Bivša zaposlenica koja je optužila Joea Bidena, predsjednika Sjedinjenih Američkih Država za seksualno zlostavljanje prebjegla je u Moskvu i razgovarala je s ruskim državnim medijima na konferenciji za novinare koja je trajala nekoliko sati.

Tara Reade privukla je naslovnice tokom predsjedničke utrke 2020. godine, kada je optužila tadašnjeg kandidata Bidena da ju je seksualno uznemiravao i napao dok je radila u njegovom uredu u Senatu 1993. godine.

Biden je odlučno odbacio njene optužbe, a nijedan bivši Bidenov zaposlenik nije se javio i rekao da je ikada svjedočio ili čuo za bilo kakvu vrstu seksualnog zlostavljanja u njegovom uredu.

U intervjuu za MSNBC 2020. godine Biden je rekao da ˝nedvosmisleno kaže da se to nikada, nikada nije dogodilo. Nije. Nikad se nije dogodilo˝.

Reade se kasnije suočila s pitanjima vjerodostojnosti, a nakon što godinama nije bila u centru pažnje medija, u utorak se pojavila u Moskvi, gdje je sjedila uz osuđenu špijunku Kremlja Mariju Butinu i odgovarala na pitanja novinara ruskih državnih medija.

Butina je 2019. osuđena na 18 mjeseci zatvora u Sjedinjenim Američkim Državama zbog urote da djeluje kao neregistrirani strani agent, a sada je u ruskom parlamentu u stranci predsjednika Vladimira Putina.

Reade je rekla da je odlučila doći u Rusiju nakon navodnih prijetnji smrću koje je primila ove godine kada je ponovila svoje optužbe u vezi s Bidenom i objavila na Twitteru da je spremna ˝svjedočiti u Kongresu ako se to od nje zatraži˝.

˝Kad sam izašla iz aviona u Moskvi, prvi put nakon jako dugo vremena osjećala sam se sigurno. Saslušali su me i pokazali poštovanje. To se nije dogodilo u mojoj zemlji˝, kazala je Reade, dok CNN nije mogao provjeriti vjerodostojnost i tačnost njenih tvrdnji da je primala prijetnje smrću.

Reade je izjavila da ˝iluziju Rusije kao neprijatelja propagira nekoliko elita iz Washingtona koje su odlučne stvarati probleme˝.

Tokom konferencije za novinare, Butina je obećala da će razgovarati o mogućnosti davanja ruskog državljanstva Reade i zamoliti Putina da ˝ubrza njen zahtjev˝.