S obzirom na trenutnu političku i sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini iz Platform BiH, krovne organizacije bh. udruženja u Nizozemskoj, smatraju nužnim i potrebnim da se građani i građanke porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji žive u inostranstvu organiziraju i javno oglase kao znak protesta na konstantne i ozbiljne napade na ustavno pravni poredak BiH, kao i zbog mogućeg ugrožavanja mira uzrokovanim radikalnim i protuzakonitim odlukama i politikama.

„Ponedjeljak, 10. januar, simbolički je izabran jer je prvi pravi radni dan nakon praznika u 2022. godini, a istovremeno i dan nakon obilježavanja protuustavnog, unilateralnog osnivanja tzv. 'Srpske republike BiH' 1992. godine. Manifestacija će se održati u Briselu, sjedištu institucija Evropske unije. Pozivamo i naše građane širom svijeta da nam se pridruže i u svojim sredinama organiziraju slične mitinge“, saopćili su iz ove organizacije uz napomenu da im je cilj da okupe što više Bosanaca i Hercegovaca, ali i drugih građana evropskih zemalja u Brisel kao što su oni iz Belgije, Nizozemske, Francuske, Njemačke, Danske, Švedske, Švicarske, Velike Britanije, Luksemburga i Austrije, ali i ostalih zemalja.

Mirovni protest će početi 10. januara u 11 sati na Trgu Place du Luxembourg u Briselu.

„Želimo da naglasimo da je ovaj skup odraz zabrinutosti, kao i patriotizma i nema za cilj da promovira bilo koju političku opciju niti je uperen protiv bilo kojeg naroda u BiH. Događaji kojima smo svjedoci posljednjih šest mjeseci previše podsjećaju na predratni period, a bar mi preživjeli imamo dužnost i pravo da se javno oglasimo i jasno kazemo: 'Nećemo rat i podjele, kako podjelu naše zemlje, Bosne i Hercegovine, tako i među ljudima. U BiH je uvijek bilo mjesta za sve i tako će i ostati, a svi su obavezni da poštuju Ustav i zakone naše države'“, dodaju.

Nakon skupa, ispred organizatora i svih učesnika bit će upućeno i pismo Tužilaštvu BiH sa zahtjevom da se krivično procesuiraju sve stranke i pojedinci koji krše zakone i vladavinu prava u BiH.

„Osim toga, obratit ćemo se otvorenim pismima i svim dužnosnicima u Briselu, New Yorku, Washingtonu, kao i onima u ostalim glavnim gradovima zemalja članica Vijeća za implementaciju mira s jasnim porukama da mir nema alternativu, a da BiH ne smije biti dovedena u poziciju u kojoj je bila pred kraj 1991. godine osnivanjem paralelnih institucija i autonomnih oblasti u suprotnosti s Ustavom države, što je bio i uvod u agresiju, progon, masovne ratne zločine i Genocid za koji su mnogi izvedeni pred lice pravde. Mi danas tražimo da se spriječi ponavljanje historije iz devedesetih“, stoji u pismu koje potpisuju Satko Mujagić i Hamdija Draganović.