SDP, Narod i pravda i Naša stranka dostojno slijede koncept zauvijek umrlog sistema 80-tih godina prošlog stoljeća kada su se neprijateljima države i sistema proglašavali svi oni koji imaju drugačija uvjerenja i drugačije misle. Današnja trojka, uz podršku dijela međunarodne zajednice, jeste ta koja optužuje i presuđuje samo na osnvu identiteta - oni rezonu ju ovako - Bošnjak može biti kriminalac, a Srbin i Hrvat ne mogu. A da bi taj rezon bio neprimjetan među Bošnjacima, NiP-ova jedina bitna uloga je da poput tužioca i sudije u procesu protiv Mladih muslimana nose bošnjački identitet i time otupe refleks i reakciju tog naroda.

Eklatantan primjer je i situacija sa Nikšićevim pismom predsjedniku Narodnog evropskog saveza (NES) sa molbom da odustane od svog kandidata Anela Kljake za ministra navodeći u Vladi FBiH navodeći kao razlog da je od Centralne izborne komisije označen kao osoba koja je radila zloupotrebe prilikom izbornog procesa, iako nije jasno kako je uopšte mogao da ih radi kao kandidat kada je Izbornim zakonom prevenirana svaka mogućnost direktnog učešća u procesu prebrojavanja glasova ili prisustva na biračkom mjestu svakog kandidata.

Ali, ne poredeći to sa Mladim muslimanima već samo povlačeći paralelu u pristupu, Trojka je izrekla presudu. Samo dan prije, Nikšić poziva tužilaštvo na reakciju po pitanju osoba koje se nalaze na američkoj crnoj listi. Pomislili bi da se stvarno radi o beskrupuloznom borcu protiv nepravde, korupcije, kriminala i čega sve ne. Međutim, Nikšiću, koji vodi procese u ime grupacije stranaka, u javnosti poznatoj kao muslimanska reprezentacija, ne smeta da on, njegov SDP, NiP, Naša stranka i ostali za predsjednika državnog Doma naroda podrže osobu sa američke crne liste (Nikola Špirić), za dopredsjedavajućeg državnog Parlamenta isto tako osobu sa crne liste (Marinko Čavara), koji se na crnoj listi našao ni manje ni više nego zbog blokiranja funkcionisanja Federacije BiH. Nije im smetalo za ministre podržati osobe sa pravosnažno osuđene. Dakle, Nermin smije pozvati NES da odustane od svog kandidata, jer je kandidat Anel i izjašnjava se kao Bošnjak, ali Nermin ne smije pozvati HDZ da odustane od Sanje Vlaisavljević, koja ima fobiju od Sarajeva, grada u kojem po Sanji fali svinjetine, ili SNSD da odustane od Nikole Šiprića sa crne liste ili presuđenog Nenada Nešića. Jer, Bošnjake je dopušteno kriminalizirati, i samo Bošnjake! Kukavice željne vlasti i pozicija spremne su na sve.

Nešto je truhlo u partiji socijaldemokratskoj. A ako je truhlost vidljiva svakom građaninu ove države, pitanje za one koji idalje predstavljaju parlamentarnu većinu s ovakvom trojkom, šta je truhlo sa njihovom logikom i principima.