Forum evropskih muslimanskih omladinskih i studentskih organizacija (FEMYSO) sa sjedištem u Bruxellesu osnovan je 1996. godine i predstavlja mrežu 33 muslimanske omladinske i studentske organizacije iz 20 evropskih država. FEMYSO se profilirao kao panevropska krovna organizacija koja je vodeći glas evropske muslimanske omladine, koja ih razvija i osnažuje, te radi na izgradnji raznolikije, kohezivnije i dinamičnije Evrope. FEMYSO okuplja najprogresivnije mlade evropske muslimanske lidere.

FEMYSO ima više članica iz Bosne i Hercegovine, Albanije i Sjeverne Makedonije tako da se njegove aktivnosti osjete i na Balkanu, ali i glas Bošnjaka i Albanaca preko FEMYSO-a u Bruxellesu.

Hande Taner je NVO aktivistkinja iz Holandije. Ima dvostruku master diplomu studija evropskih poslova na Sciences Po Paris i London School of Economics. Ona je izabrana za predsjednicu FEMYSO-a u septembru 2021. godine na dvogodišnji mandat. U ranijem sastavu izvršnog odbora bila je zadužena za medije i vodila je kampanju FEMYSO-a za izbore za Evropski parlament 2019. godine.

MUSLIMANI KAO ŽRTVENO JANJE FRANCUSKE DEMOKRATIJE

Položaj muslimanskih zajednica u Evropi veoma je složen, različit i specifičan od države do države. Nažalost, Francuska se zadnjih godina najčešće u javnosti ističe po negativnom odnosu prema muslimanima kroz istupe političara i zakone koji ograničavaju ljudska prava muslimana.  

“Posljednjih godina Francuska je demonstrirala strategiju demonizacije i utišavanja glasova koji kritikuju njenu diskriminatornu politiku. U slučaju muslimana, Francuska također koristi teorije zavjere kako bi opravdala svoje antidemokratske akcije bez dokaza, kako bi smirila stavove sve veće prisutnosti krajnje desnice u njihovoj zemlji, koju su inkubirali lideri iz cijelog političkog spektra. Muslimani su žrtveno janje i koriste se kao političko oruđe, a ovakvo stanje je duboko zabrinjavajuće za nas i naše članove u Francuskoj”, kaže nam Hande Taner na početku razgovora.

Mnoge međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava više su puta upozorile Francusku na kršenje prava muslimana, ali izgleda bez uspjeha.

“Organizacije kao što su 'Human Rights Watch', 'Amnesty International' i 'Ligue des Droits de l'Homme' su u više navrata osudile diskriminatornu politiku Francuske prema njenoj rastućoj muslimanskoj zajednici. Ovo je kritičan signal za druge evropske zemlje da bolje zaštite naše evropske vrijednosti”, ističe Taner.

Razne fobije sastavni su dio historije, ali i sadašnjosti Evrope. Tu se prije svega izdvajaju ksenofobija i antiislamizam kao pokušaj suprotstavljanja dvije civilizacije. Takvi narativi stigmatiziraju muslimansku omladinu koja traži bolje okruženje dalje od Evrope.

“FEMYSO je uvijek bio na čelu osude i upotrebe negativnog medijskog izvještavanja o islamu i muslimanima kako bi pružio pozitivnu perspektivu o utjecaju muslimana u Evropi. Vjerujemo da će stigmatizacija muslimana i muslimanske omladine posebno dovesti do toga da Evropa izgubi neke od svojih najkvalitetnijih umova koji traže svoj uspjeh na drugim kontinentima, odnosno u državama u kojima se više vrednuju njihove vještine i uvažavaju uvjerenja. Naš cilj jeste da se odmaknemo od pukog tolerisanja. Želimo da budemo prihvaćeni, ohrabreni i uvaženi jer jednostavno nemamo drugog izbora”, poručuje Taner.

ULOGA MUSLIMANA U BUDUĆNOSTI EVROPE

FEMYSO je vodeća omladinska muslimanska organizacija u Evropi. U njene aktivnosti uključene su najvažnije evropske i međunarodne institucije, te mediji.

“U posljednje dvije godine FEMYSO je nastavio djelotvorno sarađivati s ključnim evropskim i međunarodnim institucijama i medijima, neumorno radeći za raznolikiju, kohezivniju i živahniju Evropu i predstavljanje mladih muslimana, iznoseći glas evropske muslimanske omladine i braneći prava muslimana u Evropi više nego ikad. Iako je to zaista bilo izazovno vrijeme sa značajnim porastom islamofobije ne samo na internetu već i u medijima i institucijama, zadržali smo jasan i čvrst stav zalaganja za prava muslimana i zaštitu ljudskih prava”, dodaje Taner.

Pandemija nije značajnije poremetila aktivnosti FEMYSO-a te su ostvareni postavljeni ciljevi i realizirani dogovoreni projekti.

“Uprkos pandemiji, naš tim je ostao fokusiran na organizovanje programa izgradnje kapaciteta organizacije planiranih za 2021. godinu. Uspjeli smo da realizujemo tri inovativna programa podržana od Evropske omladinske fondacije Vijeća Evrope. Od međunarodnih aktivnosti izdvajamo zagovaranja očuvanja klime 'Step Up & Take Action', preko studijske sesije o poduzetništvu 'Aktivni građani', do 'Inkubatora zagovaranja'. Ovi programi su okupili više od 60 mladih ljudi iz više od 20 evropskih zemalja. U oktobru 2021. godine okupili smo historijsku delegaciju od 150 mladih evropskih muslimana na Evropskom skupu mladih, koji se održao u Evropskom parlamentu u Strasbourgu”, kaže predsjednica FEMYSO-a.

U radu FEMYSO-a učestvuju i tri balkanske države, odnosno Bošnjaci i Albanci, koji na taj način stječu korisna iskustva, ali upoznaju i evropske muslimane o naslijeđu autohtonih muslimanskih naroda na Balkanu.

“Balkanski muslimani su isprepleteni s FEMYSO od samog početka naše mreže. Oni su stalno zastupljeni u rukovodstvu naše organizacije pružajući perspektivu koja prevazilazi geografske granice. Oni nisu samo balkanski lideri, oni su evropski lideri koji utječu i podržavaju razmišljanje muslimanske omladine u našem članstvu od 33 organizacije u sjevernoj, zapadnoj, južnoj i istočnoj Evropi s jedinstvenim načinom razmišljanja i razumijevanjem koje obogaćuje naš rad”, naglašava Hande Taner.

Doprinos muslimana Evropi značajan je kroz historiju i danas, ali on nije dovoljno vidljiv. S obzirom na pojačane migracije i brojne izazove, muslimani će imati sve značajniju ulogu u budućnosti Evrope. 

“Muslimani su oduvijek predvodili važan doprinos unapređenju naših evropskih društava, a mi smo kao FEMYSO ponosni što smo dali doprinos tome direktno i preko naših bivših čalnova studenata koji nastavljaju biti lideri širom kontinenta na nacionalnom i međunarodnom nivou. Muslimani su na čelu raznih kompanija i institucija što smo tokom pandemije COVID-19 jasno vidjeli, jer su mnogi muslimani bili ključni radnici koji su održavali naša društva da funkcioniraju čak i u najtežim okolnostima bez traženja potvrđivanja ili pohvale. Ovo je islam na djelu i jasno je da muslimani čine Evropu raznolikijom, kohezivnijom i živahnijom mjestom. To je ljepota dužnosti koja nam je data u ovoj vjeri koju s ponosom zastupamo na nivou mladih”, zaključuje na kraju razgovora Hande Taner, predsjednica Foruma evropskih muslimanskih omladinskih i studentskih organizacija (FEMYSO).