Da li je udar Christiana Schmidta na reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića ustvari i obračun Konakovića i NiP-a sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini i njenim vrhovnim poglavarom?

Pitanje se nameće iz više razloga i potrebno je hronološki posmatrati događaje koji prethode ono čemu svjedočimo u posljednje vrijeme. Bošnjaci i muslimani u Bosni i Hercegovini su zabrinuti, a ako među njima i ima nekih koji nisu trebali bi biti, posljednjim izvještajem visokog predstavnika Christiana Schmidta prema Vijeću sigurnosti u kojem je reisu-l-ulemu Kavazovića optužio za retoriku koja izaziva podjele i agresivnu retoriku izjednačavajući je sa izjavom mitropolita srpsko-pravoslavne Hrizostoma Rajka Jevića. Naime, Hrizostom Jević je u izjavi negirao nacionalno ime bošnjačkog naroda nazivajući ga muslimanima, a onda otišao i korak dalje nazivajući ih muslimanima muhamedancima.

Reis Kavazović je u svojoj izjavi rekao kako moramo pokazati na sve načine da smo spremni braniti našu zemlju, a ako institucije padnu kao i 1992. godine da trebamo biti spremni braniti te institucije i zemlju i oružjem. Visoki predstavnik je u svom izvještaju ove dvije izjave stavio u istu ravan, vrijeđajući sve Bošnjake i muslimane koji su bili temelj odbrane Bosne i Hercegovine od agresije. U toj istoj Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je dobro plaćeni visoki predstavnik zahvaljujući upravo odbrani kojom je sačuvan njen suverenitet i teritorijalni integritet. Jer, oni koji su negirali jedan narod i smatrali da taj narod treba nestati su oni koji su izjavljivali ono što je izjavio i Hrizostom i Schmidt bi trebao da vodi računa o tome. I naravno, bilo bi zanimljivo čuti njegov odgovor o tome šta bi Njemci uradili kada bi neko srušio institucije njihove zemlje, ili negirao nacionalno ime.

Međutim, govoreći o stotinu dana rada na poziciji ministra vanjskih poslova, Konaković je izrekao jednu zanimljivu rečenicu koja daje odgovor zbog čega nema reakcije po pitanju optužbi od strane visokog predstavnika prema reisu Kavazoviću. Ustvari, ona više govori o tome zašto se oglušuje na pozive svog naroda da reaguje i stane u zaštitu reisa Kavazovića i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Ta rečenica je odgovor koji nam nedvosmisleno razjašnjava njegovu poziciju i ulogu u optužbama koje je iznio visoki predstavnik te je citiram:

"Postali smo važan faktor bez kojeg se više neće potpisati nijedan izvještaj, raport, ništa što se nas tiče, a da sami u tome ne učestvujemo", rekao je.

Ukoliko imamo na umu da je reis Kavazović otvoreno i jasno iznio poziciju oko bilo kakvih privremenih rješenja po pitanju Ustava i Izbornog zakona i svih rješenja koja se tiču imenovanja vlasti u Bosni i Hercegovini, onda postaje jasno da je Konaković bio saglasan sa onim što je visoki predstavnik iznio u svom izvještaju.

Ako svemu tome dodamo napade koje je Konaković imao prije početka predizborne kampanje u Bosni i Hercegovini, ali i tokom kampanje, uz ozbiljna prijeteća upozorenja da će pratiti ponašanje Islamske zajednice po pitanju izbora u Bosni i Hercegovini, onda možemo zaključiti da je visoki predstavnik ohrabren ovakvom politikom i izrekao optužbe na reisa Kavazovića.

Naravno, Konaković ima i vremena i prostora da svoj narod ubijedi i drugačije.