Zemljotresi su odvojili najmanje 1.362 djece od njihovih porodica, a započeo je pravni i psihosocijalni proces pomoći najmlađim žrtvama. Više od sedam miliona djece pogođeno je razornim dvostrukim zemljotresima i nizom snažnih naknadnih zemljotresa u Turkiye i Siriji, saopćila je UNICEF-ova agencija za djecu, izražavajući strah da je još "mnogo hiljada" poginulo.

Ukupno 4,6 miliona djece živi u 11 turskih provincija pogođenih zemljotresima, dok 2,5 miliona djece živi u pogođenim područjima u Siriji, navodi agencija.

˝Najmanje 1.362 djece odvojeno je od svojih porodica i ostalo je bez pratnje nakon zemljotresa˝, navodi ministrica za pitanja porodice i socijalnih usluga Derya Yanik u saopćenju od 13. februara.

Očekuje se da će proces nakon katastrofe za djecu bez pratnje biti mnogo osjetljiviji od druge pogođene djece, kako u pravnom, tako i u psihosocijalnom smislu.

Ministarstvo za pitanja porodice i socijalnih usluga nakon zemljotresa primilo je više od 200.000 zahtjeva za hraniteljske porodice.

Iako je ˝poplava saosećanja˝ prema ovoj djeci impresivna, Yanik ističe da postoje određeni procesi koji se moraju zakonski pratiti, piše TRT World.

Pravni proces

˝Prema Zakonu o zaštiti djece, djeca koja su ostala bez pratnje tokom zemljotresa sada se smatraju djecom čija je sigurnost ugrožena˝, kaže za TRT World Betul Topal, advokat iz Istanbula i dodaje da je dužnost pravosudnih i upravnih organa, službenika za provođenje zakona, zdravstvenih i obrazovnih ustanova i nevladinih organizacija da djecu kojoj je potrebna zaštita prijave Ministarstvu za pitanja porodice i socijalnih usluga.

Nakon ovih obavještenja, potrebno je da sudija donese odluku da dijete ostane pod zaštitom agencije, a odluka bi trebala biti donesena u roku od tri dana.

Međutim, u vanrednom stanju poput zemljotresa, ovaj proces može potrajati duže.

Identifikacija

Kada se dijete nađe bez pratnje u zoni zemljotresa ili se obavijesti Ministarstvo, identifikacija je prvi korak. To se radi prema programu „DerinGORU“ koji je razvio Vijeće za naučna i tehnološka istraživanja Republike Turkiye (TUBITAK) od prvog dana katastrofe.

Program prati informacije o osobama koje su zbrinute u bolnicama i pokušava ih uskladiti s podacima o djeci. Također koristi dječje fotografije za spajanje, a osim službenih informacija, prate i fotografije na društvenim mrežama. Zahvaljujući programu DerinGORU, do sada je 78 djece ponovo spojeno sa svojim porodicama, saopćile su vlasti.

Kako je ministrica Yanik navela u saopćenju, 369 od 1.362 djece bez pratnje ponovo je spojeno sa svojim porodicama nakon što su identifikovane i provjerene njihove relacije.

Pod brigom Ministarstva sada je 201 dijete nakon što je utvrđeno da su njihove porodice nestale nakon zemljotresa, dok je njih 792 zadržano u bolnicama.

˝Još 267 djece nije identifikovano˝, kažu u Ministarstvu i dodaju da je istraga u toku.

I djeca koja su već bila pod zaštitom vlade prije zemljotresa i djeca koja su ostala bez pratnje katastrofe prebačeni su u druge provincije širom Turkiye.

Merve Bas, generalna direktorica Odjela za dječje usluge u istanbulskoj pokrajinskoj direkciji za porodicu i socijalne usluge  izjavila je da je 35 djece bez pratnje prebačeno u Istanbul.

˝Neka od ove djece već su uzeta pod zaštitu Ministarstva za pitanja porodice. Neki drugi su i dalje pod privremenim staranjem dok traje potraga za njihovim porodicama˝, kaže ona za TRT World.

Psihosocijalna podrška

Mnogi stručnjaci kažu da i djeca žrtve potresa moraju pod hitno dobiti psihosocijalnu podršku.

˝Od ključnog je značaja vratiti se rutini u suočavanju s posljedicama katastrofe, a ovaj proces je teži djeci koja su izgubila roditelje u katastrofi˝, kaže socijalna radnica Sumeyye Tekeli za TRT World.

Država je do sada rasporedila 2.072 pripadnika u područjima pogođenim potresom kako bi žrtvama potresa pružila psihosocijalnu podršku.

Saradnja zvaničnih institucija i nevladinih organizacija učiniće proces, za koji se očekuje da će dugo trajati, lakšim.

“Kreirali smo obrazac i za porodice koje su izgubile svoju djecu i za djecu koja su izgubila svoje porodice u zemljotresu. Odgovore koje smo dobili dijelimo sa nadležnima u Ministarstvu za pitanja porodice i bilo je djece koju smo zahvaljujući ovom obrascu vratili njihovim porodicama˝, dodala je Tekeli.

Dok se o djeci bez pratnje brine Ministarstvo, lokalne organizacije i nevladine organizacije vrijedno rade na terenu kako bi podržale psihosocijalni rad za svu djecu.

Stručni timovi sa psiholozima specijalizovanim za traumu iz nekoliko nevladinih organizacija pružaju grupnu terapiju i i roditeljima, i djeci.

˝Niko od njih nije bez pratnje, a oko 1.000 djece prima psihosocijalnu podršku u kampusu koji je osnovan u saradnji nekoliko nevladinih organizacija. Profesionalci koriste razne igre kao alat za pomoć djeci da prevladaju anksioznost, a svoja osjećanja mogu izraziti kroz umjetnost i sport˝, kaže za TRT World koordinator kampusa Sevket Kalkan.