Više od 30 ljudi, među kojima je bilo i žena i djece, ubijeno je, a njihova tijela su spaljena na području Kayaha u Mijanmaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Navodne fotografije nakon masakra na Badnje veče u istočnom selu Mo So, nedaleko od grada Hpruso u državi Kayah, gdje su se izbjeglice skrivale od vojne ofanzive, proširile su se društvenim mrežama u zemlji, podstaknuvši bijes protiv vojske koja je preuzela vlast u februaru.

Na fotografijama su se vidjela ugljenisana tijela preko 30 ljudi u tri izgorjela vozila.

Jedan očevidac je rekao da su žrtve pobjegle od borbi između grupa naoružanih otpora i mijanmarske vojske u blizini sela Koi Ngan.

Rekao je da su ubijeni nakon što su ih vojnici uhapsili dok su se kretali prema izbjegličkim kampovima u zapadnom dijelu grada.

Vlada nije komentarisala optužbe, ali je u izvještaju u državnim dnevnim novinama "Myanma Alinn" u subotu navedeno da su borbe u blizini Mo Soa izbile u petak kada su se pripadnici etničkih opozicionih snaga, poznatih kao Karenni National Progressive Party, i oni koji se protive vojsci vozili u "sumnjivim" vozilima i napali snage sigurnosti.

Svjedok je za AP rekao da su posmrtni ostaci spaljeni do neprepoznatljivosti, a pronađena je dječija i ženska odjeća, medicinski materijal i hrana.

"Tijela su bila vezana konopcima prije nego što su zapaljena", rekao je svjedok, koji je želio ostati anoniman jer se bojao za svoju sigurnost.

Nije vidio trenutak kada su ubijeni, ali je rekao da vjeruje da su neki od njih bili mještani sela Mo So koje su navodno u petak uhapsile trupe.

Nezavisni mediji Mijanmara objavilii su u petak da je deset seljana Mo Soa, uključujući djecu, uhapsila vojska, a četvoricu pripadnika lokalnih paravojnih snaga granične straže koji su pregovarali o njihovom oslobađanju navodno je vojska vezala i pucala u glavu.

"To je gnusan zločin i najgori incident tokom Božića. Snažno osuđujemo taj masakr kao zločin protiv čovječnosti", rekao je Banyar Khun Aung, direktor Karenni Human Rights Group.

Mijanmarska vojska je 1. februara ove godine izvela puč i preuzela vlast u državi. Vojska je proglasila jednogodišnje vanredno stanje i uhapsila čelnike Vlade, uključujući i mijanmarsku liderku Aung San Suu Kyi.

Ujedinjene nacije, Evropska unija i brojne zemlje, poput Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Velike Britanije, najoštrije su osudile vojni udar u Mijanmaru.