Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je do 25 miliona tona žitarica blokirano u njegovoj zemlji te je tražio siguran koridor za njihovu isporuku kako bi se spriječila nestašicu hrane u nekim dijelovima svijeta.

Obraćajući se u ponedjeljak novinarima Zelenski je rekao da su u toku pregovori o izvozu žitarica s Ujedinjenim nacijama, kao i s baltičkim zemljama i Poljskom, ali da ova druga ruta nije opcija jer Ukrajina ne može izvoziti velike pošiljke žitarica željeznicom rokova isporuke i jer transport preko ruskog saveznika Bjelorusije nije opcija.

On je rekao da Ukrajina može da izvozi deset miliona tona žita svakog mjeseca preko luke u Odesi, ali da to nije dovoljno.

"Ako sada imamo blokiranih 22 do 25 miliona tona tamo, na jesen bismo mogli imati 75 miliona tona. Šta ćemo? Dakle, ne možemo bez luka", rekao je Zelenski, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dodao je da još nema plana za okončanje rata s Rusijom i da su mirovni pregovori s Moskvom u zastoju, dodajući da "svi žele da nas gurnu što je dalje moguće do zaključka koji je za nas apsolutno beskorisan".

Zelenski je rekao da je više od 2.500 ukrajinskih vojnika odvedeno iz Azovstala i zarobljeno u Rusiji, istakavši da rade na tome da se svi ukrajinski ratni zarobljenici vrate kući.