Tokom nedavnog susreta Nermina Nikšića, premijera Federacije BiH sa šefom Ureda Svjetske banke (MMF) u našoj zemlji Christoferom Sheldonom s kojim je razgovarao o zajedničkim projektima Federalne vlade i ove međunarodne finansijske institucije, Nikšić je odbio reforme koje bi vodile ka povećanju kamatnih stopa i smanjenju plaća radnicima.

˝Premijer Nikšić je upoznao gosta s prioritetima Vlade, te aktivnim i budućim projektima, s posebnim osvrtom na infrastrukturne aktivnosti na Koridoru Vc, planovima o izgradnji nove trase autoputa od Doboja prema Tuzli te dalje prema Zvorniku, uz koju bi se radila i željeznička pruga, odnosno elektrifikacija pruge. Također, istakao je opredjeljenje Vlade FBiH za ekonomske reforme usmjerene na rasterećenje privrede, unaprjeđenje poslovnog ambijenta, uklanjanje administrativnih prepreka za snažnije investicione aktivnosti, a što bi u konačnici imalo pozitivne implikacije ne samo za poslodavce, već i za bolji standard i položaj radnika˝, navodi se, između ostalog, u saopćenju iz Vlade FBiH od 17. maja.

Objašnjavajući šta je u pozadini i koji je razlog potencijalno novog, a za sada obijenog, zaduživanja Federacije Bosne i Hercegovine, Admir Ždralović, sudski vještak ekonomske struke zapaža da ˝nametnuti premijer Federacije Bosne i Hercegovine aktivno šalje poruke o tome šta je rekao kojem zvaničniku, a posebno kada su u pitanju međunarodni zvaničnici, oni koji su pomogli njegovo nametanje˝.

˝Nakon što je najavio teške odluke zbog kojih će se naći na udaru, čime je posredno milostivo tražio zaštitu od britanskog ambasadora, iako nije rekao kakve bi to odluke mogle da budu, prekjučer je pokušao da ostavi dojam čvrstog liderskog stava i kako je na sastanku sa predstavnicom MMF-a odbio ‘restriktivne reforme koje će voditi povećanju kamata banaka kao i umanjenja plata’. Kažu da vrag leži u detalju, a ovaj detalj nije loše analizirati i doći do stvarne poruke˝, navodi Ždralović.

On ističe da je prvo pitanje koje se nameće pitanje iz izjave premijera, odakle potreba za raspravom u vezi s podizanjem ‘kamata banaka’?

˝Pitanje je utoliko potrebnije jer je vrlo nejasno na koji način nametnuta vlada Federacije može ili treba da sa njima raspravlja o ‘kamati banaka’? Prosto sumnjam da bar neko, od onih oko nametnutih nam, nije svjestan da se ovakve teme mogu diskutovati samo na nivou države Bosne i Hercegovine i Centralne banke Bosne i Hercegovine. Također, neko bi sigurno rekao i nametnutom nam premijeru da kamatnu stopu (a ne kamate banaka) diktira tržište i referentne stope (prioritetno EURIBOR), te da je na našem tržištu bankama problem plasman sredstava, o čemu govori činjenica da kod Centralne banke drže skoro dva puta više rezerve od zakonom propisane. Time je nelogično da banke uopće smatraju rješenjem podizanje kamatne stope˝, naveo je.

Naš sagovornik također je podsjetio da je prethodni premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić jasno rekao da aranžmani MMF-a nisu potrebni Federaciji.

˝Sigurno je nametanje došlo na naplatu, potrebno je javnost pripremiti da počinje otplata duga za nametanje ove Vlade. Drugi dio, onaj o smanjenju plata, kada su one tek na putu da dostignu nivo dostojan građanina ove države, uvredljivo je spinovanje nametnutog nam premijera˝, zaključuje Ždralović.