I na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, prekid izvoza i nagli porast cijene – između ostalog – pšenice, kao direktna posljedica rata u Ukrajini, pogoršavaju probleme inflacije, nestašice i racioniranja. Od Sirije preko Tunisa do Somalije vjernici žale zbog povećanja cijena osnovnih životnih namirnica, što će vjerojatno ovo tradicionalno blagdansko razdoblje učiniti štedljivim za mnoge porodice.

U muslimanskom svijetu ovog vikenda je počeo mjesec posta, tradicionalno je to blagdansko vrijeme u kojem se naveče postavljaju stolovi s raznim jelima za iftar. Ali ove godine na iftare utiče rat u Ukrajini, koji nastavlja pogoršavati probleme s hranom u nekoliko zemalja u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku; jako ovisnima o ruskom i ukrajinskom žitu.

Sukob između Rusije i Ukrajine utiče na sirovine, na žitarice, naftu i energiju. Zato je porodicama teško nabaviti osnovne proizvode. "Ekonomska situacija se znatno pogoršala u posljednjem razdoblju, s rastućim cijenama hrane i transporta", rekao je Anas al Adim, stanovnik jemenskog glavnog grada Sane i dodao da su "ljudi uznemireni” jer su cijene porasle 50-70%" u ratom razorenoj zemlji.

Na palestinskim teritorijama, posebno u Gazi, pod izraelskom blokadom od 2007. godine, osjećaju se i posljedice invazije Ukrajine. "Visoke cijene utiču i kvare atmosferu Ramazana", rekao je Sabah Fatoum, stanovnik Pojasa Gaze, gdje su cijene porasle za 11%, prema palestinskim vlastima. "Čujemo da će cijene nastaviti rasti, to je opterećenje za ljude", dodao je 45-godišnjak.

U Siriji, gdje je više od polovice stanovništva nema sigurne izvore hrane od izbijanja rata 2011. godine, ovogodišnji Ramazan također će biti drugačiji. "Mislio sam da će prošli Ramazan biti najštedljiviji, ali čini se da ćemo ove godine skinuti još više jela sa stola", rekao je Basma Shabani (62) za AFP.

Jestivo ulje, na primjer, prodaje se u ograničenim količinama i više je nego dvostruko skuplje od invazije na Ukrajinu. Sirijska vlada, koja se uveliko oslanja na Moskvu za uvoz pšenice, također racionira pšenicu, kao i šećer i rižu zbog straha od nestašice. U Tunisu organizacije koje prikupljaju hranu za siromašne uoči ramazana ostaju bez donacija zbog pogoršanja socio-ekonomske situacije.