Na današnji dan prije 21 godinu prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegović, povukao se iz Predsjedništva, što je ranije 6. juna 2000. godine najavio u dnevniku Radio-televizije Bosne i Hercegovine. 

Prema zapisu u svojoj knjizi "Sjećanja", Izetbegović je naveo da je odluku o povlačenju iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine donio 2. juna, nakon povratka sa džume.

U svoj kabinet je tada pozvao glavnog i odgovornog urednika RTVBiH, Senada Hadžifejzovića, sa kojim je dogovorio intervju četiri dana kasnije. 

Nakon dugo razmišljanja, Alija Izetbegović napisao je sljedeću izjavu, koju je pročitao gledaocima širom Bosne i Hercegovine:

"Dragi građani Bosne i Hercegovine,

Želim vas obavijestiti o svojoj odluci da se po isteku moje sadašnje funkcije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH povučem iz Predsjedništva, što znači 12. oktobra ove godine. U međuvremenu će se moći donijeti zakonski propisi o zamjeni člana Predsjedništva čija funkcija prestaje. Takvi propisi trenutno ne postoje.

Razloga za moje povlačenje je više, a glavni su moje godine (u augustu navršavam 75 godina) i moje zdravlje. Posao člana Predsjedništva u ovim uslovima zahtijeva fizičku i nervnu kondiciju koju ja više nemam. 

Zahvaljujem se svima koji su me podržavali u proteklih deset teških godina naše povijesti. Želim da se ostvari san bosanskih patriota o cjelovitoj, demokratskoj i prosperitetnoj Bosni i Hercegovini."

Nakon ove izjave, Izetbegović je istakao da za svoj najveći rezultat u političkoj karijeri smatra postignutu nezavisnost Bosne i Hercegovine. 

"U periodu 1991-1992. postojala je realna opasnost da Bosna postane provincija velike Srbije. Ja sam to spriječio i to smatram svojom najvećom zaslugom", rekao je tada predsjednik Alija Izetbegović.

Odlazak Alije Izetbegovića iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine s tugom je primljen kod bosanskohercegovačke javnosti, ali i svjetskih političara, koji su imali priliku sarađivati sa njim. 

Njegov nasljednik u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine bio je Halid Genjac.