Društvo | 26.01.2022.

Zahvala za doprinos borbi protiv COVID-19

Žena s hidžabom na poštanskoj markici u Australiji

Interesantno je da je na poštanskoj markici s prikazanim medicinskim osobljem u prvi plan isturena žena koja nosi hidžab. I dok širom svijeta islamofobija buja, dok se, recimo, u Francuskoj hidžab zabranjuje u javnosti, Australija je odlučila zahvaliti se i stanovnicima islamske vjeroispovijesti koji su također dali svoj doprinos u borbi protiv zaraze

M. A.

Godina 2020. bila je kao nijedna druga. Globalna pandemija virusa korona donijela je velike izazove za zdravlje i dobrobit ljudi diljem svijeta. Milioni su izgubili bitku s ovom „nevidljivom pošasti“, životi su poremećeni, dok je svjetska ekonomija uzdrmana.

Kako bi odala počast svima onima koji su bili na prvim linijama odbrane od COVID-19, Pošta Australije napravila je posebno izdanje poštanskih markica posvećeno svim radnicima koji su bili na raspolaganju onima koje je pogodila pandemija.

„Dovodeći vlastitu sigurnost u opasnost kako bi pomogli i zaštitili druge Australce, ovi hrabri pojedinci bili su nezamjenjivi u pomaganju ljudima i ublažavanju posljedica COVID-19“, stoji u objašnjenju.

Na ovim poštanskim markicama u prvom redu su se našli medicinski radnici, apotekari i njegovatelji, zatim policajci, poštari i dostavljači te prosvjetni radnici i trgovci.

Interesantno je da je na poštanskoj markici s prikazanim medicinskim osobljem u prvi plan isturena žena koja nosi hidžab. I dok širom svijeta islamofobija buja, dok se, recimo, u Francuskoj hidžab zabranjuje u javnosti, Australija je odlučila zahvaliti se i stanovnicima islamske vjeroispovijesti koji su također dali svoj doprinos u borbi protiv zaraze.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Zašto je 50 Izraelaca izvršilo samoubistvo nakon što su preživjeli napad Hamasa 7. oktobra

Amiral Hajizadeh, veteran koji je osmislio napad na Izrael

BUDIMAC: Savršeni islamofobni krug

TRAŽILI SMO U ZENICI: Izgubljena crkva Kulinovog velikog suca Gradiše