Marine Le Pen i Éric Zemmour dijele ekstremno desničarske stavove, ali iza toga se kriju duboke ideološke podjele i pristup koji uzrokuju lom unutar francuske ekstremne desnice uoči predsjedničkih izbora u aprilu. Do sada, neprikosnoveni vođa tog ideološkog spektra, Le Pen je uvidjela kako je pojava Zemmoura ugrozila njenu strategiju kojom je nastojala uvjeriti veći broj Francuza i pobijediti na predsjedničkim izborima,

To je taktika koja je, kako smatra profesor Jean-Yves Camus, jedan od najpoznatijih stručnjaka za francusku ekstremnu desnicu, ostavila otvorene ideološke prostore kroz koje se Zemmour provukao. "Le Pen je godinama fokusirala svoj program i to je mnoge razočaralo", kaže politolog, koji ocjenjuje i da je mnogi smatraju "gubitnicom" u trećem pokušaju da stigne do Jelisejske palače. Zato i što se Zemmour pojavljuje kao novi kandidat, bez političke prošlosti, radikalnijeg diskursa, ali i ambiciozniji, jer teži "ujediniti svu desnicu".

Do sada je Le Pen i dalje bila u vodstvu, sa 17% glasova, iza velikog favorita, aktuelnog predsjednika Emmanuela Macrona, koji ima 25%. Zemmour je uvjerio više od 14%, glasača, uglavnom onih iz Le Peninog tabora i tradicionalne desnice. No, istraživanje koje je ovog petka objavio demografski institut Ifop preokrenuo je taj trend, sada je na drugom mjestu (16,5%), pola boda iznad Le Pen.

Kako Camus primjećuje, diskurs bivšeg novinara postaje sve prodorniji i "njegova namjera nije toliko pobijediti 2022. koliko želi da njegove ideje prožimaju društvo u budućnosti." Zemmour predstavlja "cijelo biračko tijelo koje je pronašlo obilježje identiteta u borbi protiv imigracije", tvrdi on.

U tom smislu, dok Le Pen smanjuje svoje napade na islam, koji smatra kompatibilnim sa zakonima republike, Zemmour je nepopustljiv, sa svojom teorijom "velike zamjene", koja tvrdi da će za nekoliko godina kršćansko stanovništvo evropskog porijekla zamijeniti muslimani. "Le Pen je zadovoljan zaustavljanjem migracijskih tokova. Zemmour ide dalje, uvjerava da nije dovoljno zatvoriti slavinu, da morate djelovati i s onima koji su već unutra. On smatra da islam želi nametnuti svoje zakone o Francuskoj", kaže stručnjak. Zemmour je nazvao svoj politički pokret "Reconquest", u jasnoj aluziji na borbu protiv arapskih osvajača Pirinejskog poluotoka.

Razlike između njih su očitije u pitanjima ekonomija. Le Pen se zalaže za pomak minimalne dobi za odlazak u penziju za dvije godine, na 60, te umnožavanje socijalne pomoći, uz nacionalizaciju autocesta, zbog čega je od svog suparnika dobila nadimak "ljevičarka". Zemmour govori o odgađanju dobi za odlazak u mirovinu za dvije godine, a njegov fiskalni program je veliko smanjenje poreza koje namjerava financirati povlačenjem socijalnih naknada strancima.

Le Pen zagovara ekonomski intervencionizam koji podsjeća na gauliste i zalaže se za državno planiranje koje promovira velike proizvodne linije, dok Zemmour zagovara širi liberalizam, s jedinom granicom zaštite nacionalnog tkiva od "nelojalne konkurencije" iz zemalja poput Kine.

“U tome je sličan Trumpu”, kaže Camus, koji vidi i mnoge druge sličnosti između bovšeg novinara i bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država. Zemmour brani tradicionalizam s kršćanskim korijenima, protivi se pobačaju i istospolnim brakovima, dok je Le Pen otvorenija po pitanju društvenih tema. Zemmour je osvojio simpatije uvišim srednjim slojevima, s višom razinom obrazovanja, ali je njegov uticaj među radničkom klasom, s manje obrazovanja i plaće, mnogo manji.