Predugo su muslimanske žene i djeca snosili najveći teret islamofobije, često trpeći dugotrajne emocionalne povrede", rekao je Faruqi.

Uz poboljšanja politike i sve više promatrača koji prozivaju islamofobiju kada je vide, nadajmo se da će ovi razočaravajući brojevi biti rijetkost u budućnosti.