Proizvodnja u nekim od najvećih fabrika kompanije Nike u Vijetnamu poremećena je zbog širenja zaraze virusa korona među radnicima.

Kompanija je odbila komentirati hoće li kao posljedica toga doći do nestašice njihovih proizvoda u trgovinama. Prošle godine je otprilike polovica Nike obuće proizvedena u Vijetnamu, pa će novonastala situacija značiti izazove za opskrbni lanac poznatog proizvođača sportske obuće i odjeće.

Vijetnam je zabilježio rekordni porast slučajeva od prošlog aprila, a mnoga žarišta infekcije su upravo u industrijskim provincijama.

Apple, Samsung i Puma također bi mogli osjetiti posljedice porasta slučajeva zaraze u fabrikama svojih dobavljača u Vijetnamu, javlja BBC.

"Zdravlje i sigurnost naših radnika, kao i naših dobavljača, i dalje su naš glavni prioritet", stoji u izjavi kompanije Nike.

Kompanija je objavila i da će nastaviti sarađivati sa svojim dobavljačima kako bi ih podržala u odgovoru na porast slučajeva korona zaraze.

"Uvjereni smo u Nikeovu sposobnost snalaženja u ovoj kratkoročnoj dinamici i ostajemo razboriti u svom planiranju", dodaje se u saopćenju.

Jedan od Nikeovih najviše pogođenih dobavljača u regiji, Pou Chen Corp, također proizvodi obuću za Adidas i najveći je svjetski proizvođač markiranih trenerki.