Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković nakon jučerašnje posjete Briselu, danas se nalazi u Strazburu gdje bi se trebao sastati s čelnim ljudima Evropskog parlamenta. I među prvim zvaničnicima s kojima se sastaje biva Željana Zovko, hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu i neko ko je u prošlosti, u najmanju ruku, imao sporne izjave o BiH i Bošnjacima.

Željana Zovko na svom Twitteru nalogu uspjela je objaviti i nekoliko fotografija susreta s predsjednikom Naroda i pravde uz poruku: "Dobro je čuti da je prioritet novoformiranog Vijeća ministara konkretan i brz napredak u europskim integracijama zemlje kandidata".

Uočljivo je da Elmedin Konaković i NiP otkako su počeli mrežu plesti s dvije glavne nacionalističke i antidržavne političke opcije u državi – Hrvatskom demokratskom zajednicom i Savezom nezavisnih socijaldemokrata – sve čine kako bi im se što više dodvorili, kako bi ih Dragan Čović i Milorad Dodik uzeli u čvrsti zagrljaj koji im garantira barem jedan mandat u udobnosti budžetskih fotelja.

Uzevši ovo u obzir, nije isključeno da se Elmedin Konaković susreo baš s Željanom Zovko, Mostarkom koja je ispred HDZ Hrvatske delegirana u Evropski parlament iako je dugi niz godina bila visokopozicionirana članica HDZ-a BiH, po naredbi Dragana Čovića, s kojim je bivši košarkaš, kako je to predviđeno i koalicionim sporazumom, dogovorio izmjene Izbornog zakona.

Čisto radi podsjećanja, Željana Zovko otkako je sjela u klupe Evropskog parlamenta lobira za tzv. legitimno predstavljanje, na čijem narativu već godinama jaše njen suštinski stranački lider Dragan Čović. "Legitimno predstavljanje", jasno je, eliminira Bošnjake kao konstruktivan politički faktor u kompletnoj državi BiH, dok Hrvatima, kao najmalobrojnijem narodu, ne donosi jednakopravnost (koju već ima), već primarno HDZ BiH postavlja u poziciju gospodara svih političkih procesa.

Isto tako, Željana Zovko, bez imalo obzira, jednom prilikom kazala je kako "Bošnjaci grade mit na povijesti stradanja i genocida zato što se ne žele suočiti s nekim konkretnim problemima svog federalizma". Kada je riječ o prethodnim nastojanjima koja su usmjerena na izmjene Izbornog zakona, ona je u ovo doba prošle godine zaprijetila BiH da će joj biti uskraćena sredstva iz Evropske unije ako se nastave "neustavne aktivnosti", koje su za nju blokiranje Dragana Čovića u antidržavnim planovima.

Da stvar bude još gora, ona je gostujući na HRT-u nakon što je 28. jula 2022. godine visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona, a ne one "suštinske" koje su priželjkivali čelnici Hrvatskog narodnog sabora, govorila o otvorenoj mogućnosti novog sukoba u BiH.

"Koliko su realne, teško je reći. Sve što je izgledalo nemoguće, nakon invazije na Ukrajinu i priča o korištenju nuklearnog naoružanja, sada se čini moguće. Treba se pripremiti na moguću komplikaciju situacije u BiH", istakla je tada Zovko.

Da sastanak između Konakovića i Zovko protekne u najboljem redu pobrinuo se Dinin zamjenik, Josip Brkić, inače visokopozicionirani član HDZ-a BiH. Sastanku je prisustvovao i David McAllister, predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Evropske komisije i njemački demokršćanin, koji je još ranije govorio o lepršavoj sposobnosti Andreja Plenkovića, premijera Hrvatske i lidera tamošnjeg HDZ-a, da "crtežima" uvjeri evropske zvaničnike o položaju Hrvata u BiH. Ovo je bila prilika da Željana Zovko upozna Elmedina Konakovića s Davidom McAllisterom bijelim svijetom britanskih oficira za vezu, baš kao nekog urođenika, Indijanca kojeg treba civilizirati.

Sve u svemu, i više je nego jasno da Elmedin Konaković kao ministar vanjskih poslova nanosi štetu državi koju predstavlja, samo je pitanje dokle će to trajati i kakve će u konačnici posljedice biti. Kada je riječ o njegovim koalicionim partnerima, da se vidjeti kako MVP BiH nije ispoštovao Dragana Čovića onako kako je to učinio s Miloradom Dodikom u Banjoj Luci, koji je s ponosom istakao entitetsku uz našu državnu zastavu dok je bivši košarkaš šutio i pravio se gluh i nijem. Vodeći se tim događajem, ne bi nas puno iznenadilo da je Željana Zovko istakla zastavu paratvorevine Herceg-Bosne iza svojih leđa tokom današnjeg sastanka sa svojim "muhamedancem", kako su Srbi, Hrvati i Austrougari u prošlosti pejorativno nazivali muslimane. Ili će to, možda, ostaviti za neki od susreta u Mostaru ili Širokom Brijegu?!