Zijad Lugavić, trenutni vršitelj dužnosti gradonačelnika Tuzle, jedan je od kandidata za gradonačelnika Tuzle na predstojećim vanrednim izborima, čije je održavanje zakazano za 5. februar ove godine. Iako ga je za kandidata predložila Socijaldemokratska partija (SDP), dobio je direktnu, ali i prešutnu podršku još nekih političkih subjekata.

Lugavić je rođen 15. oktobra 1973. godine u Tuzli, a po profesiji je doktor društvenih nauka iz područja ekonomije. Na trenutnu funkciju vršitelja dužnosti gradonačelnika jednoglasno ga je imenovalo Gradsko vijeće Tuzle, nakon što je Jasmin Imamović (SDP), koji je bio načelnik pa kasnije i gradonačelnik Tuzle dvadeset i jednu godinu, prihvatio mandat u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Prethodnih godina Lugavić je bio Imamovićev pomoćnik za ekonomske poslove i poduzetništvo, a u razgovoru za Stav ističe da su to polja na koja će se bazirati ukoliko mu građani ukažu povjerenje.

Na upit za komentar da je kandidat SDP-a i Tuzlanske alternative (TA), a da se i ostale stranke nisu protivile njegovoj kandidaturi, niti su kandidirali svoje članove, a nisu se izjasnili ni protiv njega, podsjetio je da se niko nije protivio ni kada je predložen za v. d. gradonačelnika i da su vijećnici iz svih stranaka u Gradskom vijeću glasali za njega.

„Uz SDP, javno me podržala i TA, čiji je Glavni odbor i Predsjedništvo donijelo odluku da sam ja i njihov kandidat, a zatim su SDP i TA organizirali zajedničku pres-konferenciju na kojoj su me predstavili kao svog kandidata. Osim ovih partija, siguran sam da uživam veliku podršku drugih političkih partija i građana i građanki Tuzle. Svakodnevno komuniciram s njima i mislim da sam na dobrom putu da dobijem veliku podršku svih Tuzlaka i Tuzlanki na predstojećim izborima. Druge stranke javno ne istupaju, ali imajmo u vidu da sam dobio punu podršku kada su me izabrali za vršitelja dužnosti u Gradskom vijeću, u kojem imamo participaciju skoro svih partija i nezavisnih vijećnika i siguran sam da je i to jedan od pokazatelja podrške.“

Nezvanično, još bi neke stranke do kraja kampanje mogle javno podržati Lugavića, no i desetak dana prije izbora, kada je ovaj tekst pisan, još uvijek se kalkuliralo s javnim istupanjem kao i s imenom kandidata kojeg će podržati. Osim Zijada Lugavića, u utrci za gradonačelničku funkciju još su Omer Berbić, kojeg je kandidirala Naša stranka, te nezavisni kandidati: Mirnes Ajanović, Halid Žigić, Almir Arnaut Beli i Derviš Čičko.

Zadržavanje mladih u Tuzli

Program rada u mandatu, ukoliko ga osvoji, proistekao je, kaže Lugavić, iz velikog broja sati provedenih u razgovorima s građanima, privrednicima i predstavnicima nevladinih organizacija, a fokusiran je na sedam ključnih oblasti koje bi se realizirale kroz više od šezdeset aktivnosti.

„To se prvenstveno odnosi na zadržavanje mladih u Tuzli, ekonomski razvoj, komunalnu infrastrukturu, oblast ekologije, a tu govorimo o svim mjerama koje se tiču i smanjenja zagađenja zraka, energetske efikasnosti, održavanja zelenih površina, kao i mnogih drugih projekata. Zatim ćemo raditi na većoj i bržoj digitalizaciji javne uprave, većoj otvorenosti i efektivnosti u pogledu izdavanja dozvola, lakšeg pristupa informacijama, lakših prijava problema i drugo. Tu je i dalji razvoj ambijenta za kvalitetan život građana i ono po čemu je Tuzla najpoznatija jeste njegovanje zajedničkog života i očuvanje tekovina antifašizma“, izjavio je Lugavić.

S obzirom na sve veći odliv stanovništva iz Tuzle i okoline, kao i ostatka Bosne i Hercegovine pa i cijelog Zapadnog Balkana, Lugavić u svom predizbornom predstavljanju na prvo mjesto stavlja problematiku mladih osoba.

„Želimo realizirati aktivnosti koje će ohrabriti mlade da ostaju u našem gradu i u našoj državi. U tom kontekstu mislim da je najvažniji korak koji moramo napraviti da još više uključimo mlade u donošenje odluka, kako bi vidjeli da je njihovo mišljenje važno. Stimulirat ćemo ih da ostvaruju svoje ideje, a imamo i konkretnih projekata vezanih uz problematiku mladih, poput podrške Gradske uprave za razvoj njihovih ideja i poslovanje. Planirali smo povećati sredstva u budžetu za 2023. i 2024. godinu za podršku novoregistriranim kompanijama, gdje će Gradska uprava biti partner mladima da registriraju svoju djelatnost i počnu ostvarivati sredstva za život, opstanak i ostanak u našem gradu“, kaže Lugavić.

Drugi projekt koji je također vezan uz mlade, navodi, jeste zapošljavanje ranjivih kategorija. S obzirom na to da su u Tuzli identificirali da su jedna od ranjivih kategorija mladi do trideset i pete godine starosti, jedan od vidova podrške trebao bi biti i projekt razvoja poduzetničkih ideja, gdje će nastojati da svake godine provedu barem jedan projekt u okviru kojeg će u prve dvije godine poslovanja podržati mlade koji budu osnivali firme.

„Prve su dvije godine najturbulentnije i mi ćemo im pomoći dok oni ne ojačaju i dok ne budu spremni da nastave sami, bez podrške Grada. Također, bitna linija podrške je vezana uz sufinansiranje kredita mladih za stambeno zbrinjavanje, jer je to jedan od stimulansa da se ostane i živi ovdje. Zatim organizacija co-working prostora, tj. organizacija prostora u kojem će freelanceri iz različitih oblasti raditi za svjetske kompanije.“

Osim svih navedenih vidova podrške za mogućnost privređivanja, važan je, ističe naš sagovornik, i društveni segment, koji se odnosi na kulturu i sport.

„Moramo nastaviti s održavanjem postojećih manifestacija i s njihovim širenjem i poboljšavanjem. Poznat je 'Kaleidoskop', festival za mlade po kojem smo prepoznatljivi u cijeloj regiji, a koji iz godine u godinu unapređujemo. Manifestacija 'Zima u Tuzli' je ove godine bila najljepša i najbolja do sada. Mladi su se svaku noć okupljali i družili na Trgu slobode, a bili smo i svjedoci da su mladi iz okolnih općina i gradova dolazili u večernjim satima da ovdje kvalitetno provode svoje slobodno vrijeme i da se druže. Zajedno s građanima, privrednim subjektima i nevladinim organizacijama ćemo uložiti napore da nam bude još ljepše. Širok je splet aktivnosti kada su mladi u pitanju, a sve to radimo jer želimo da mladi ostaju ovdje.“

Kao jedan od uspješnih projekata koji funkcionira godinama, Lugavić je naveo BIT centar Tuzla. Pojašnjavajući da u BIT centru trenutno radi dvadeset i jedna kompanija s preko dvije stotine mladih inženjera, koji rade poslove u različitim informatičkim poljima, v. d. gradonačelnika Tuzle podsjeća da, iako su mogli otići i raditi bilo gdje na svijetu, ti su ljudi odabrali da ostanu u svojoj domovini.

„Oni rade za najveće svjetske kompanije. To nam je najsavremenija poduzetnička zona u kojoj se ne proizvode fizički artikli, nego prave softvere, nešto neopipljivo a vrijedno.“

I sam je Lugavić niz godina radio u realnom sektoru i navodi da su mu dobro poznate poteškoće s kojima se privrednici suočavaju, a razumijevanje realnog i javnog sektora je, smatra, važno za rukovoditelja koji vodi jedan grad.

„Za razvoj grada i ekonomski razvoj isto je važno i poznavanje nevladinog sektora, a nekoliko sam godina rukovodio službom koja je svoje aktivnosti realizirala direktno s nevladinim sektorom i podržavala i komunicirala nevladin sektor. Udruženi privatni, nevladin i javni sektor važni su za kvalitetan i brz ekonomski, društveni, privredni, kulturni, zdravstveni i turistički segment rasta i razvoja našeg grada. Imam iskustva u različitim oblastima, a siguran sam da će naše sugrađanke i sugrađani prepoznati poštenje, iskustvo i znanje i odabrati pravog kandidata koji će biti njihov predstavnik i koji će Tuzlu voditi u još bolju budućnost“, zaključio je Lugavić.

Pozitivna očekivanja

„Moja očekivanja su pozitivna i veoma dobra. Želim kazati da ću u budućem periodu raditi jednako predano kao i do sada, a u fokusu mog rada će biti građani, privredni subjekti i nevladine organizacije. Samo u takvoj sinergiji, zajedničkim snagama, sigurno ćemo praviti iskorake i u pravcu boljeg ekonomskog razvoja i boljeg kvaliteta života građana Tuzle, uključivanja građana, povećanja otvorenosti i transparentnosti rada javne uprave i uključivanja svih drugih aktera koji žive, rade ili obavljaju neku drugu djelatnost na području grada Tuzle“, naveo je Zijad Lugavić, trenutni vršitelj dužnosti gradonačelnika Tuzle i kandidat za budućeg gradonačelnika ovog grada.